АКТУЕЛНО

СТОПАМА БЕСМРТНИХ (документарни филм – ДКО Сербум)


krag

Електронска публикација „Стопама бесмртних“ обухвата преглед најзначајнијих уметничких дела инспирисаних страдањем невиних Крагујевчана октобра 1941. године. Овај јединствени документарни филм резултат је заједничког рада Друштва за културу и образовање „Сербум“ и професионалних сарадника.

Аутори текстова Маја Станковић, ликовни критичар и Тамара Матић, професор српског језика и књижевности, стручни консултант Александра Матић.

Камера: Ивица Ћуковић
Монтажа: Катарина Радовановић
Превод на енглески језик: Катарина Богдановић
Нарација: Костадин Стојадинов

За потребе публикације позајмљени су инсерти из филма „Крвава бајка“. Захваљујемо се Граду Крагујевцу за средства помоћу којих је реализован овај пројекат, као и Првој крагујевачкој гимназији и Музеју „21. октобар“ у Крагујевцу. Производња: ДКО „Сербум“, октобар 2016. Крагујевац.

ИЗВОР: Сербум Медији

————-

12.2.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

 1. НА МНОГЕ СПОМЕНИКЕ ЂЕ СУ ПОБИЈЕНИ ЧЕТНИЦИ И ЈАТАЦИ КРАЉА ПЕТРА ДРУГОГ партизанк комунисти СУ СТАВИЛИ ђаволску шугаву петокраку САД ПРЕЖИВЕЛИ ЧЕТНИЦИ И ЈАТАЦИ ИЗ ДРУГОГ СВЕТСКОГ РАТА АКО ЗНАШ КОЈИ СУ ТО СПОМЕНИЦИ РЕЦИ ДА СЕ СЛОМЕ ђаволски знаци ДА СЕ СТАВИ КРСТ ЧАСНИ ПРАВОСЛАВНИ комунисти су сатанисти СССС

  Свиђа ми се

 2. ПОПИШИМО СВЕ НАЦИСТИЧКЕ И КОМУНИСТИЧКЕ ЗЛОЧИНЕ НАД СРБИМА

  Заиста све похвале за снимљени филм и ентузијазам који су показали млади људи. Осим овога шта год да се каже увек је опасност да се каже нешто што може да повреди и жртве и савременике, а жртве су млади, што још више може да доведе до неразумевања. Никада није довољно јака било каква осуда фашистичких звери који су могли толико младих да поубијају. Јасно је да постоје многи покушаји да се њихови злочини ублаже или да нам се сервира и приказује како је и међу њима било добрих војника који су били само војници. Таквих покушаја има поготово у Холивуду.
  На почетку овог доброг филма “Стопама бесмртних“ се наводи: “…Одмазда за стрељане и рањене немачке војнике…“ као кратко објашњење за повод који је претходио стрељању. И то је за филм довољно. Примећујем да до сада нисам видео филм у коме се наводи да је повод стрљању ђака било стрљање немачких војника. У том смислу све похвале и филму и људима који су га радили. Међутим, ја бих отишао и корак даље и рекао бих да комунистичке битанге и смрадови, осим што су поубијали те Немце, прво су им одсекли полне органе и ставили им их у уста. Овде би имало још што шта да се дода, али то остављам онима који о томе знају више.
  Неспорно је да се комунистички бандити нису ни једног тренутка запитали шта ће сутра да се деси када те поубијане Немце пронађу. То њих није занимало јер су имали наређење од комунистичко-злотворске команде да што више Немаца убију како би они убили што већи број Срба, а све у складу са немачком наредбом 100 стрељаних Срба за једног убијеног Немца. Могао бих сада да наводим још много комунистичких зверстава које су починили над Србима, директно или кроз кукавичке акције после којих су стрељане стотине и хиљаде српских цивила. Из свих релевантних података јасно је да комунисти такве акције нису изводили у Хрватској, поготово не у крајевима где су живели само Хрвати, па међу хрватима није било никакве одмазде, стрељања и паљења.
  На несрећу нашег народа Србијом још увек влада комунистичко-хрватско-јеврејски олош и они не дозвољавају да се овакве ствари изнесу на видело, као што су ове гнусне радње које су претходиле стрељању неколико хиљада недужних људи у Крагујевцу.
  Сулудо би било ако би неко помислио да стрељање у Крагујевцу може да се оправда из било ког разлога па и из наведеног. Стрељања би било и да су комунисти те Немце стрељали по војничким кодексима и правилима, али би било мање стрељаних, односно 100 за једног убијеног, а то би било мање него што су стрељали и можда не би стрељали ђаке, већ само одрасле. Кад је у питању немачка нацистичко-фашистичка команда ни то не може да се тврди са сигурношћу, али може да се претпостави из осталих немачких одмазди. Овом темом би могли да се позабаве озбиљни историчари, али никако комунисти, хрвати или јевреји.
  Можемо као народ да жалимо да и дан данас немамо снаге да се обрачунамо ни са нацистичким злочинима (још увек није утврђен тачан број жртава у II св. рату), али се нисмо обрачунали ни пописали ни свe комунистичкe злочине и жртве за време рата и поготово после рата. Више рада, труда и средстава је потребно да се евидентирају комунистичке жртве за време рата, а много је лакше да се попишу стрељани после рата и ту нема никаквог оправдања, јер, између осталог, постоје и живи сведоци.

  С поздравом,
  Мића из Ниша

  Свиђа ми се