АКТУЕЛНО

(ОДАКЛЕ?) „СИРОМАСИ“ ДОНИРАЈУ?! Банке у Гроцкој преплављене онима који уплаћују по више хиљада динара на рачун СНС-а


У каквој је вези страначко запошљавање и финансирање политичких странака једна је од тема за коју се обично каже да то “сви знају” али је проблем, да нико не жели о томе јавно да говори, са именом и презименом.

Дакле, тема о којој се отворено говори у незваничним разговорима и, чак, отворено прикупљају новци од чланова и функционера странака који су посао, или постављење, добили искључиво захваљујући припадности странци која влада, је део колоквијалних обичаја политичке чаршије и друштвених мрежа, које су све више глобална трачаоница.

Жиг Инфо је последње три године истраживао један, може се назвати, феномен, који се дешава пред одржавање избора. Наиме, како се распишу избори, новчани прилози за странку која је на власти напрасно се повећају. А финансирају их они, за које се лако може утврдити, да новац који уплате на рачун странке, тешко могу да донирају у том износу.

Политичке странке у Србији већ дуже време служе као бирои за запошљавање. Пошто је већина странака неспособна да направи економски систем који ће успети да запосли већину становништва, странке морају да становништво запошљавају у јавном сектору. Али приоритет имају страначки кадрови. Отуда свакој нашој странци расте чланство када је на власти, а опада када сиђе с власти. Људи не виде разлог за укључивање у рад странка ако странке не могу да им гарантују радно место.

Такође, јавна је тајна да запослени, барем што се тиче ГО Гроцка, неретко издвајају пола својих примања које дају особи која је задужења „за повраћај“ новца.

Жиг Инфо је већ писао о томе ОВДЕ.

Међутим, како странке требају да оправдају новац у кампањи, потрошена средства треба да се слажу са новцем донација. Жиг Инфо је пратио шта се дешава у ГО Гроцка, пред изборе од 2014. године па на овамо. До система уплате смо стигли управо дугогодишњим истраживањем, као и нашим појављивањем на местима када се уплаћује новац, дојавама од наших извора.

Тако смо у претходна три дана добили информацију да ће ускоро кренути исплата новца, који ће“грађани“ уплаћивати на рачун ОО СНС-а Гроцка.

У току тих дана, радници претежно јавних предузећа и чланови СНС-а добијају позив да се јаве код секретарице ОО СНС-а у Гроцкој. Када дођу на адресу, добијају новац у износу од 40 000 динара који морају да уплате на рачун СНС-а.

Након добијања новца, иду до банака код којих СНС има рачун и уплаћују ту суму, под својим именом и презименом, као донацију. Потврду из банке да су уплатили, враћају назад.

Новинари Жиг Инфа су се налазили у банкама када је кренула „навала“ људи који су дошли да уплате донацију. Обично су плаћали новчаницама од 5 000. Слој људи који долази и уплаћује по више десетина хиљада на рачун СНС-а је под знаком питања, јер се не може стећи утисак да су у могућности да ту суму новца донирају било коме. Многи од њих се побуне када на донирани износ морају да плате и провизију на „донирани“ новац.

Жиг инфо није дошао до податка о пореклу новца који се „дели“ у канцеларији СНС-а.

 

Аутор: Екипа Жиг Инфо

 

ИЗВОР: ЖИГ ИНФО

———————–

15.3.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

 

2 replies »