АКТУЕЛНО

МСП: Софтић у мају 2016. обавештен да није агент БиХ


Европски суд правде, фото РТВ

ХАГ – Међународни суд правде обавестио је Сакиба Софтића још у мају прошле године да га не сматра овлашћеним агентом Босне и Херцеговине пред тим судом, саопштио је председник МСП Рони Ејбрехам.

Како је Ејбрехам објаснио у саопштењу, објављеном на сајту МСП, Софтић се 25. маја 2016. године обратио писменим путем суду са питањем да ли је његово именовање као агента Би у процесу против Србије валидно за покретање процедуре ревизије пресуде од 26. фебруара 2007. године. МСП је већ следећег дана, 26. маја 2016. године, обавестио Софтића да је неопходно ново именовање.

„Суд није добио ниједан документ који би потврдио именовање Софтића у сврху поступка ревизије пресуде из 2007. године“, навео је судија Ејбрахам у образложењу.

Суд је такође 13. јула 2016. године добио писмо Младена Иванића, тадашњег члана председништва БиХ, као и 3. фебруара 2017. године писмо министра спољних послова БиХ Игора Црнатка који су навели да „председништво БиХ није донело одлуку о новом поступку пред судом, нити одлуку о давању новог овлашћења Сакибу Софтићу, бившем агенту БиХ а ни о именовању неког другог као агента БиХ пред Међународним судом правде“.

Суд наводи да је у светлу очигледне неизвесности око намера БиХ по питању захтева за ревизију, 24. фебруара 2017. године затражило од председништва БиХ додатне информације о том питању.

Како се подсећа, у суд су стигла три писма одвојено 2. марта – од председавајућег председништва БиХ Младена Иванића, као и чланова председништва БиХ Драга Човића и Бакира Изетбеговића.

Суд наводи да је Иванић одговорио да „ниједна званична институција БиХ није донела одлуку о покретању ревизије пред МСП“.

Човић је у свом писму објаснио да то питање није било предмет разматрања или одлуке Председништва БиХ као колективног врховног органа БиХ.

Бакир Изетбеговић је у одговору суду тврдио да је одлука о именовању Софтића од 4. октобра 2002. године за агента БиХ у процесу против Југославије „остаје валидна и на снази“ и да захтев за ревизију који је поднет 23. фебруара ове године недвосмислено потпада под мандат Софтића као агента“.

Пажљивим разматрањем писама, суд је дошао до закључка да њихов „садржај показује да нема одлуке компетентних власти, у име Босне и Херцеговине као државе, о захтеву за ревизију пресуде од 26. фебруара 2007. године“ те да се није на ваљан начин приступило том питању.

„Сходно томе, не може се предузети никакво даље поступање по захтеву за ревизију пресуде против Србије“, закључује се у саопштењу председника Међународног суда правде.

Црнадак: Две важне поруке, победила дејтонска БиХ

Министар спољних послова БиХ Игор Црнадак изјавио је да је одбијањем захтева БиХ за ревизију пресуде против Србије заправо послао поруку да БиХ може да функционише само заједнички и договорно и истакао да је овим победила дејтонска БиХ.

„Ово је велика победа Дејтонске Босне и Херцеговине. Ово је показало да БиХ може да функционише само ако се уважавају сви, ако се одлуке доносе заједнички, ако је дијалог и међусобно уважавање принцип по којем се ради, а не сила једног над другим или трећим“, рекао је Црнадак на заједничкој конференцији за новинаре са председавајућим Председништва БиХ Младеном Иванићем.

Он је изразио уверење да ће оваква одлука суда имати дугорочно позитиван утицај.

„Ово је победа права над политиком, ово је такође и победа чињеница“, истакао је Црнадак.

Упозоривши да криза изазвана покушајем приватизације институција и изношењем одлучивања ван институција још није завршена, он је рекао да верује да ће допис из Хага отворити пут „онима који су нас у кризу увели да покажу како да из кризе изађемо“.

ИЗВОР: РТВ

***

ПОВЕЗАНО:

Међународни суд правде одбио захтјев за ревизију пресуде против Србије

Међународни суд правде у Хагу одбацио је захтјев за ревизију пресуде по тужби против Србије, коју је поднио Сакиб Софтић уз образложење да га нису поднијеле надлежне институције БиХ, сазнају Независне. Ову […]

—————

10.3.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s