АНАЛИЗЕ И МИШЉЕЊА

Бошко Обрадовић Могеринијевој: Србија вам више ништа не верује


Србија се данас придружила великом кругу европских народа које су против Бриселског централног комитета и његових бирократа. Зато смо домаћој и међународној јавности упутили јасну поруку: Србија више ништа не верује ни Бриселским комесарима ни њиховим слугама у Влади Србије.

Александар Вучић је последњи еврофанатик у Европи, а његова Влада последња која верује у ЕУ која се распада на наше очи. То је ваљда свима јасно. – истакао је Бошко Обрадовић, председнички кандидат Двери на конференцији за новинаре након обраћања Федерике Могерини посланицима у Народној скупштини.

Српски покрет Двери и ја као председнички кандидат залажемо се да се што пре заустави овакав погубни пут у ЕУ који је Србију довео до социјалног и економског краха и отимања наше јужне покрајине Косово и Метохије. У складу са тим, неопходно је да се хитно изврши ревизија Споразума о стабилизацији и придруживању као кључног инструмента који подразумева свеобухватне припреме за чланство Србије у ЕУ. Спровођење овог споразума има катастрофалне последице и по наше економске и националне и државне интересе. – рекао је Обрадовић.

cd8532b7-640b-4054-a10d-981f1d181d10

Залажемо се и за сарадњу са Руском Федерацијом у свим сферама, као и за билатералну сарадњу са свим осталим земљама на свету, укључујући земље Европске уније, на принципима равноправности, узајамног поштовања и немешања у унутрашње ствари. То свакако није изолационизам који покушавају да нам пришију владајуће странке укључујући прикривене коалиционе партнере ЛДП и ЛСВ. Некритичан однос власти према Бриселу је одсуство елементарне политичке одговорности према сопственом народу и држави који би требало да представљају.

Пут Србије у ЕУ и примена ССП-а погубна је и по наше економске интересе. Србији није дозвољено да се економски развија и користи своје економске потенцијале. Србији није дозвољено да у пуном капацитету користи Споразум о слободној трговини са Руском Федерацијом, као ни Споразум о слободној трговини са државама Евроазијске економске уније. То је огромно тржиште, али сав тај потенцијал Србија не користи, јер Вучићеве газде то не дозвољавају, а онда нам објашњавају како је ЕУ наш најважнији спољнотрговински партнер. Споразум о стабилизацији и придруживању не дозвољава заштиту домаћег произвођача, већ тржиште мора да се отвори за нелојалну конкуренцију. Домаћи произвођачи нису спремни да се такмиче са нелојалном конкуренцијом из ЕУ. Од 1. септембра 2017. године странци могу да купују пољопривредно земљиште.

Циљ посете Србији Федерике Могерини је да се увери да ће Вучић доследно наставити процес признања лажне државе Косово. Могеринијева је у ауторском тексту, који је објављен уочи посете региону, истакла да долази да се увери да „свако од западно-балканских партнера напредује на реформском путу и да је тај процес неповратан“, као и да „у том контексту регионална сарадња и добросуседски односи остају приоритет“. Ова формулација „добросуседски односи и сарадња“ стоји као обавеза Србије у Споразуму о стабилизацији и придруживању и дефинише однос Србије и тзв. Косова као две одвојене територије.

030069aa-1c77-41d2-af2f-b995b3e291a5

У ССП- у који је тзв. Косово закључило са ЕУ, то је још јасније наглашено, потпуно отворено се Косово третира као држава. У члановима 5. и 13. ССП-а који је потписало тзв. Косово посебно се истиче условљавање за унапређење билатералних односа са Србијом (дакле односа између две државе), док се у другим споразумима, као и у оном који је потписала Србија, обично користи само формулација „добросуседски односи и сарадња“. Такође, у Преговарачком оквиру о приступању Србије ЕУ, Србија и тзв. Косово се третирају као одвојене територије.

Вучић је зарад пута у ЕУ жртвовао Косово и Метохију. Бриселски дијалог је омогућио ширење суверенитета лажне државе Косово на целој територији наше јужне српске покрајине, српски народ је изгубио и оне институције које је имао. Србија више не може да заустави формирање тзв. косовске војске. Тај прљави посао – предаје КиМ Албанцима, Вучић је обавио.

Парадокс читаве ситуације у коју је Вучић довео Србију постаје још израженији када се има у виду чињеница да су лидери ЕУ на састанку у Валети 3. фебруара, договорили нову стратегију која подразумева темељни преокрет у будућој интеграцији ЕУ – садашње чланице ће се „преустројити у бар две различите категорије чланица“, као и да ће ЕУ тек „темељито размотрити у ком виду и кроз колико времена ће бити могуће прихватити нове чланице ЕУ“. Ово Вучићев режим крије од јавности – да је ЕУ почела да се распада, да њене чланице не знају каква је будућност ЕУ, и да Србија никада неће постати чланица, ниједне од ових будућих категорија.

1b5a0538-cdf5-43d1-a918-065534462bba

Вучић је довео Србију у најгору могућу позицију – да Србија никада неће постати чланица, али Европска унија држи нашу земљу у статусу који Бриселу највише одговара, а то је да Србија води политику приступања иако никада неће бити чланица како би била у обавези да испуњава све налоге и како би остала под овом врстом колонијалне окупације.- закључио је Обрадовић.

Информативна служба Српског покрета Двери

6 replies »

 1. @Косовац
  Нисам обратио пажњу на Мотиводу и компанију. Мислим да нису битни за ову причу. Довољно је погледати његову радну биографију.

  Свиђа ми се

 2. @Косовац
  Сагласан са коментаром. Била је прилика, да се сви они, који су на речима против Еуропе, изјасне. Шешељ је то урадио на изричит и потпуно јасан начин, Двери на некакав уздржани начин, а остали су оћутали. Можда је сада јасно, ко је за Еуропу, а ко је против. У сваком случају, то су нам посланици показали.

  Свиђа ми се

  • слободан млинаревић,
   Твоја запажања су она са којим се ја служим: Када се деси неки важан догађај као овај, ко има очи види како си рекао „Шешељ је то урадио на изричит и потпуно јасан начин, Двери на некакав уздржани начин, а остали су оћутали“. Остаје још да си испустио да је ДЈБ напустио скупштину, и то треба растумачити.

   Свиђа ми се

 3. Бошко Обрадовић Двери, није лоше тако у скупштини избацити паролу, мора се зато што демократија не дозвољава ништа тамо да кажеш.
  Али ово „Србија не верује Бриселу“ је претерано меко, као да си Могерини замахнуо свиленом марамом поред лица.
  Морао си да напишеш нешто жешће. Можда си се плашио, а можда си претерао у жељи да сачуваш достојанство скупштине.

  Свиђа ми се