АКТУЕЛНО

„Дани сјећања“ у помен на страдање Срба током 20. вијека – покровитељ предсједник, Милорад Додик


фото: РТРС

У Бањалуци ће данас почети тродневна манифестација „Дани сјећања“ коју, као својеврстан помен српским жртвама у 20. вијеку с посебним освртом на протекли рат у БиХ, организује Републички центар за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика.

У 11.00 часова на Факултету политичких наука биће одржано предавање „Дејтонски мировни споразум и Република Српска“, на којем ће говорити академик Владимир Лукић, као и Горан Латиновић.

Меморијална академија „Из сјећања по очима“ као централни догађај биће одржана у 18.00 часова у Народном позоришту Републике Српске, а преносиће га Радио-телевизија Републике Српске.

Манифестацији ће присуствовати и предсједник Народне скупштине Републике Српске Недељко Чубриловић, као и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић, најављено је из Народне скупштине и ресорног министарства.

Изјаве за новинаре предвиђене су у 17.45 часова у холу Народног позоришта.

У мултиплексу „Палас“ у уторак, 14. марта, у 18.00 часова премијерно ће бити приказан документарни филм у продукцији Радио-телевизије Србије „Злочин без казне“, аутора Слађане Зарић.

Исти дан ће, на Правном факултету, у 11.00 часова бити одржано предавање „Искуства у раду Хашког трибунала“. О овој теми говориће адвокат Бранко Лукић и асистент на Правном факултету Оливера Шево.

У Културном центру Бански двор у сриједу, 15. марта, у 18.00 часова биће одржана промоција монографије „Наша исповијест – жене жртве рата из Републике Српске 1992-1995“.

Директор Републичког центра за истраживање рата, ратних злочина и тражење несталих лица Милорад Којић сматра да укоријењено мишљење о догађајима из 1990-их година на подручју некадашње Југославије треба разобличити, јер Срби не смију дозволити другима да испишу странице историје на којима неће бити мјеста за српске жртве и објективно сагледавање чињеница.

Којић је Срни рекао да, између осталог, с тим циљем Центар организује „Дане сјећања“, својеврсни помен српским жртвама 20. вијека, с посебним освртом на протекли рат у БиХ, а под покровитељством предсједника Републике Српске Милорада Додика.

„Истина о узроцима и карактеру протеклог рата, о жртвама, о прећутаним злочинима над Србима, није само значајна због тога да би се схватила прошлост, него је пресудна и за нашу будућност. Што је најважније, истина је од суштинског значаја за изградњу повјерења међу народима и допринос миру, који не смије имати алтернативу“, навео је Којић.

Он је нагласио да Центар својим активностима нема намјеру да оспори било чију жртву и страдање, те да његови представници о страдању Срба говоре аргументовано и језиком чињеница.

„Све друго, па и безочна манипулација жртвама, у корист евентуално другачијих односа на Балкану, никоме не може да служи на част“, истакао је Којић.

Којић је напоменуо да Центар користи сваку прилику да јавности предочи резултате истраживања и документовања злочина над Србима, тако да ће, у наредном периоду, бити презентовани и коначни подаци о броју страдалих српских цивила и припадника Војске Републике Српске у протеклом рату у БиХ.

„Намјера нам је да ове године организујемо и међународну научну конференцију о догађајима у Сребреници. Утврђивање и објективно сагледавање догађаја на овом подручју од 1992. до 1995. године обавеза је произашла из закључака Владе Републике Српске“, рекао је директор Центра.

Ове године у плану Центра је и промоција публикације „Хронологија догађаја у бившој Југославији 1989-1995. године“ и „Историјски преглед ратних дешавања“, а биће представљена и публикација о НАТО бомбардовању Српске.

Извор: Срна/РТРС

——

13.3.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. Тако Милораде.Тако раде прави домаћини.Ако поштујемо оне који су нам спасили слободу,једино тако ђемо поштовати и нас који у њој живимо.Сваки наш слободан дан неко је од наших платио животом.Живимо у свијету општег насиља и отимачине који силом намећу баш они који себе називају међународна заједница и који су нас довели у овакво стање, да поновно пребројавамо своје изгинуле и тугујемо за њима и своју економију подижемо од почетка.То морамо казати својој дјеци, не да би код њих развили осјећај мржње, него да знају чему се могу надати и шта могу очекивати и дочекати у свом животу и да буду спремни сваког момента да се бране и одбране од зла свакојаког.Нека ке покој души свима што дадоше своје животе за слободу свога народа и нека им је вјечна слава а нашем народу мир прогрес и здравље.

    Свиђа ми се