АКТУЕЛНО

Шта пише у споразуму који је потписан у Косовској Митровици?


Вести, 4.2.2017

Напомена СРБског ФБРепортера: Текст је измењен додавањем наводника за званичнике тзв. државе Косово, и корекцијама које су наведене у заградама.

У Косовској Митровици сутра ће почети уклањање потпорног зида, како је предвиђено договором који су синоћ постигли „градоначелник“ Северне Митровице* и косовски „министар“ за просторно планирање, Горан Ракић и Ферат Шаља.

foto_vest__1486223485

Ово су три тачке споразума:

1. Стране у споразуму пристале су да 4. фебруара „комплетирају све процедуралне елементе за уклањање постојеће структуре и примену будућег пројекта/дизајна“.

1. а) Повлачење жалбе Општине Северна Митровица на одлуку о забрани изградње.

1. б) У складу с тим, опозив забране конструисања коју је издао МЕСП и дозвола за почетак радова.

1. ц) Скупштина општине Северна Митровица да одобри пројекат пешачке зоне (према договору страна од 4. фебруара) у складу са Бриселским споразумом од 25. августа 2015. године.

1. д) Општина да тражи потврду овог одобрења од два надлежна министарства.

1. е) Канцеларија за урбанизам Северне Митровице да изда грађевинску дозволу у складу са тачком 3 овог документа.

2. Стране су се договориле о следећем редоследу:

2. а) У суботу и недељу 4. и 5. фебруара да буде завршено постављање ограде комплетне конструкције.

2. б) У недељу 5. фебруара да уклањање постојеће структуре почне што пре.

2. ц) У уторак, 7. фебруара, да почне изградња нове конструкције.

3. План/дизајн будућег пројекта/трга потписују стране споразума, као и посматрачи као интегрални део овог споразума.

У Косовској Митровици сутра ће почети уређење простора око моста који дели јужни од северног дела града, укључујући и уклањање потпорног зида, предвиђено је договором који су проšшле ноћи постигли „градоначелник“ Северне Митровице* и косовски „министар“ за просторно планирање Горан Ракић и Ферат Шаља.

________
*ради се о северном делу града Косовске Митровице који се у шиптарском систему наводи као Северна Митровица. Горан Ракић је „градоначелник“ „Општине Северна Митровица“ „изабран“ на шиптарским локалним изборима и по шиптарским законима, прим. ред. ФБР

***

Приштински медији: Договорено да се зид сруши у недељу; Сваки нови пројекат на том месту мора да добије дозволу од „Владе Косова“

НСПМ 4. фебруар 2017.

Према уговору који су објавили приштински медији, Србији је нанесено још једно национално понижење. У споразуму који су потписали „градоначелник“ Северне митровице и министар локалне самоуправе „Косова“ стоји да зид мора да се сруши (као што су тражили из „Владе Косова“) а да за све будуће пројекте на том месту „локална власт“ Северне Митровице мора да тражи и добије дозволу надлежних министарстава „Републике Косово“. 

„Српске локалне власти у северној Митровици изградиле су децембра 2016. зид у близини главног Ибарског моста без сагласности институција Републике Косово. Али, дефинитивно је договорено да се зид сруши“, пишу приштински медији.

sporazym

Индексонлине објавио је документ потписан између косовског министра за животну средину и просторно планирање, Ферата Шаље, градоначелника у Северној Митровици, Горана Ракића и заменика премијера („државе“ Косово, прим. ред. ФБР) Бранимира Стојановића, који су представљали српски политички ентитет – Српску, сложивши се да се незаконито изграђен зид сруши.

Потписивању овог споразума сведочили су „премијер Републике Косово“, Иса Мустафа, шефица Канцеларије Европске уније у Приштини, Наталија Апостолова и  амбасадор Америке, Грег Делави.

Између осталог, у овом документу пише да су се стране сложиле да уклоне постојеће структуре и спроведу будући пројекат.

„У суботу/недељу, 4./5. фебруара – да се заврши ограђивање целог градилишта. У недељу, 5. фебруара, почеће уклањање постојеће структуре и завршиће се што је пре могуће,“ наводи се у споразуму који је потписан у 02:00, у суботу.

Такође, према истом документу, изградња новог пројекта/дизајна почеће да се спроводи 7. фебруара.

(Коссев)

1 reply »

  1. Не знам шта више треба да се деси па да народ коначно устане против ове издајничке владе. Понижавањима никад краја док ћутимо и беснимо за тастатуром.

    Свиђа ми се