Аудио

Радио Тамо далеко: Нова епизода звучног недељника посвећена је празницима Света Три Јерарха, Сретењу Господњем, Првом српском устанку …


tamo-daleko

Епизода 84

9.2.2017. Радио Тамо Далеко

У овој епизоди:

– Света Три Јерарха (05:26)
– Сретење Господње (12:02)
– Први српски устанак (19:21)
– Ћеле-кула (25:34)
– Сретењски Устав (32:03)
– Пркосна песма (38:03)

… и пуно, пуно лепе музике…

ФБ страница радија Тамо далеко

***

Ћеле-кула

cele-kula

После битке код Чегра и херојског чина војводе Синђелића, Турци су од посечених српских глава сазидали ћеле кулу. Келе на турском значи глава. Ћеле кула је кула од глава.

Јединствен у свету споменик српским устаницима с почетка XIX века, начињен од њихових лобања, налази се у Нишу, на некадашњем Цариградском друму према Софији. Кула је подигнута од глава Срба убијених 1809. у борби на Чегру, по наређењу султана Махмуда Другог, у циљу обесхрабривања Срба за даљи отпор против Турака.

Последњег дана маја 1809. на брду Чегар код Ниша српски војници су поднели најтежи пораз у Првом српском устанку. Ту је заустављено њихово напредовање ка Нишу. Битку је окончао војвода Стеван Синђелић тако што је запалио барутану жртвујући себе и своје људе, али и убијајући далеко бројније Турке. Турски заповедник града Ниша, Хуршид-паша, надгледао је посао зидања куле која је требало да стоји као упозорење свима који су се противили Отоманском царству.

Споменик је стајао под ведрим небом све до ослобођења Ниша, 1878. године. У то време велики део лобања је нестао што због лошег времена, што због мештана, који су узимали и сахрањивали главе својих ближњих. Од почетне девет стотина педесет две, данас се у Ћеле-кули налази тек нешто више од педесет лобања.

_______

* Радио „Тамо далеко“ је потпуно  некомерцијалан пројекат групе Срба са Новог Зеланда. Своје емисије, које емитују сваког четвртка, раде из љубави, задовољства и жеље да сачувају и афирмишу богату српску баштину.