Дискриминација

Данијела Сремац, Будућност Србије – Саопштење за јавност


Данијела Сремац, 13. март 2017.

Захваљујем се свим волонтерема и подржаваоцима моје кандидатуре за Председника Србије, који су уз велики оптимизам и жељу за бољу будућност Србије улагали све што су могли да би се моја кандидатура омогућила на наредним изборима. Међутим, жао ми је да због крајње недемократског и некоректног процеса кандидатуре, који намеће непотребне баријере и крши елементарна људска права грађана Србије, није нам било омогућено да нотеризујемо потписе од више од 17.200 подржаваоца који си исказали жељу да ме кандидују.

Нама није омогућен равноправан и демократски приступ кандидатури за коју је Републичка Изборна Комисија одговорна јер су нас нотари већином бојкотовали и партија која је скупљала потписе за моју кандидатуру имала је први приступ јавним бележницима тек у четвртак и то код 4 нотара који су само пристали да раде три сата, а неки су тек пристали у суботу дан пре предавања кандидатуре, што је било касно.

Додатно, наши волонтери сведочили су о масовном кршењу првила за кандидатуру која су поставили Републичка Изборна Комисија, јер су нотари вршили другачије процедуре према другим кандидатима. По предатим кандидатурама прве три водеће партије јасно се показује да није могуће испоштовати толики број нотаризација у том временском периоду без кршење правила РИК-а. Процедура наметнута од стране постојеће власти јасно показује да је сам поступак кандидатуре крајње недемократски и дубоко задире у кршење основних људских права. Наиме, нотаризација потписа од стране 162 јавна бележника била је у служби партије на власти и појединаца које је она фаворизовала, тако да је једна партија прикупљала потписе за неколико кандидата и самим тим унапред одредила изборни резултат.

Моји покушаји ова три месеца да се кандидујем за Председника Србије дали су ми врло добро искуство из прве руке како функционише политички процес у Србији. Жао ми је да сам принуђена да обавестим јавност да у мом случају, као водећи борац за српски глас и право говора у Америци, где ми је била пружена прилика да присуствујем на више од 250 главних телевизијских програма, где сам наступала у дуелима и критиковала Била Клинотна и погрешне политике према Балкану, данас у мојој Србији, где сам рођена, није ми дата прилика у главним медијима да макар пренесем моју визију како помоћи српском народу да напредује. Захвална сам свим другим независним медијима на којима сам била интервјуисана.

Детаљи у вези наших искустава током кандидатуре биће представљени на конференцији у Београду у среду 15. марта, у 10 часова у Прес Центру, Кнез Михајлова 6/3, и такође српској дијаспори широм света као и постојећој америчкој администрацији, конгресу, сенату, и институцијама за спољну политику у Вашингтону. Овим америчким институцијама такође планирамо да представимо захтев за репарацију штете коју је НАТО нанео Србији и помоћ народу Србије у здравственим и свим другим потребама.

5 replies »

 1. Уредништву
  Предлажем, да поставите текст господина Ивковића, који указује на погрешно коришћење речи ДИЈАСПОРА. За то постоји права реч у српском језику: РАСЕЈАЊЕ. Мене повукоше, па и ја почех, да пишем дијаспора.

  Свиђа ми се

 2. За Слободана Млинаревића;
  Моје поштовање: Сви коментари овдје имају смисла само ако доприносе да се нашој Србији и Нашем народу који живи и у Србији и било гдје у свијету на било који начин помогне.Данијела Сремац је радила и ради на томе да увијек буде од користи своме народу. Колико нас има у иностранству, то треба да Српска влада сваког момента зна? Нажалост незна. А што незна? Зато што је воде погрешни људи.Влада мора, мора, мора да зна гдје смо и шта смо увијек, јер сви требамо једни другима , јер нас нема ко Кинеза! Слажем се за Марка Јакшића, да је добар домаћин и честити човјек.Неки коментатори и мени кажу свашта, али не треба се узимати ка срцу, већ увијек гледати да сами будемо исправни и да расуђујемо у корист онога што нам треба да буде крајњи циљ- помоћ своме народу и Србију свугдје и свагда. Хвала.

  Свиђа ми се

 3. @Јакша
  Пажљиво читање је услов и за разумевање. Можда Вама не смета, али мени СМЕТА, када ми неко прети, да ће да се жали по белом свету. И то из државе, а потсетићу Вас, у којој су пре неку годину пребројавани гласови НАКНАДНО(беше ли у Флориди) и донели победу НЕОЧЕКИВАНУ неком од кандидата. Могуће је, да Ви знате, али ја нисам упознат, када су се наши прваци из белог света удружили? Да ли је ово била прилика, да госпођа Сремац прво то заврши, па да јединствено дође на изборе? Као што написах, госпођа Сремац је причала о 4 милиона Срба у свету. Ако је то написала, ваљда зна из којих је извора то сазнала. Ја сам покушао да дођем до броја Срба у свету, али те податке немају ни конзулати ни Црква. То сам и написао, али Ви не прочитасте? Не треба она да ме „упути“. Довољно је било, да одговори, где је нашла или чула за тих 4 милиончића. Са Вашим ставом, да су избори нерегуларни, ја се слажем и то није спорно. Овде сам се и изјаснио, ко је за мене прави председник Републике: др Марко Јакшић. Тек да Вас потсетим. Што то и Ви не саопштите? Да ли Вам је на памет пало, да је једна паметна и способна жена ушла у ову причу из сасвим других разлога од замисли да постане председник Србије? Били избори регуларни, или не, она за то није имала никаквих шанси. Очигледно је, да ни ситуацију не познаје, па се тек сада сетила проблема нотара!!??

  Свиђа ми се

 4. Е мој Млинаревићу.
  Што не оде у Америку да бројиш, ако немаш поверења у амбасаде, конзулате, српску православбу цркву у Америци, дијаспору. Него да те упути и да броји и каже госпођа Сренац. Коме да те упути? Чим се појавила овде, она је указала поверење, али нису њој. Побркао си узрок и последице. Госпођа је у праву. Партија на власти скупила је потписе пре расписивања избора, а будимо сигурни да 60.000 потписа одн људи се није појавило код нотара. То су спискови са прошлих избора.

  Свиђа ми се

 5. Све горе од горег! Није задовољна пријемом у Србији и сада ће да нас ТУЖАКА по белом свету! Толико је умишљена, да није могла да нађе себи место код осталих кандидата, да се определи за неког и да својом способношћу допринесе успеху тог и таквог кандидата. За споменути је, да за све време њене борбе по белом свету, није успела да се удружи са осталим виђенијим представницима Срба. Од Панића, Цептера, Ђорђевића, Павловића, Митровића. А нисам све поменуо. Иначе сам је директно молио, да ме упути на податке о броју Срба у Северној Америци. Наравно, да није одговорила. А очекује подршку из ових крајева?!
  „Бгд., 13.02.2017.
  Поштована госпођо Сремац,
  прочитах Ваш текст у Политици и поред Ваших сугестија, са којима се у потпуности слажем, видех и податак о четири милиона Срба у свету.
  Покушавао сам, да до неког податка о томе дођем. Нажалост, закључио сам, да нико нема податке о томе, а званични амерички податци не констатују ни приближан број Срба, који се спомињу да живе у САД.
  На моја питања, о томе нису имали податке ни Српска православна црква у САД, ни у Аустралији.
  Верујем, да Вам је познато, да наш конзулати по свету, такође немају податке те врсте.
  Значило би ми, ако би могли, да ме обавестите, како сте дошли до „4. милиона Срба“?
  Поздрав,
  Слободан Млинаревић

  Свиђа ми се

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s