АКТУЕЛНО

Војни синдикат: Штета што војска није била овако ефикасна када је пао хеликоптер


фото: БЕТА

фото: БЕТА

Војни синдикат Србије оценио је данас да је интересантно што је Војска Србије (ВС) већ утврдила да нема доказа који би потврдили наводе кривичне пријаве синдиката против високих официра ВС, и то у тренутку када тужилаштво још није ни почело истрагу по тој пријави.

„Интересантно је да је тужилаштво пријаву примило 6. фебруара и није ни отпочело истрагу а ВС је истрагу већ наредила, спровела и донела закључак. Свака част на ефикасности, штета што нису били овако ефикасни и у афери ‘хеликоптер'“, наводи се у саопштењу Војног синдиката Србије.

Тај синдикат је навео да се докази предају тужилаштву а не страни у спору и да је због тога занимљиво да се сазна на који начин је ВС дошла до закључка да синдикат није предао доказе.

„Да случајно нема мешања у судство? Или можда утицаја на Републичко јавно тужилаштво? Или је чисто речено да би се нешто рекло? У оваквим ситуацијама докази се не износе јавно због могућег утицаја на сведоке. Кривична пријава је предата Републичком јавном тужилаштву зато што је првооптужени почасни грађанин места које је месно надлежно за покретање истраге, те је за очекивати да би исто утицало на ток исте“, навео је синдикат.

То саопштење је одговор на јучерашње саопштење ВС у којем се наводи да је провером утврђено да није било злоупотребе службеног положаја и да синдикат није доставио никакве доказе који би потврдили незаконите активности.

Војни синдикат Србије претходно је поднео кривичну пријаву против бригадног генерала В.З. и потпуковника Н.Д. због тога што су злоупотребили службени положај и омогућили људима из криминогене средине да користе стрелиште и муницију ВС.

Синдикат је навео да докази, као и непосредни сведоци постоје а да је став ВС и Министарства одбране био очекиван јер ће појединци учинити „све да сачувају своје фотеље“.

„Неминовно је да комплетно руководство војске мора бити смењено уколико истрага надлежног органа утврди да су наводи из кривичне пријаве истинити. Сетимо се афере ‘хеликоптер’ и на који начин је иста завршена. То даје јасну поруку на шта су све појединци из врха власти спремни и како се у Србији поштују закони“, наводи се у саопштењу.

ИЗВОР: БЕТА

***

ФБР ДОДАТАК са странице vojnisindikatsrbije.rs
vs-sindikat

ДА ЛИ ВОЈСКА КРИЈЕ КРИМИНАЛЦЕ ?

Поводом саопштења представника Војске Србије у коме се демантују наводи Војног синдиката Србије везани за кривичну пријаву поднету дана 06.02.2017.године.

Интересантно је да је тужилаштво пријаву запримило 06.02.2017.године и није ни отпочело истрагу, а Војска Србије је истрагу већ и наредила и спровела и донела закључак. Свака част на ефикасности, штета што нису били овако ефикасни и у афери „хеликоптер“.

Чисто да упознамо представнике Војске Србије који у јавност излазе са овако исхитреним изјавама, да се докази предају тужилаштву, а не страни у спору, те да смо заинтересовани да сазнамо на који начин су дошли до закључка да докази нису предати? Да случајно нема мешања у судство? Или можда утицаја на Републичко јавно тужилаштво? Или је чисто речено да би се нешто рекло?

У оваквим ситуацијама докази се не износе јавно због могућег утицаја на сведоке.

Кривична пријава је предата Републичком јавном тужилаштву из разлога што је првооптужени почасни „грађанин места“ које је месно надлежно за покретање истраге, те је за очекивати да би исто утицало на ток исте.

Што се тиче доказа, представници Војске Србије и Министарства одбране не морају да брину о доказима. Војни синдикат Србије је о овом случају обавештен од својих чланова који су непосредни сведоци поменутих радњи, након чега је поступио по закону и са тим сазнањима, без одлагања, обавестио јавног тужиоца.

Веома чудно је да надлежни органи Војске Србије не познају овлашћења Војне полиције као ни одредбе Законика о кривичном поступку.

Чланом 280. Законика о кривичном поступку, прописано је између осталог да правна лица, што је у овом случају Војни синдикат Србије, пријављују кривична дела за која се гони по службеној дужности, о којима су обавештени или сазнали на други начин, те да је подносиоц пријаве дужан да наведе доказе који су му познати и предузме мере да се докази и трагови кривичног дела сачувају.

Чланом 281. истог законика, прописано је да се кривична пријава подноси надлежном јавном тужиоцу писмено, усмено или другим средствима.

Из овде цитираних одредби закона којим се уређује кривични поступак потпуно је јасно да је Војни синдикат Србије у свему поступио у складу са законом, што се не може рећи за представнике Војске Србије и Министарства одбране, када је овај случај у питању

Оваква изјава представника Војске Србије и Министарства одбране је била очекивана. Појединци ће учинити све да сачувају своје фотеље.

Неминовно је да комплетно руководство војске мора бити смењено уколико истрага НАДЛЕЖНОГ органа утврди да су наводи из кривичне пријаве истинити.

Сетимо се афере „хеликоптер“ и на који начин је иста завршена. То даје јасну поруку на шта су све појединци из врха власти спремни и како се у Србији поштују закони.

Да су људи из власти у тесној спрези са криминалцима појачава сумњу и јучерашња изјава министра унутрашњих послова, у којој се ничим изазвано нашао прозван у изјави председника Војног синдиката Србије са једног од протеста. У изјави којом се каже шта грађани Европе раде коурумпираним политичарима, да их између осталог бацају у контејнере, он је видео српске политичаре и потпуно јасно признао и потврдио да су се са тим корумпиранима поистоветили.

logo_sindikat

ИЗВОР: ФБ страница Vojni Sindikat Srbije

————-

8.2.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s