АКТУЕЛНО

БиХ: СУЂЕЊЕ МАХМУЉИНУ – Сведок Алихоџић- муџахедине убациле стране обавештајне службе преко међународно акредитованих снага


На суђењу Сакибу Махмуљину за злочин почињен на подручју Возуће у општини Завидовићи, сведок Тужилаштва БиХ Екрем Алихоџић рекао је да су муџахедине у БиХ убациле стране обавештајне службе преко међународно акредитованих снага.

Алихоџић је навео да су страни борци у БиХ дошли преко Хрватске.

Као бивши начелник Службе војне безбедности у Трећем корпусу такозване Армије БиХ, сведок тврди да је било немогуће пратити тачне информације о страним борцима, укључујући и њихов идентитет.

– Понашање тих људи је утицало и реметило традицију нашег домаћег становништва – додао је сведок.

На питање да ли су страни држављани представљали безбедносни ризик, сведок је рекао да су тако сагледавани.

Сведок је навео да никад нису дошли до докумената страних држављана, нагласивши да их нису ни тражили, те додао да не зна ни коме су се јављали по доласку у Зеницу.

Алихоџић је потврдио наводе оптуженог Махмуљина да би се, у случају конфронтације са одредом „Ел муџахедин“, припадници такозване Армије БиХ према њима понашали као да су непријатељска сила, преноси Бирн.

Сведок је навео да је командант био заинтересован да све јединице функционишу у систему руковођења и командовања, те додао да је било задржавања информација на нижим нивоима.

На питање да ли командант дивизије или корпуса треба да предузме радње када Војна полиција зароби непријатељску групу, а коју под претњом оружјем преузме одред „Ел муџахедин“, сведок је одговорио да је командант дивизије требало да предузме мере исти дан када је сазнао.

Он је потврдио да је командант дивизије имао инструменте да делује на терену.

Сакиб Махмуљин, командант Трећег корпуса такозване Армије БиХ, оптужен је јер није спречио убиства и нечовечна поступања припадника одреда „Ел муџахедин“ на подручју Возуће и Завидовића.

Наставак суђења заказан је за 5. април.

 

Извор: СРНА/РТРС

————–

16.3.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић