АКТУЕЛНО

А рекоше да нема опасности: Највиша брана у САД пуца, људи беже (ВИДЕО)


Брана снимљена из ваздуха

Брана снимљена из ваздуха

Становницима подручја низводно од највише бране у САД, недалеко од града Оровила у Северној Калифорнији, наређено да се хитно евакуишу због опасности од урушавања преливника бране.

Није, међутим, познато колико је становника обухваћено наређењем за евакуацију, преноси Ројтерс.

Изненадна наређења за евакуацију становништва уследила су након што су званичници утврдили да би помоћни преливник на брани на језеру Оровил могао да попусти у било ком тренутку и изазове поплаве у сеоским подручјима дуж реке Федер.

Одсек за водене ресурсе Калифорније навео је на свом налогу на Твитеру, око 16.30 часова по локалном времену, да се процењује да ће преливник поред бране да се уруши у наредних сат времена.

овако је било..

овако је било..

Ројтерс, међутим, наводи да је он и даље био постојан скоро три сата након што је Одсек за водене ресурсе Калифорније објавио да ће екипе употребити хеликоптере како би попунили рупе у преливнику.

Власти, такође, испуштају воду како би смањиле ниво воде језера.

preliva

Наређена хитна евакуација

Оровил је град од 16.000 становника.

„На преливнику бране ‘Оровил’, која је са 230 метара највиша у САД, појавила се огромна рупа која се и даље шири“, наводи ABC њуз.

pukla

Претходне недеље, на километар и по дугом преливнику бране, преко којег се празни вода из вештачког језера за време тзв. великих вода (пораста нивоа воде у реци и језеру) – отворила се рупа која је дугачка 80, широка 50 и дубока 10 метара.

jezero

Инжењери су збуњени њеном појавом и даље не знају што је узрок урушавања дела преливника, али им је јасно да ће расти све док се не споји са речним коритом реке Перо.

– Интегритет бране није нарушен ни на који начин, зато што је проблем у преливнику, а не у брани – истакао је портпарол Одсека, Ерик Си.

Брана је изграђена 1968. године: Хидроелектрана "Оровил" има капацитет од 819 мегавата

Брана је изграђена 1968. године: Хидроелектрана „Оровил“ има капацитет од 819 мегавата

Брана „Оровил“ на реци Перо налази се око 240 километара од Сан Франциска, и са висином од 230 метара највиша је брана у САД, док је њено вештачко језеро Оровил једно од највећих вештачких језера у Калифорнији.

*

А овако је било 11.02.2017.

ИЗВОР: ВЕСТИ

—————

13.2.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. kad opadne voda na odeđeni nivo,sanacija preliva,ništa posebno,sa tehničke strane gledano,finansije su drugo.ovo projektant nije mogao da predvidi jel on je radio sa 1000 godišnjom vodom,a ovo su klimatske promene.UGASIMO MOBILNE SPASIĆEMO I KITOVE I BRANE.ŽIVIMO U SVEOPŠTOJ GLUPOSTI. milija suzović

    Свиђа ми се