АКТУЕЛНО

Зоран Чворовић: Вучићев програм у четири тачке


фото: ФСК/Танјуг

фото: ФСК/Танјуг

У дану када је Председништво СНС обзнанило Вучићеву кандидатуру за председника Србије, он је на РТС-у ургентно представио и основе свог предизборног програма.1) Овај програм укратко и у најбитнијем изгледа овако:

1. Према Вучићу, Срби у централној Србији, па чак и они на северу Косова, могу да се „одвоје” од Албанаца, једино то не могу да учине Срби у Грачаници, Косовском Поморављу, Штрпцу. Тиме је кандидат Вучић поручио да ће функцију председника Републике обављати гажењем председничке заклетве прописане у чл. 114. Устава Републике Србије. Јер, употреба речи „одвајање” недвосмислено упућује на закључак да је за Вучића сецесија тзв. Косова свршена ствар. Насупрот томе, заклетвом се председник Републике обавезује „да све своје снаге посвети очувању суверености и целине територије Републике Србије, укључујући и Косово и Метохију као њен саставни део“. Следствено, као председник Републике Вучић не само да не би предузео ни једну радњу којом би се обновио Србијин суверенитет над КиМ, већ би због очувања регионалног (читај НАТО) мира учинио све да цепање територијалне целовитости Србије буде трајно зацементирано, а сувереност тзв. Косова постане политички и економски одржива.

Отуда ће Србија, као чувар регионалног (читај НАТО) мира, развој своје саобраћајне инфраструктуре усклађивати са економским потребама тзв. Косова, а не са интересима државе Србије као целине. То у појединостима изгледа, примера ради, овако: мада је пореским обвезницима у централној Србији преко потребна изградња тзв. Моравског коридор, они ће ипак својом сиротињом финансирати изградњу ауто-пута Ниш-Приштина-Драч, који за тзв. Републику Косово представља „коридор живота”. Овај ауто-пут треба да омогући великоалбанском покрету лакши приступ моравској долини, као саобраћајној аорти Балкана.

2. Иако Срби и Србија, према Вучићевој визији, треба да се „одвоје” од Албанаца (читај Косова), са Бошњацима Срби мора трајно да остану везани, и то не само у Републици Србији, већ, Вучићевом речју, и у БиХ. Овим ставом се кандидат Вучић препоручио Бриселу као доследни локални заступник традиционалног постулата западне политике, по коме између националних права Албанаца (и свих других несрба) и Срба не постоји реципроцитет. Насилно албанизовано Косово мора да се „одвоји“ од остатка Србије, док историјска српска територија Републике Српске ни у ком случају не може да се одвоји од исламистичког Сарајева; наравно, опет због интереса очувања регионалног (читај НАТО) мира.

У име истог тог мира, а ради очувања територијалне целовитости и економске одрживости БиХ, Вучић планира изградњу још једног „коридора живота”, у овом случају за сарајевске вехабије и унитаристе. И овај путни коридор, као и ауто-пут Ниш-Приштина, требали да једним делом финансирају Србијини порески обвезници. Својим предлогом трасе ауто-пута између БиХ и Србије, Вучић заправо реализују стари исламистички сан о „зеленој трансверзали” као најкраћој и најбржој вези између Сарајева и тзв. Санџака. Јер, према ономе што је Вучић рекао на РТС, овај пут би ишао правцем Сарајево-Горажде, то значи преко уске територијалне превлаке Босанско-подрињског кантона, и даље преко Вишеграда и Котромана за Ужице и Пожегу. У Пожеги би се овај ауто-пут укрштао са коридором 11, који одатле треба да се спусти на југ ка Сјеници, односно тзв. Санџаку и граници са Црном Гором.

Вучићева траса није никакав оригинални изум, већ пројекат ауто-пута који је изворно настао у Сарајеву, са циљем да омогући друмско повезивање до сада саобраћајно неповезаних делова Федерације, Босанско-подрињског кантона и Сарајева. На овај начини би се значајно скратило путовање између Горажда и Сарајева и између Сарајева и тзв. Санџак.2) Уколико би Србија подржала овај предлог трасе ауто-пута директно би помогла исламистички пројекат горажданског привредног бума, који треба да омогући реисламизацију Горњег Подриња и стварање муслиманске тампон зоне измеђ српске Херцеговине и осталог дела Српске и Србије. С друге стране, реализацијом Вучић-Звиздићевог плана Романијско-јахоринска регија (Рогатица, Соколац, Пале) би се претворила у саобраћајно слепо црево, што би довело до демографског и привредног пражњења простора који има својство српске стратешке препреке која спречава промену постојеће демографске структуре у Подрињу, као геостратешкој кичми јединственог српског националног простора.

