АНАЛИЗЕ И МИШЉЕЊА

Дмитриј Седов: Колективна несвесност и ступање у ЕУ


Пише: Дмитриј Седов
Фонд Стратешке Културе 26.2.2017.

Морам вам рећи да по мом мишљењу Србија и даље иде у дечији вртић, у коме велике ујке обучавају будуће носиоце просвећене европске свести. Апсолутно је тачно да српски медији и чак и читаве политичке партије још нису такви носиоци.

Ради се о томе да припадност било каквој идејној школи уопште не дефинише таквог носиоца. На пример, ако је Александар Вучић прогласио себе адептом европске школе либерализма, онда то не значи да је такав адепт он већ и постао.

А ако се сутра одједном предомисли?

Не, господо, Ви ћете постати носиоци европске свести тек тада када се укључите у колективну несвесност. Да ли сте раније чули за тај термин?

d0bbd0b5d0bcd0b8d0bdd0b3

Да вас не би завлачили научним расуђивањима, навешћу један очигледан пример.

Ето, у САД су изабрали неког Доналда Трампа за председника. И још за време избора у читавој огромној заједници америчких средстава јавног информисања се појавила нека непријатност – тај сами Доналд говори неправилним језиком, користи неправилне категорије и поставља неправилне циљеве. Он је чудак, опасан чудак.

Та медијска заједница поодавно се васпитава новцем америчких банкара, који штите интересе америчких банкара и који су формирали унутрашњу културу, својствену гангстерима, која на нивоу подсвести не прихвата Доналда. Они га потпуно искрено сматрају исчадијем пакла и предузимају све дозвољене и недозвољене мере, како би га протерали из Беле куће. Иза тих медија стоји и велики део америчког народа, васпитаног у духу колективне несвесности. Оно не може да се разабере у реалним поступцима Доналда. Њему је накалемљен урођени рефлекс лојалности колективној несвесности.

Они српски грађани који добро познају Европу, потврђују моју мисао о томе да колективна несвесност постоји и овде. Можда не у тако криминалном виду, али постоји. Веома велики део Европљана сматра Русију агресором, Украјину невином жртвом, а становнике Прибалтика пахуљастим жутим пилићима, на које ће, мало, мало – па нагазити чизма тоталитарне Москве.

То је пример рада колективне несвесности.

Срби још нису стигли до такве среће политичке наркозе и мене понекад чуди расуђивање српских руководилаца о будућности земље у оквирима ЕУ.

Ето, на пример, председник Томислав Николић је наступио са изјавом која говори о томе, да талас колективне несвесности још није прекрио Србију. Или је није сасвим прекрио. Не воле сви да читају „Блиц“.

Томислав Николић се одједном сетио својих сусрета са комесаром ЕУ Јоханом Ханом и о тим поверљивим беседама које су они водили.

han-nikolic

Јоханес Хан није ништа ново у тим разговорима саопштио Томиславу Николићу. Питање је у другом – шта је председник чуо. Стиче се утисак да је он чуо то што није желео. У том тренутку.

А сада се сетио и схватио, да је у ствари Јоханес Хан, у опуштеном маниру бригадног СС фирера објаснио њему да ће Србија бити срећна само у једном случају – ако она призна Косово и присаједини се санкцијама против Русије.

У ствари, прочитавши тај несрећни статут ЕУ, ја сам од самог почетка знао да у тој организацији царује закон и поредак колективне несвесности. Или си ти глупави ован који извршава вољу стада, или ће те брзо ошишати и направити од тебе роштиљ.

Међутим, најинтересантније је то што је рекао Томислав Николић о реакцији у Србији:

„О та два услова ја сам први проговорио, многи у Србији су ме оспоравали, као да никада нису чули за то, но, то су услови које ће чути сутра. За сада ти захтеви нису постали официјелна позиција ЕУ, но, њу наговештавају парламенти многих земаља који треба да потврде наш приступ, у том смислу и парламент Немачке, коме ће припадати одлучујућа улога“.

И заиста, званичних декларација о те две тачке Брисел још није доносио, но, ми нисмо деца, зар не?

Зар је Брисел доносио унапред официјелне декларације о томе да је одлучио да свргне Слободана Милошевића и раздроби Србију? То је исто као да позовете газду стана и кажете му: „Вечерас ћемо доћи да вас опљачкамо“.

Овде испливава један ситан детаљић. Александар Вучић је изјавио да очекује завршетак преговора о приступању ЕУ током 2019. године. Онда значи да наступа и време објављивања главних услова.

Ако неко мисли да ће колективна несвесност омогућити Србији да истовремено ступи у ЕУ имајући пријатељске односе са Русијом и не признајући Косово, тај греши.

Веома озбиљно греши.

2 replies »

  1. Даби се спасили и кренули правим путем,прво морамо да се вратимо са погрешног до прве раскрснице, а она је већ далеко, а и уморили смо сеидући погрешно ималовремена имамо.Кад се залута онда није проблем само погрешан пут него и паника са временом и снагом које нам стоје на располагању.Ево сад напромјер ови избори? Шта ће Србија урадити?Ако остану Вучић и Вучоћи и не бирају се млађе снаге које виде стање ствари, ми ћемо закаснити да се вратимо до раскрснице путева и кренемо правим.Народ има за све изреке, али их данашња Србија нити зна нити поштује .Магарац не зна пливати док му се вода у уши не налије.Овог пута за пресједнока ће бити много кандидата.Прво треба видјети за које се не смије гласати.Прво сви они који имају икалве додирне тачке са бившом досовском власти.Друго они који су садашњи јер ништа нијесу бољи.Трећи они које можда форсирају исти ментори који су форсирали и ове и на крају ће остати 3 кандидата.Од та три треба изабрати најпоузданијег, што неће бити нимало тешко.Ако се понобно изабере Проевропска опција, онда ће од Србије остати само део Београда.Ово што пишем је у складу са овим што пише Димитрије Седов, а не моја фантазија.

    Liked by 1 person

  2. Прави приказ и права слика амбиса где нас воде ови несрећни евроунијати,колективно самоубиство једног Светосавског народа,о Боже надајмо се да нас нећеш пустити још дуго у рукама ових безбожника,дај нам снаге да се тргнемо ,свргнемо их и спасемо се зарад наших славних предака и потомака који би требали бити бољи од нас данас.

    Liked by 1 person

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.