АКТУЕЛНО

НОВО: Из штампе је изашла књига новинара Душана Марића – РАТНИ ДНЕВНИК СА КУПРЕСА „СИНОВИ ВИТОРОГА“


sinovi-vitoroga-maric-2

Новинар Душан Марић је од 1992. до 1995. командовао извиђачко-диверзантском четом 7. купрешке моторизоване бригаде ВРС. Из дана у дан је записивао драматичне догађаје на ратишту. Ово је његов дневник. Његова шеста књига о ратовима који су од 1991. до 1999. године вођени на територији бивше СФРЈ. 1.328 ратних дана, више од 1.000 имена, десетине извиђачко-диверзантских акција и тенковско-артиљеријских и пешадијских битака за Купрес, Бугојно, Доњи Вакуф, Горњи Вакуф, Томисалавград, Прозор, Гламоч, Шипово, Јајце и Мркоњић Град, у којима је погинуло више од 3.500 а рањено око 7.000 бораца ЈНА, ВРС, ХВ, ХВО, тзв. Армије БиХ, добровољаца из Србије и Хрватске и цивила, сусрети у предасима између битака ради размене мртвих, НАТО, муџахедини, пакао у хрватским логорима, хрватско-муслимански споразуми против ВРС, ратне карте, спискови погинулих, политичка трговина Купресом и Високом Крајином…. садржај су ове књиге.

sinovi-vitoroga-maric-1

фото: Душан Марић, лична архива


Посебно детаљно, из дана у дан, из сата у сат, описани су најзначајнији предратни и ратни догађаји на Купрешкој висоравни. Док читате књигу имате осећај да се пред вама, као на траци, смењују битке и страдања.

Наоружавање и припреме за рат Срба и Хрвата на Купрешкој висоравни 1991. и 1992. године.
Напад ХВ и ХВО на Доњи Малован и Купрешку висораван 3. априла 1992.
Противнапад ЈНА и српских добровољаца под командом Славка Лисице, Станислава Галића и Ратка Младића из правца Шипова и Благаја, ослобађање Купреса, Доњег и Горњег Малована. Само после битке која се на Купрешком пољу одиграла 10. априла 1992. на бојишту је остало скоро 200 погинулих војника.
Жестоке атриљеријске битке у пролеће и лето 1992. у Доњем Маловани и Равном. Заменик команданта шиповачког батаљона је записао да је у јулу и августу на положаје његове јединице пало 7.000 граната!
Егзодус 10.000 Срба из Чипуљића и Бугојна у мају 1992. према Купресу и Доњем Вакуфу.
Офанзиве ВРС у августу и новембру 1992. према Бугојну, заузимање Мале Шуљаге, Рисовца, Лукића ливада и Ђолине косе.
Одласци делова 7. купрешке бригаде ВРС на друга ратишта и велика изгибија у октобру 1992. код Горажда.
Офанзива муслиманске војске из Бугојна према Купресу у марту 1994. Заузимање Мале Шуљаге, Лукића ливада и Шипиног моста. Противнапад 7. бригаде и ослобађање Лукића ливада, Османагине косе и Мале Копривнице.
Огорчене битке хрватске и муслиманске војске за Бугојно, Горњи Вакуф и Прозор у лето 1993. године, после којих Срби са Купреса од уништења спашавају око 3.000 хрватских цивила и 1.000 хрватских војника. Укупно 4.000 непријатељских војника и цивила. Сломљене офанзиве муслиманске војске на Мрачај у мају и септембру 1994. године.

Офанзива целог једног и делова других корпуса муслиманске војске 19. октобра 1994. из правца Бугојна на Купрес и 7. бригаду ВРС и даноноћне двонедељне борбе 3.000 бораца ВРС против 12.000 муслиманских бораца на Рисовцу, Ђолиној коси, Купрешким вратима, Стожеру, Малом Стожеру, Копривници, Демировцу, Великој Шуљаги, Привији, Лупоглави, Сиверу, Мрачају, Стожерцу, Семешници, Буковачи… после којих је ВРС утврдила линију одбране Купреса на Купрешким вратима и Стожеру.

sinovi-vitoroga-maric-6

фото: Душан Марић, лична архива

Вероломно хрватско кршење вишемесечног примирја између ХВО и ВРС у БиХ 1. новембра 1994. Напад 5.000 припадника ХВО на јединице ВРС на Купрешкој висоравни с леђа, пад Равног, Рилића, Доњег Малована и Вуковска и извлачење 7. бригаде из Купреса и обруча две непријатељске војске, 3. новембра, на брда северно од Злосела, ради одбране Благаја, северних и северозападних делова Купрешке висоравни и прилаза Шипову и Мркоњић Граду.