Уз то, саобраћајна, а после ње и свака друга маргинализација Романијско-јахоринске регије, помогла би исламистичком Сарајеву да лакше привредно и демографски апсорбује туристички и безбедоносно атрактивно источно српско побрђе. Једном речју, реализацијом Вучић-Звиздићеве идеје Република Српска би уместо аутопута за Београд, који би повезао и привредно оживео целокупни источни део Републике Српске, од Пала до Зворника, добила аутопут за Нови Пазар.

3. У првом предизборном наступу на РТС-у, Вучић није оставио ни најмање сумњи у то како би као председник Србије заступао права Срба у Црној Гори. Црна Гора је независна држава и зато он, у интересу очувања регионалног (читај НАТО) мира, не сме ни да прокоментарише монтирани судски поступак који се води против политичких лидера Срба у Црној Гори. Највише што за њих може да уради је да упути понизну молба неоусташком подгоричком режиму. Наравно да ствар није у независности Црне Горе, већ у лекцији коју је недавно у Београду председник подгоричке Владе очитао Вучићу, подсећајући га на личне дугове према монтенегринском поглавнику и његовој братији која контролише много што шта у Србији.

4. И најзад, у свом првом предизборном наступу Вучић није оставио ни најмању дилему у вези са тим кога сматра кривцем за садашњу дестабилизацију Балкана. Учинио је то тако што је, као и по претходним тачкама предизборног програма, изашао у сусрет давнашњем захтеву Чедомира Јовановића да већ једном обелодани име државе која руши балканску НАТО идилу. С друге стране, политички прагматизам је налагао Вучићу да код означавања кривца за дестабилизацију Балкана сачува какву такву дискрецију, која ће му омогућити да у очима просечног бирача СНС-а остане и даље мали, наводно неутрални Броз. Свакоме ко, пак, није такав просечан бирач, јасно је на кога је Вучић циљао када је, говорећи о дестабилизацији Балкана, као пример навео, ни мање ни више, него Румунију. Јер, уз Пољску, Румунија је најважнија НАТО тврђава на антируском коридору Балтик-Јадран; дакле Вучић је забринут због тога што неко изазива нестабилност унутар зидина једног НАТО бастиона. Ко може да буде оптужен за такву политичко-безбедоносну субверзију? При том, Вучићев жал за некаквим румунским привредним бумом представља најочигледнији облик пронатовског спиновања, јер свакоме ко познаје румунске прилике јасно је да новац са Запада стиже у Букурешт, као и у Варшаву, само са једним циљем и у тој мери – да се подгоји месо за нови поход на Исток.

Осим у делу у коме је говорио о лажној борби против корупције и у коме се клео у нова Потемкинова села западних инвестиција, из неког разлога посебно потхрањујући наду Краљевчанима, први Вучићев предизборни наступ и није био усмерен ка бирачима. Била је то још једна Вучићева Каноса пред глобалном плутократском врхушком, којом је требао да потврди оданост идеји очувања регионалног (читај НАТО) мира и спремност да до последњег Србина ради на подршци независној тзв. Републици Косово, неоусташком Монтенегру и исламистичко-унитаристичком Сарајеву. Уз то, Вучић је своју правоверност доказивао и пред незаменљивим окупаторовим супер-комесарима – Чедом, Чанком и Љајићем, не би ли добио њихову подршку за своју кандидатуру. Оваквим избором публике, Вучић је, заправо, поручио да резултат избора у окупираној Србији много више зависи од бриселског војне и цивилне команде, него од воље бирача у Србији. Бирачи су после Вучићевог наступа на РТС могли једино да закључе да је отпочела предизборна трка са једним троглавим прозападним тркачем, чиме је актуелизована дилема коју је одавно истакао потписник ових редова – лажни избори или стварна слобода.

