MAIL - RSS FEED

Шеик Мухамед бин Зајед гради (бео)град на МАРСУ (!?)


Шеик Мухамед бин Зајед представио пројекат изградње људске колоније на Марсу

НСПМ 15. фебруар 2017.

Владари Дубаија желе да арапска нација буде прва која ће изградити људску колонију на Марсу, а рок је тачно сто година.

Владар Дубаија шеик Мухамед бин Рашид ал Мактум и принц шеик Мухамед бин Зајед, познат српској јавности, објавили су „Пројекат Марс 2117“ и најавили да им је циљ да Уједињени Арапски Емирати „предводе међународна настојања да се оствари стари сан човечанства да настави са истраживањем свемира“.

Овај приказ слајдова захтева јаваскрипт.

Мухамед бин Рашид је рекао да су УАЕ међу девет земаља које улажу највише новца у свемирска истраживања и да је намера да се средства увећају и убрзају развој и научни рад на овом пољу.

„Људске амбиције немају граница и ко год да погледа на научна достигнућа у овом веку мора да верује у способност човека да остварни најважнији сан. Овај пројекат је семе које сада сејемо, а очекујемо да ће будуће генерације убрати његове плодове, вођени страшћу да открију нова сазнања“, рекао је шеик.

Бин Зајед је рекао да је краткорочни циљ пројекта да Емирати у скорој будућност развију нове вештине и капацитете за „свемирску трку“.

„У питању је дугорочни пројекат, али је наш први циљ развој образовног система како би наши синови могли да предводе истраживања у више сектора“, рекао је шеик Мухамед.

Како је рекао, сва знања стечена у овом пројекту биће дата на располагање свим међународним научним институцијама.

„Циљ ће бити унапређење живота и на Земљи, пре свега у доменима транспорта, енергетике и исхране“, рекао је шеик.

Како је објашњено, пројекат ће се прво фокусирати на „домаће снаге“, а затим ће укључити и научнике из земаља широм света.

Научници ће се бавити решењима за изградњу првог одрживог људског насеља на Марсу, као и питањем бржег транспорта људи, хране и енергије.

(Б92)

1 reply »