Егзодус неколико хиљада српских породица из Купреса, Бугојна, Бућоваче, Беговог Села, Оџака, Доњег и Горњег Малована, Рилића, Вуковска, Кудиља, Свитлица, Занаглине, Ботуна, Доњег Равног, Горњег и Доњег Мушића у прогонство. У туђину. У Бањалуку, Бијељину, Нови Сад, Немачку, САД, Канаду, Аустралију, Аустрију, Енглеску… У неповрат.

sinovi-vitoroga-maric-4

фото: Душан Марић, лична архива

Једномесечна заједничка офанзива ХВО и муслиманске војске на Благај и Велику Плазеницу у новембру 1994. и јуначка одбрана у тешким борбама десетковане 7. бригаде. Безуспешни покушаји гардијских бригада ХВО и тзв. Армије БиХ у јулу и августу 1995. да артиљеријско-пешадијским нападима, уз канонаде од неколико хиљада граната дневно, пробију линије одбране 7. бригаде на Великој Плазеници, Малој Плаји, изнад Злосела, на Курљају, Прикој Јеловачи и Проципу, заузму Благај и изврше пробој према Шипову.

Окупација Босанског Грахова и Гламоча крајем јула 1995. а неколико дана касније пад Книна и окупација РСК. Офанзива ХВ, ХВО, НАТО и муслиманске војске на Млиништа, Велики Виторог, Купрешко поље, Благај, Велику Плазеницу, Кошћане и Доњи Вакуф 8. септембра 1995. Повлачење ВРС са Млиништа, Великог Виторога, Купрешке висоравни, Комара и Влашића и окупација Бараћа, Пљеве, Благаја, Доњег Вакуфа, Растичева, Шеменоваца, Новог Села, Мрђеноваца, Барјемоваца, Љуше, Стројица, Шипова, Јајца, Герзова, Волара, Натпоља, Језера, Мајдана… Одлазак неколико стотина преосталих породица купрешких Срба у прогонство.
Повлачење ВРС на прилазе Мркоњић Граду и једномесечна одбрана тог града, Подрашнице и Мањаче, на Голој планини, Лисини и Малом Димитору.

Здружена офанзива ХВ и ХВО 8. октобра 1995. на Мркоњић Град, заузимање тог града, велика изгибија бораца 7. купрешке бригаде на планини Лисини и повлачење ВРС на Мањачу и прилазе Бањалуци. Пљачкање хрватских и муслиманских и паљење српских села на Купрешкој висоравни. Рушење католичких и православних цркава. Крај рата и потписивање Дејтонског мировног споразума, којим је једна десетина Купрешке висоравни, с Велике Плазенице до врха Великог Виторога, враћена у састав Републике Српске. Повратак прогнаног српског становништва на Купрешку висораван.

sinovi-vitoroga-maric-3

У књизи су објављени спискови погинулих. Списак свих Купрешана, војника и цивила, њих 230, који су погинули бранећи завичај или друге крајеве Републике Српске. Списак свих припадника 7. бригаде и других јединица ВРС и ЈНА из Шипова, Кључа, Мркоњић Града, Доњег Рибника, Бањалуке, Гламоча, Бугојна, Дрвара….који су погинули бранећи Купрешку висораван. Списак свих припадника 7. купрешке бригаде, из Купреса, Шипова, Мркоњића, Кључа, Бугојна и Бањалуке, који су погинули на другим ратиштима.

У дневнику нема изостављених истина, скривања својих и измишљања туђих кривица и злочина и када га прочитате схватићете сав бесмисао рата.
Остаће само дивљење српским, хрватским и муслиманским јунацима који су на крајишким планинама, тамо где врхови додирују небо, водили огорчене битке на живот и смрт, са страхом од смрти и надом у победу. И жал за њиховим узалуд изгубљеним животима. За њиховом младошћу, коју су искидали рафали митраљеза, гелери бомби, тенковских и артиљеријских граната….

sinovi-vitoroga-maric-5

фото: Душан Марић, лична архива

КЊИГУ „СИНОВИ ВИТОРОГА“ МОЖЕТЕ ДА ПОРУЧИТЕ НА ТЕЛЕФОН 064 316 78 06.

26.2.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. Glavna bitka i ulaz srpske vojske u grad Kupres je bila 7-om aprila.Desetog aprila smo napustili grad i otisli u Music i Ravno. Mrkonjicki bataljon.7-mi je bio utorak.Vi pisete da je bila 10-og bitka.Sedmi april necu nikad zaboraviti.

    Свиђа ми се

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.