АКТУЕЛНО

Владика Артемије је данас пред Вишим судом детаљно изложио своју одбрану


Епископ епархије рашко-призренске у егзилу, Артемије Радосављевић, одбацио је данас, на почетку суђења у Вишем суду у Београду, оптужбе да је злоупотребом овлашћења оштетио фонд епархије намењен обнови манастира на Косову и Метохији у периоду од 2004. до 2009. године.

Извор: Вести, 8.3.2017.
Приредила редакција СРБског ФБРепортера

***

Бајден био у Дечанима без мог благослова

Владика је рекао да су наводи оптужнице, којом се терети да је давао налоге за исплату радова предузећу „Раде Неимар“, а који нису били завршени или нису уопште извршени, „базирани на клеветама и неистинама“, као и да је његов прогон уследио када је 2009. тадашњем потпредседнику САД Џозефу Бајдену забранио да посети епархију.

– Тада је цео сабор СПЦ скочио на мене. Бајден је био у Дечанима, али без мог благослова – навео је Артемије, којег је СПЦ у међувремену рашчинила због његовог противљења одређеним поступцима СПЦ.

Он је детаљно изложио своју одбрану, подсетивши да је био владика 20 година, док га, како каже, нису протерали са КиМ.

Не може светиње да обнавља онај који их је рушио

– Оштро сам иступао против злочина које су чинили нашем народу. Био сам ангажован на многим питањима, не само верским. У Америци сам био 23 пута, не ради шетњи и уживања, већ да се нађе решење за наш народ и да КиМ остане у Србији – навео је владика Артемије, истичући да ниједном није ишао у САД без благослова патријарха Павла.

Даље је казао да је са благословом Синода СПЦ била поднета тужба суду у Стразбуру против земаља које су биле задужене да чувају мир на КиМ, а са захтевом да оне сносе трошкове обнове светиња.

– Синод је међутим убрзо променио став и тражио да се тужба повуче, зато што је амбасадор Италије дошао код патријарха и питао како ми додељујемо ордење војницима који су чували Дечане, а онда их тужимо. Сабор је сам повукао тужбу, без мог знања 2005. године – навео је епископ.

На питање адвоката због чега је био против предлога да обнову порушених светиња раде косовске власти, бивши владика је навео да се противи томе „да их гради онај који их је јуче рушио“, па да је тако и настао његов сукоб са Сабором СПЦ.

– На основу рада комисије коју је у фебруару 2010. послао Синод, поднета је кривична пријава против мене. Митрополит црногорско-приморски Амфилохије је био најактивнији у том супротстављању и називао је обнову фиктивним радњама. САД, медународна заједница и Синод су тражили да ме склоне. Цео мој случај је завијен у фарсу – закључује владика Артемије.

_______

Повезано:

Подсећање на 13. и 14. фебруар 2010. – седам година од прогона владике Артемија и његовог монаштва

Судски процес против владике Артемија крцат неправилностима, недостају и докази (ВИДЕО)

 

5 replies »

 1. Добро би било да народ Србски што пре спозна истину и сагледа безумну власт и световну и духовну која нас води и пропаст,требамо и морамо препознати праве који искрено воле свој народ попут Артемија,а и у световној власти морају иступити прави ,часни и поштени који би нам сада били преко потребни.

  Свиђа ми се

 2. Miodrag Tomić Stublinski
  15. јул 2015. ·

  AVA ARTEMIJE NA PRAVOSLAVNOM SVETOSAVSKOM PUTU Ne stavljajte navodnike na vaše reči i ne trpajte ih u usta Svetom čoveku blagopočivšem srpskom gospodinu patrijarhu Pavlu. Tu rečenicu nikada nije izgovorio u kontekstu u kom je vi navodite. A sad ponešto o „krivici“ bez krivice Ave Artemija Evo kako je to počelo: Satanista DŽozef Bajden srpski neprijatelj broj jedan, šiptarski lobista je kao vrhunac cinizma, i bezobrazluka insistirao da poganom nogom uđe u srpsku Svetinju manastir Visoki Dečani i da se tako naruga svim pravoslavnim Srbima i Svetom kralju Stefanu Dečanskom. Vladika Raško-prizrenski Artemije mu nije dao blagoslov. jer se blagoslov ne daje krvnom neprijatelju koji je zahtevao da NATO Srbiju sravni sa zemljom. Od tada počinje progon Ave Artemija Sinod i Državni vrh u sprezi sa Zapadom proglašavaju Avu Artemija za sektaša i raskolnika. Ekumenisti, papocentristi, pedofili, sluge mamona iz najskupljig džipova i audija na Avu Artemija, bacaju anateme,Čine to oni koji uklanjaju „carske dveri“ (oltarske pregrade) ikonostas u „Studenici“ , Izbacuju delove iz Svete Liturgije po vlastitom ubeđenju, odlaze papi Franji Satani na poklonjenje. Slikaju se ispred portreta fašističkog zlikovca ustaše Alojzija Stepinca dok Ava Artemije Svetosavski, Jevanđeljski, Pravoslavno Apostolski katakombno služi Svetu liturgiju i ni za jotu ne odstupa od hiljadugodišnjih kanona pravoslavne Crkve .Ava Artemije ide putem Svetoga Save i Svetog oca Vladike Nikolaja Velimirovića, koji takođe nije bio podoban Evropi „Beloj demoniji“ i tadašnjim konkordatskim ekumenistima u SPC koji iz Vatikana doneše otrov za Partijarha Varnavu jer ne pristade na jeres jer evo ni Ava Artemije ne pristade, a neće pristati ni Svetosavski srpski pravoslavni narod.

  Свиђа ми се

 3. Преосвећени владика Артемије је протеран са Своје епархије рашко призренске и са Косова и Метохије, јер је спречавао издају Бога и рода, односно издају Православне вере и КиМ. Он је једини епископ у СПЦ који остао веран Богу и роду, Светосављу, а остали епископи су отворени екуменисти или прећутно то подржавају. Богу хвала владика је свој богоугодни пастирски рад наставио кроз своју епархију која је сада у егзилу и која обухвата целу Србију и свуда где Срби живе у дијаспори. Добили смо још три епископа Николаја, Максима и Наума, духовна чеда владике Артемија. Тако док владика Артемија сабира народ србски и води га путем спасења, екуменисти народ смућују и воде у пропаст. Упамтите сви ви који осуђујете владику Артемије и оне које га следе: Црква је тамо где се чува истинска и неискварена вера!

  Свиђа ми се