 

Зоран Чворовић

Зоран Чворовић

Проф. др Зоран Чворовић

 

УПУТНИЦЕ:

1) www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/politika/2631640/vucic-za-rts-ponosan-sam-na-posao-premijera-postignuti-su-znacajni-rezultati.html
2) www.radiosarajevo.ba/vijesti/lokalne-teme/cesta-sarajevo-gorazde-u-planu-tunel-duzine-pet-kilometara/227848

ИЗВОР: Фонд стратешке културе

————–

16.2.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

4 replies »

 1. ТЗВ ав фазлију муслију ЈЕ ИЗДАО СРБЕ НА КОСОВУ МЕТОХИЈИ ЗНАШ ЛИ ЗАШТО ЈЕ ТО УРАДИЈО ? НАША БРАЋА И СЕСТРЕ СА КОСОВА МЕТОХИЈЕ СУ ВЕРОВАЛИ У БЕОГРАД ЕТО ШТА БЕОГРАД УРАДИ А павелића ЈЕ СРЕДИЈО ЧЕТНИК ИЗ СРБСКЕ СПАРТЕ БЛАГОЈЕ ЈОВОВИЋ павелић ЈЕ МРЗИЈО СРБЕ ТО ГОВОРЕ СВЕ ЧЕТНИЧКЕ КЊИГЕ САМО ДА ОБАВЕСТИМ ДА МУ ЈЕ ЖЕНА БИЛА чифуткиња ШТА МЕ БРИГА ШТА курват шиптар МИСЛИ О МОЈИМ СРБИМА ЈЕДИНО КАД ГОСПОД МИСЛИ ДОБРО О НАМА ДОБРО ЈЕ КОСОВО МЕТОХИЈА ЈЕ СРЦЕ СРБИЈЕ ПОДРШКА ИЗ СРБСКЕ СПАРТЕ

