АКТУЕЛНО

IARC (The International Agency for Research on Cancer): Алармантан податак – Србија прва у Европи по броју деце оболеле од рака!


"ФЕСТИВАЛ ЉУБАВИ је акција подршке оболелој деци" -  обележавања Међународног дана деце оболеле од рака

ФЕСТИВАЛ ЉУБАВИ је акција подршке оболелој деци – обележавање Међународног дана деце оболеле од рака

„Србија је прва у Европи по броју деце оболеле од рака. Дечији рак је један од најчешћих узрока смртности деце, а по истраживањима IARC (The International Agency for Research on Cancer – http://www.iarc.fr) из 2015. дечији рак је у порасту.“

Од седамдесетих година прошлог века је тај број, глобално за децу од 0-14 година, порастао са 165.000 на 215.000, а за тинејџере од 15-19 година, годишње је број новодијагностикованих 85.000.

„Вероватноћа да добијеш на лутрији је 1 у 175 милиона, вероватноћа да дете добије рак је 1 у 285“, саопштило је Удружење излечених пацијената „Младица“.

Претпоставља се да је тај број и већи, јер многе земље, као што је наша, немају регистар за рак који прати ову популацију. Србија је прва у Европи по броју деце са раком.

„Дечији рак је мање учестао него рак код одраслих. Стопа преживљавања је већа код деце него код одраслих. У развијеним земљама стопа преживљавања је 84 одсто. У Србији је око 70 одсто. Већа стопа преживљавања „је по високој цени“, јер остају последице лечења“, наводи се у саопштењу „Младица“.

Из тог удружења позивају све на едукацију и стварање услова који ће значити: Рану дијагностику, лечење и дугорочно праћење последица лечења.

Брига о младицама (бившим пацијентима) и њиховом здрављу у годинама после лечења је једнако важна као и лечење.

По европском стратешком плану за децу и тинејџере са раком се ове две ствари изједначавају, јер 95 одсто младића има неку дугорочну последицу (проблеми са срцем, стерилитет, појава секундарног малигнитета).

ИЗВОР: РТВ

***

ПОВЕЗАНО:

bombardovanje srbije

*РАЗГОВОР С ПОВОДОМ: Проф. др Мирјана Анђелковић Лукић – Специјални, ХЕМИЈСКИ и РАДИОЛОШКИ рат НАТО алијансе над Србима 1999. уништавањем здравља народа и природе хиљадама година унапред!

*Биљана Диковић: Осиромашени уранијум којим су НАТО/ЕУ/САД ЗЛОЧИНЦИ бомбардовали Србе по мишљењу „стручњака“ има својство „витамина за ојачање имунитета“…

*Проф. др Даница Грујичић: Истина о последицама НАТО бомбардовања (видео)

*Проф. Саша Живић: Јенс и озрачена погача, 9.12.2015.

*Професор Слободан Чикарић: За пораст броја умрлих и оболелих од рака кривац је осиромашени уранијум којим смо бомбардовани током НАТО агресије

*Др Мирјана Анђелковић Лукић: Забрањена тема у Србији или О чему се у Србији не говори

————–

15.2.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. ГОСПОДЕ ПОМОЗИ И ЗАШТИТИ НАШУ СРБСКУ ДЕЦУ ОД СВАКЕ ПАТЊЕ ТРАГЕДИЈЕ БОЛЕСТИ НИЈЕСУ НИЧИЈА ЂЕЦА КРИВА ДА СУ БОЛЕСНА ЗБОГ нато окупатора ГОСПОДЕ ИЗЛЕЧИ НАШУ ЂЕЦУ А КАЗНИ ОНЕ КОЈИ СУ ДОВЕЛИ ДО НАШЕ СРБСКЕ ТРАГЕДИЈЕ ОВО СУ НАМА СРБИМА УРАДИЛИ ватикан немачка француска западна јевропа и турска тзв америка ЈЕ немачка нацистичка јазбина ЗБОГ ОВЕ ТРАГЕДИЈЕ ПОТУНУЋЕ америка енглеска А немачка ЧЕКА АКО ХОЋЕ СПАСЕЊЕ ОД муслимана ДА МОЛИ РУСЕ ТА СПАС ЖИВК БИЛИ БРАЋО И СЕСТРЕ И ОВО ВИДЕЛИ

    Свиђа ми се