АКТУЕЛНО

Победници 8.Фејсбук фестивала из Словеније, Израела, Србије и Словачке


На завршници 8. европског фејсбук песничког фестивала, 12. марта на Новосадском сајму, другостепени жири на челу са Симоном Грабовцем прогласио је овогодишње добитнике награда: Тони Пердић из Београда, Златко Краљић из Словеније и Мариана Кунбар из Израела. Специјална награда припала је Катарини Моснак-Багљаш из Очове из Словачке. Награда подразумева објављивање самосталних збирки песама.

Отварање Фестивала.
Ратко Игњатов, глумац, Јована Влаховић, водитељ, Исидора Станић,
проф. др Владислава Гордић Петковић и Радован Влаховић.

Европски Фејсбук песнички фестивал одржан је 11. и 12. марта 2017. на Новосадском сајму, у оквиру 23. међународног Салона књига, у организацији Банатског културног центра и Новосадског сајма.

Европски Фејсбук песнички фестивал окупља песнике који своје стваралаштво представљају на Фејсбуку са циљем да виртуелну песничку комуникацију претвори у стварну њиховим окупљањем на Новосадском сајму.

На овогодишњи конкурс и за учешће на Фестивалу пријавило се око 500 песника из 21 земље света. Око 130 учесника програма Фестивала, из Србије, Македоније, Словеније, Шведске, БиХ, Хрватске, Црне Горе, Чешке, наступало је на Новосадском сајму, док су остали пријављени песници учествовали путем Фејсбука.

Фестивалу су присуствовали победници ранијих Фестивала: Јелена Ћирић из Чешке, Александра Лутхандер из Шведске, Игор Трпчески из Македоније, Тодора Шкоро из Београда.

У оквиру програма фестивала представљене су нове књиге у издању БКЦ-а, међу којима је и књига везана за друштвену мрежу Инстаграм „#konektovaniroditelji” Исидоре Станић о којој је говорила проф. др Владислава Гордић Петковић.

Првостепени жири Фестивала, који чине победници претходних шест Фестивала из различитих држава, донео је одлуку о одабиру песама за ужи избор. Одлука о ужем избору објављена је на сајту БКЦ-а: http://banatskikulturnicentar.blogspot.rs/2017/03/uzi-izbor-za-nagradu-8-evropskog.html

Другостепени жири у саставу: др Зоран Ђерић, Горан Ибрајтер, Фрања Петриновић, Радован Влаховић, и Симон Грабовац, председник, донео је одлуку о добитницима Награде која је објављивање самосталних збирки песама.

Тони Пердић, др Зоран Ђерић, Златко Краљић, Горан Ибрајтер,
Симон Грабовац и Радован Влаховић.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ ДРУГОСТЕПЕНОГ ЖИРИЈА

Жири 8. међународног фејсбук фестивала поезије у саставу: Зоран Ђерић, Фрања Петриновић, Горан Ибрајтер, Радован Влаховић и Симон Грабовац, председник, донео је одлуку да награди песме следећих аутора: „Вртлар у ромингу“ Тонија Пердића из Београда, „Завиј тилник“ (заврни врат) Златка Краљића из Велења из Словеније и „Шака мрака“ Мариане Кунбар из Израела.

Специјална награда уредништва Банатског културног центра припала је Катарини Моснак-Багљаш из Очове из Словачке.

Оно што је приметно већ на први поглед је да фејсбук фестивал сваке године доноси нешто ново и у квалитативном и у тематском домену. То потврђује и сасвим лепа судбина награђених књига са прошлогодишњег фестивала. Нешто од тог иновативног обасјања доносе и поједини песници учесници овогодишњег његовог издања. Мобилни телефон као средство комуникације, посредовано роминг варијантом, постаје основно средство исказивања жестоке интимне љубавне приче, која можда, и није то него песма о старењу. Најсрећнији су они тренуци када је та иновативност једно од својстава успеле песме, када срасте са формом песме. Такав случај имамо у песми Тонија Пердића Вртлар у ромингу. Значи песнички субјекат је измештен и његова могућност деловања је потпуно измењена. Из такве перспективе и читање песме добија сасвим нове валере. Али наш посао није био да тумачимо песму него да откријемо и укажемо на срећно пронађену форму која из нове визуре, понешто измештене, помало ироничне покушава да каже нешто о једној (не)могућој љубави јер „још једно лето не стигох да одшкринем плаве двери“. Песнички субјекат је обузео гнев због залудног трагања. Кључна мера те љубави је аорист, непосредно прошло време. И иако је непосредно оно је ипак прошло и као такво остаје само у сфери сећања, које можда и није ником саопштено јер је роминг много скупљи од обичне везе, о чему говори последњи стих: „комична је игра глувих телефона“ али „од које пуцају бубне опне“.

Друга награђена песма је песма „Завиј тилник“ (заврни врат) Златка Краљића, која такође из другог плана, плана негативне утопије глобализације говори о измештеној обескорењености савременог човека. Основна позиција песничког субјекта је доведена до руба и да би његов људски опстанак био било како могућ он користи један облик уметничког изражавања, цртање, да на том глобализацијом и неолиберализмом уништеном телу „по потреби нацрта осмијех“ како би му (телу) вратио људскост. Ту се, наравно, песнички субјекат сусреће са свим оним што чини глобално-неолибералну сцену: жилетићима за самоодбрану, превеликом дозом гнојива, словеначким пилићима, шпаровим црнокошуљашима и удвојеном злом судбином пилета и ромског детета. Пошто је немогућ било какав људски гест, јер су пословође главне и они располажу животом и смрћу, песничком субјекту је остало само да покуша да нацрта осмех, али му не успева, јер закони либерализма су јачи од свега.

Трећа награђена песма је Шака мрака Мариане Кунбар. Ова песма из женске перспективе, или још прецизније, из позиције тог идентитета и сензибилитета говори не само о себи него и о битним елементима моћи савремене жене. Јер она „везује углове хладних одаја“ она је и бетон и зид и наравно њена љубав мења поразе у победе. Она је такође и комад дрвета на ватри које штити остале.Али, и поред свега овога и онога непоменутог, овој пребогатој, и духовној и физичкој моћи, треба шака нежности. И тако ова песма говори о толико важном балансу у људском животу.

И на крају, уредништво Банатског културног центра, на челу са Радованом Влаховићем, је одлучило да, ове године, установи и додели посебну Специјалну награду која је припала Катарини Моснак-Багљаш из Словачке за песму Шкврнка окрíдленá (Окрилаћена мрља).

Главне Награде, као и Специјална награда, се састоје од издавања песничких књига награђених аутора.
У Новом Саду, 12. март 2017.

Симон Грабовац, председник жирија

ИЗВОР: БКЦ

————

12.3.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s