АНАЛИЗЕ И МИШЉЕЊА

Зoран Влашковић: СВЕ судије „Специјалног суда за ратне злочине ОВК“ на КиМ су из земаља које су признале Косово


Судије су из Холандије, Ирске, Норвешке, Италије, Енглеске, Немачке, Швајцарске, Француске, Чешке, САД, Естоније, Канаде и Белгије. – Више од 400 сведока дало изјаве, 30 ће сведочити у Хагу. – Судије нису непристрасне јер су из земаља које су признале тзв. државу Косово!?

Пише: Зoран Влашковић, 8.2.2017.

***

ИМЕНОВАНО 19 СУДИЈА ИЗ 13 ЗЕМАЉА

Women pro-choice activists gather in judges' gowns and hold gavels outside the Supreme Court in Washington, DC June 27, 2005. A divided U.S. Supreme Court declared on Monday it was unconstitutional to post framed copies of the Ten Commandments in county courthouses but permissible to have a commandments monument on the grounds of a state Capitol. The two 5-4 rulings on the politically charged issue involving Ten Commandments displays on government property came in a pair of cases that have been widely regarded as the most important of the court term concerning church-state separation. REUTERS/Jason Reed  JIR/CN - RTRFNXL

Izvor: REUTERS/Jason Reed, ilustracija

Шефица Мисије Еулекс на Косову, Александра Пападопулу, именовала је деветнаест судија на листу међународних судија Специјалног суда за ратне злочине ОВК, по препоруци независне Комисије за избор, саопштено је из те мисије 7. фебруара.

Међу именованима су судије које ће обављати функцију потпредседника, као и четири судије Специјализованог већа Уставног суда.

Именоване судије ће боравити у седишту Специјализованих већа искључиво на захтев председнице ради обављања дужности које изискују њихово присуство.

„Поздрављам именовање тако високо квалификованих правника, међу којима ће сваки, без икакве сумње, у великој мери допринети нашем мандату, који се састоји у обезбеђивању правичног и ефикасног правосуђа. Наш следећи корак ће бити да у блиској будућности сазовем прву пленарну седницу судија на којој ће бити усвојен Правилник о поступку и доказима, којим се уређује вођење судских поступака пред Специјализованим већима“, изјавила је председница Специјалног суда Екатерина Трандафилова.

У Уставно веће Специјалног суда су именовани Роланд Декерс из Холандије, Ен Пауер-Форд из Ирске, Видар Стенсланд из Норвешке и као резервни судија Антонио Белзамо из Италије.

Као судије Специјалног суда су именовани Кит Рејнор из Велике Британије, Кај Амбос, Кристоф Барт, Томас Лакер и Михаел Боландер из Немачке, Емилијо Гати из Италије, Николас Гиљо из Француске и Гињал Метро из Швајцарске.

За судије су именовани Владимир Микула из Чешке, Андрес Пармас из Естонија, Мишел Пикар из Француске, Кенет Робертс из Канаде, Чарлс Смит из Америке, Мапи Велт из Холандије и Кристина ван деј Вајнгарт из Белгије.

У старту рада суда види се да судије неће бити непристрасне, јер су сви из земаља које су признале тзв. државу Косово. Нема ни једног судије из земаља које поштују међународно право: Шпаније, Словачке, Румуније, Грчке и Кипра (све чланице ЕУ), затим на пример Бразила, Аргентине, Русије, Индонезије, Израела…

Именовање судија један је од три корака који суд деле од потпуне функционалности и стварање услова за подизање првих оптужница. Следећа два задатка су одржавање пленарне седнице судија Специјалног суда, на којој ће бити усвојEн правилник о доказима и процедурама суда, и његова оцена.

Специјални суд који ће судити по оптужницама за ратне злочине високих официра бивше ОВК ће функционисати на четири нивоа – Основни специјални суд, Апелациони специјални суд, Врховни специјални суд и одељење Уставног суда за Специјални суд.

Председница Специјалног суда у Приштини, Екатерина Трандафилова, званично је почела да ради 23. јануара 2017.г. Прве оптужнице очекују се у првих шест месеци ове године.

Просторије Специјалног суда ће бити у некадашњим зградама Европола у Хагу, а деловаће под покровитељством Европске уније.

До сада је више од 550 сведока дало изјаве и саслушано у вези злочина ОВК почињених на КиМ током 1998., 1999. и после 2000. године, над Србима и другим неалбанцима углавном.

Чак у девет земаља EULEX је до сада истраживао ратне злочине ОВК док се сви ти подаци у старту чувају у седишту NATO у Бриселу. Специјални истражни тим EULEX -а водио је истрагу о злочинима Ослободилачке војске Косова (ОВК) у – Србији, Босни и Херцеговини, Хрватској, Македонији, Црној Гори, Грчкој, Турској, Израелу као и на самом КиМ.

Више од 400 људи је дало изјаве, од којих је 160 лица уживо саслушано. Према сазнањима највероватније ће око 30 особа на крају сведочити пред Специјалним судом у Хагу.

_____________

Докази о трговини органима

Главни тужилац суда је амерички правник Дејвид Швендимен, који ради на првим оптужницама.

Суд ће, како је званично најављено, „водити судске поступке о наводима који проистичу из Извјештаја Парламентарне скупштине Савјета Европe од 7. јануара 2011, а у којем се износе наводи о тешким прекограничним и међународним кривичним дјелима“.

У том извјештају, специјални известилац Савета Европе Дик Марти писао је о злочинима ОВК над отетим Србима на Косову и у Албанији и изнио сумње да су некима од њих у Албанији вађени органи којима је касније трговано.

Наводе из Мартијевог извјештаја истраживала је, пре формирања суда, специјална радна група ЕУ коју је предводио амерички правник Клинт Вилијамсон. Пре одласка са те дужности, Вилијамсон је потврдио да је пронашао доказе за неке од тврдњи изложених у Мартијевом извештају.

_______

Zoran Vlaskovic

2 replies »

  1. Заиста је необично, да аутор очекује судије из неких других земаља. Питам се, из којих је земаља аутор очекивао, да буду судије?

    Свиђа ми се