АКТУЕЛНО

Да ли је Србија на удару реадмисије?


НОВИ САД, СУБОТИЦА – Мађарски парламент недавно је изгласао поновно увођење систематског притварања миграната који уђу у Мађарску и њихово задржавање у такозваним транзитним зонама  на граници са Србијом, односно Хрватском. Поред тога, усвојени су и нови прописи којима се додатно ограничавају права тражиоцима азила, а полицији дају већа овлашћења у слању миграната назад у Србију.

У Мађарској је тренутно  29  хиљада миграната који траже азил, а имајући у виду  досадашње строге критеријуме  које је задовољило тек око 420 тражилаца, сви остали могли би да се нађу на удару реадмисије.

На то упозорава и директор Центра за заштиту и пружање помоћи тражиоцима азила Радош Ђуровић:

„По Уговору о реадмисији Мађарска може да врати сваког ко илегално пређе из Србије у Мађарску и ја се плашим да ће они то интензивирати. Уколико Мађарска инсистира на реадмисији, наша обавеза по међународном уговору  је да прихватимо назад свакога ко уђе са наше територије. То је отежавајућа околност за нас, јер ми немамо такве уговоре о реадмисији на југу. Значи са Бугарском и Македонијом то све тешко иде“, каже Ђуровић.

Наш саговорник наводи да  људи у Србију стижу свакодневно и да ће их са лепим временом бити све више.

„Са друге стране нема довољно места за све који су у Србији.Ограничени су капацитети а и они нису предвиђени за дужи боравак.  Ми морамо под хитно да проширимо капацитете и да им променимо њихову намену,  јер људи сада бораве  код нас много дуже. Са новим рестрикцијама на Мађарској страни, сигурно је да за те људе, али и за Србију предстоји теже време. Оно што ја видим као једино решење, јесте да повећамо капацитете“, закључује Радош Ђуровић.

Члан Владине Радне групе за питање миграција Ненад Иванишевић  каже, међутим, да неће бити значајнијег повећања капацитета у прихватним центрима.

„Тренутно радимо на побољшању  услова у садашњим прихватним центрима. Уколико буде потребе,  у договору са колегама у Прешеву, могуће је направити додатне капацитете, али то ће зависити од интересовања. У овом моменту у прихватним центрима борави око шест  хиљада људи и ван њих је око хиљаду. Један део људи одбија да дође у центре. Ми не примењујемо силу над мигрантима осим ако се ради о кривичним делима, тако да за сада нема потребе за повећањем капацитета“, сматра Иванишевић.

Он упозорава на то да Балканска рута  није  потпуно затворена, јер  како каже, да јесте, сада не бисмо причали о овом проблему. Додаје међутим  да не би требало очекивати  екстремно повећање броја миграната  у нашој земљи, јер ће се, као и до сада, отворити алтернативне руте.

„Уколико и дође до већег прилива миграната, они се сигурно неће задржавати у Србији и могуће је да ће се њихове руте променити. Подсетићу да се  рута из Мађарске у Хрватску прошле године променила оног тренутка када је  Мађарска у септембру затворила своје границе. Ако мигранти добију јасне поруке да је немогуће прећи мађарску или хрватску границу, они или неће долазити, или ће тражити нове руте. Мени се чини да је  у овом моменту најзгоднија рута према Босни и Херцеговини“, сматра Иванишевић и подсећа на то да Мађарска није прва земља која је ово урадила те  да је сличне мере донела и Словенија.

Он понавља да је став Србије о мигрантској кризи је добро познат и неће бити мењан. Од Европске уније очекује јединствено решење и вољна је да у њему учествује, али неће бити ни тампон зона ни  паркинг за мигранте.

За Радоша Ђуровића, ово је важна политичка  порука, али он упозорава на то да нас досадашња политика земаља из окружења  према миграцијама, приморава на то да морамо да  будемо спремни на прихват већег броја избеглица.

„Ја бих подсетио да ово није само политичка одлука, него одлука која ће наше људе погађати далекосежно. Питање људи који би били ван система је изузетно важно за наше локалне средине. Ми не  смемо да изгубимо контролу над миграцијом. Нас ће време пре,  или касније да натера да те људе укључимо у систем. Боље пре,  да немамо ескалацију  социјалних здравствених и других проблема, него касније“, тврди Ђуровић.

Иванишевић напомиње да , иако држава комуницира са међународним организацијама и другим државама у региону, не може се очекивати да ће та сарадња бити потпуно искрена:

„Свака држава гледа своје интересе и ми то видимо на терену.  Игра се пинг – понг са овим људима. До сада Србија није могла да се ослони на коректну сарадњу са Македонијом, Бугарском и земљама на југу. Србија је практично у мигрантској кризи  између чекића и наковња  и ту је наш положај веома тежак“, закључује Ђуровић.

Тренутно је  у прихватним центрима у Београду и Прешеву ситуација под контролом, а услови за мигранте су задовољавајући. Проблем међутим расте у транзитним камповима  у Шиду и  Адашевцима где је око три хиљаде миграната и стално стижу нови. Проблема има и у  Суботици у којој због попуњених капацитета , расте број миграната ван прихватног центра. Реч је углавном о људима  или нису успели да уђу у Мађарску, или су враћени ,  а међу њима има  доста повређених, па и претучених.

ИЗВОР: РТВ

—————–

12.3.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. АКО АЗИЛАНТИ СВАКОДНЕВНО УЛАЗЕ У СРБИЈУ, А НИГДЕ НЕ МОГУ ДА ИЗАЂУ ИЗ СРБИЈЕ, КАКО ИХ УВЕК ИМА САМО 6.000?

    Каква издаја и продаја државе. Значи, ови наши издајници су са Мађарском потписали реадмисију а да пре тога нису исти такав уговор потписали са Македонијом и Бугарском. И сад кажу да са Бугарском и Македонијом то тешко иде, јер они не прихватају азиланте. Како да не, па шта су очекивали да они кажу дајте их нама, они су код вас дошли преко наше територије? А сећате се да су их само у Србији пописивали. Још су им давали и неке папире, скоро личне карте. Па шта сад хоће тим својим кукумавчењем? Ништа, баш их брига, само да опет замажу очи народу док прођу избори, а после ће све лепо да их приме из Мађарске и населе их у Србији. Јасно, азиланте који су из Македоније и Бугарске ушли у Србију и отишли у Мађарску не могу да врате одакле су дошли, него ће сви да остану у Србији. То је од првог тренутка и био план. Толико је ова наша однарођена власт паметна и толико паметну политику воде. Ко макар мало размишља логички, било је сумњиво што издајице стално објављују да у Србији има само 6.000 азиланата. Тај број фигурише скоро две године. Питали смо се како то да да их увек има 6 до 6.500 ако из Србије не могу да уђу у Мађарску и Хрватску? Наравно да су лагали и да и сада лажу. Питам се само како овај наш народ не схвата шта му се спрема. Како им није јасно да је то договорено, јер је Вучић више пута изјављивао “да му не пада ни на крај памети да поставља ограду према Македонији и Бугарској“. Зато је другима пало на памет и да донесу нове законе и да стављају двоструку, троструку ограду и да доведу специјална возила и да доведу војску и све што треба. И спасиће се. То је искена брига за своју државу и нацију.

    Мића из Ниша

    Свиђа ми се

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s