ЗДРАВЉЕ-ЕКОЛОГИЈА

Упозорење дечијег неуролога: Интензивно коришћење уређаја са екранима изазива озбиљне сметње у развоју деце!


Обратите пажњу, већ 5 година се сусрећем са овим проблемом код деце

fhcdszukewgdcsikdskl-640x360

Одмах да се оградим и кажем да овде износим само своја запажања на основу искуства. Може се то разумети као застрашивање из незнања – и то сам имао прилике да чујем. Ипак, чини ми се да се све уклапа и полако долази на своје место…

Посао ми налаже да се свакодневно сусрећем са децом са мањим или већим сметњама у развоју. Већ пет година се по правилу сусрећем са истим проблемом – децом која у просеку са три године практично не говоре. Понашање те деце слично је понашању деце с аутизмом. Заједничко им је то што су им, када су имала око годину дана, дати смартфони односно таблети.

Та деца практично све слободно време проводе с тим уређајима, буквално живе у њима. Од тога страда фацијална експресија (мимика лица), усмеравање погледа (контакт очима), и емотивна сфера. Покушај да од детета узмете уређај, код њега изазива крајње негодовање и агресију. Говор се по правилу није развио или је рудиментаран.

Комуникација с околином, с реалним светом очигледно је лоша… Знајући колико је лако помешати узрок и последицу, не искључујем да су нека од те деце начелно аутистична, а да је преокупација геџетима једноставно једна од варијанти стереотипног понашања… Ипак, следи једна од кратких прича.

Девојчица, 1 година и 3 месеца, живи у Њујорку. Пажњу је привукло то што се не одазива и не реагује на вербалне захтеве. Нема развијену адекватну мимику и гестикулацију. Неколико месеци раније није било тако лоше. Дете је тапшало, махало па-па. Специјалисти су посумњали на поремећај из аутистичног спектра…

Добио сам велики број видео-снимака с епизодама из живота детета. Све је почело око 7-8. месеца када је дете почело да једе у столици за храњење, испред укљученог телевизора. Идемо даље: са годину дана, девојчица је практично све слободно време проводила испред некаквог екрана. Родитељи су послушали мој савет и све геџете су склонили од детета. Очекивано, првих дана приметили су код девојчице раздражлјивост, хистеричност и агресивност, било ју је тешко нахранити.

Али… Вратили су се контакт очима и показивање руком! Кренули су на терапију. Разумем колебљивост и субјективност процене дате на даљину… Али, свеједно не престајем да се питам: да ли је могуће да се у „спектру“ наиђе на ситуације с механизмом који би се могао окарактерисати као „псеудоаутизам“? (Нисам сигуран да је термин исправан, наишао сам на њега код Чарлса Њокиктјиена…)“

Аутор: Олег Корењ, дечји неуролог из Новосибирска

1 reply »

  1. Српске маме и тате копирајте овај чланак и држите даље наше мајушне анђеле од технологије која погубно дјелује на њихову психу.Причајте са њима и водите их на село да виде магарца,коња,краву,козу, овцу,поток,ријеку,рибу,рака,змију,пужа и његове рогове и кућу коју са совом носи .Дајте им да додирну животиње, да их помилују.Ставите их под шатор да спавају и да са њима сачекате буђење дана и руђење зоре.Причајте им приче из старих сликовница(нове су направили идиоти) из старих буквара и читанки.Кажите им зашто птице лете, а људи не могу, гдје побјегне мрак кад дође дан.Зашто је зеко брз, а слони корњача спори,што мјесец плаче пред кишу,зашто звијезде трепћу на небу, ко прави дугу,послије кише и које су дугине боје.Одведите их у шиму нека беру цвијеће и нека га примиришу, нека виде вјеверицу и објасните им зашто јој је велики реп.Одведите их у воденицу и покажите им како вода окреће точак и меље жито да предивна наша мама направи још љепши качамак(пуру),уберите им жир,покажите им пчелицу на цвијету и како настаје мед.Ако то урадите они ће послије сами да се друже са природом и та блет рачунаре и телефоне ће користити у паметне и праве сврхе, а вас ће вољети уважавати и поштовати као праве кђери и синови своје добре и поносне и честите и поштене родитеље.Живјела наша здрава и лијепа дјеца и омладина и њихове добре маме и тате!!!

    Свиђа ми се