  Liked by 1 person

  • Slažem se sa tobom. Mada po meni, ipak, postoji razlika. Ustaša Pavelić nije Srbima govorio i pričao da ih voli, da je Srbski rodoljub i Srbski dobročinitelj, a istovremeno izdavao naloge, i sam činio, zločine nad Srbima!!! Ovaj, u sred Srbije, Srbima objašnjava d aje najveći Srbin od svih Srba, da Srbe voli više od sebe samog, da bi svoj život dao za Srbe i Srbiju, da zatire Srbe i Srbiju iz najhumanijih ljudskih pobuda!! Priznaćeš da monstruozniji cinizam nijedan narod na svetu nije doživeo, a ne verujem ni da će!!! I priznaćeš da je gori zločinac i veći neprijatelj od Pavelića.
   U tom smislu dodaću još nešto. Nije on opasniji od bilo kog neprijatelja, već je on najopasniji neprijatelj Srba i Srbije. Toliko je opasan da on i ne krije svoje zle namere prema Srbima i Srbiji! Kroz ono njegovo mumlanje praćeno stenjanjem on, već 5.godina, od kada je okupirao Srbe i Srbiju, ne prestaje, uz bestijalno omalovažavanje i ismevanje Srba i Srbije, da oholo i bezdušno zatire Srbe i Srbiju!!!!
   Da li su Srbi ludi ili glupi, ili i jedno i drugo, ali onaj ko ne vidi da se za poslednjih 5.godina jedino nenormalnom brzinom šire i niču groblja, da popovi, mrtvačnice i grobari ne mogu dnevno da postignu da posahranjuju pomrle Srbe, da su se deca, skoro, prestala da rađaju, da iz Srbije ne odlaze više samo mladi i perspektivni Srbi, nego se iseljavaju Srbi čija deca imaju i po 20.godina, da je ovo čudovište prestalo Srbiju da zove Srbijom nego, sve češće, i sve više, u svom obraćanju zapadnim diplomatama govori o nekom zapadnom Balkanu, da on, i njegovi posilni, koji su Srbima nasilo oteli pravo na uživanje elementarnih ljudskih prava, prava na rad, a time i prava na život i slobodu, neprekidno vređa Srbe kao , nesposobne, lude, lenje i glupe neradnike i kao narod koji, kao takav, treba da bude, od njegovih, nazovi, stranih investitora, tretiran gore od robova, da svi Srbi kojima su nasilno oduzeli pravo na rad, sada bez ikakvih primanja moraju njemu i njegovim zlikovcima da plaćaju nadoknadu što su još živi i što su ostali da žive u Srbiji, jer nikome nije pružio osnovne socijalne uslove za opstanak u Srbiji, da je potpisao Briselski sporazum kojim se on, pazite on lično, bez saglasnosti Srba, odrekao KiM, da ni jedan Srbin nema pojma gde su milijarde kojima je zadužio sve građane Srbije, da doktori smrti haraju Srbskim zdravstvom, da nas zaprašuju iz neba, preko GMO hrane i vakcina otrovima, da izbacije iz Srbije novinare koji istražuju finansiranje fantomskog, navodnog, Beograda na vodi, da su kriminal i korupcija dostigli nivo, zbog svega napred navedenog, razmere i obim prave demografske i teritorijalne katastrofe koja se bukvalno meri genocidom nad Srbima, a njegov čin, zajedno sa celom njegovom bandom, predstavlja čin zločinačina protiv čovečnosti!!!!
   Znate li da trenutno umire više Srba nego da se vodi rat u Srbiji!! Znate li da svi Srbi kojima su oni nasilno oteli pravo na rad, a time im oteli elementarnu socijalnu sigurnost i mogućnost opstanaka u Srbiji, moraju, bukvalno, tim zločincima, da plaćaju pravo na život u Srbiji. To se zove danak u krvi!!! Znate li da njegova propaganda kako su Srbi najobrazovanija najjeftinija radna snaga u svetu za strane investitore koje, ekskluzivno, on dovodi u Srbiju, i sa kojima, opet, samo on eksluzivno on sklapa ugovore po kojima oni imaju pravo da plaćaju radnike nekoliko puta manje od najnižeg nivoa socijalne pomoći u svetu, predstavlja, ništa drugo, do legalizaciju koncentracionog logora od Srbije, a čiji je on UPRAVNIK!!!!
   O čemu, o kojim zločinima, i o kakvim neprijateljima se ovde radi, kada se zna da Srbima, nikada, ni jedan neprijatelj nije ovako brutalno i zverski uskraćivao pravo na život, i to u sred Srbije, i kada se zna da ni jedan, do sada poznati, neprijatelj Srba i Srbije, pa čak ni u ratnim uslovima, nije, iz čistog hira i ćefa, iz opsesivne mržnje prema Srbima, patološki i hladnokrvno uživao u smrti na stotine hiljada nedužnih žrtava, i to žrtava lažne privatizacije i tranzicije, predstavljajući sebe i svoja dela kao odraz dobročinstva i ljubavi prema Srbima i Srbiji?!?!?!? Da li je iko od vas, ikada, čuo i video, da su se dosadašnji otvoreni i pravi neprijatelji Srba i Srbije, ma šta, i ma kakava, zverstva da su činili prema Srbima, sebe predstavljali kao humane ljude, i još kao Srbske patriote, kao Srbske dobročinitalje, koji sva svoja zverstva nad Srbima i Srbijom čini radi dobrobiti prema Srbima?!?!?! Ovo prelazi i vrhunski cinizam i vrhunsku patologiju i vrhunski zločinački um!!! Ovo prevazilazi, sve do sada, poznate zločine u svetu!!!!
   Srbi, zar ne vidite da su upravnici, ovi koji vladaju Srbijom, tzv Srbska vlast, Srbiju pretvorili u najveću i najstravičniju grobnicu, tranzicionu grobnicu!!!
   Pitam sve Srbe, koliko stotina hiljda ili koliko milona žrtava Srba treba još da bude da biste videli da ova šarada, oko trnzicije i privatizacije, predstavlja najperfidniji i najveći gnocid nad Srbima, da predstavlja pravo, brutalno i hladnokrvno, zatiranje Srba i Srbije?!?!?
   U Srbiji, ovi koji sada čine Srbsku vlast, prema svim čestitim, poštenim, obrazovanim i rodoljubivim Srbima čine i vode najpodmukliji, najbrutalniji i najjeziviji pravi, pravcati, RAT!!! Ovo je, na žalost, prava istina!!! Svi koji ne vide ove činjenice ili su glupi, ili ludi, ili i jedno i drugo!! Toliko slučajnosti, u isto vreme, na jednom mestu, u cilju nestanka i zatiranja Srba i Srbije, nikako nije moguće!!!!
   Nad Srbima se trenutno sprovodi najpodmukliji i najstrašniji genocid, strašniji nego da se vodi pravi oružani sukob!!!
   O čemu dalje, traba li dalje!!! Ne!
   Ostalo je samo da šef države izda naređenje vojsci i policiji da sve ove brutalne krvnike i zločince prema Srbima i Srbiji, uhapse i procesuiraju ih na osnovu zločina protiv ćovečnosti!!!

   Liked by 1 person

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.