АКТУЕЛНО

БиХ: Тужилаштво примило пријаве НДП-а против Софтића и Изетбеговића


Тужилаштво БиХ примило је кривичне пријаве које је поднео НДП против самозваног агента БиХ пред Међународним судом правде у Хагу Сакиба Софтића и члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића због основане сумње да су починили кривична дела реализацијом покушаја да поднесу захтев за ревизију пресуде из спора између БиХ и СР Југославије, који је окончан 2007. године.

Из НДП-а, који је кривичну пријаву поднео 13. марта, саопштено је да правни тим који се бавио израдом тужбе сматра да постоји основа за сумњу да је Софтић својим радњама, без одговарајућег институционалног овлашћења, пред Међународним судом правде у Хагу починио кривично дело лажног представљања и неовлашћеног вршења службене радње Кривичног закона Федерације БиХ.

У саопштењу се наводи да правни тим који се бавио израдом тужбе, такође, сматра да постоји основ за сумњу да је Изетбеговић својим радњама у вези са деловањем Софтића, без одговарајућег институционалног овлашћења, починио кривично дело злоупотребе службеног положаја Кривичног законика БиХ.

У НДП-у сматрају да ово питање, од када је отворено, има правни карактер са озбиљним политичким импликацијама због чега су се определили да цела ова ситуација буде решена пред правосудним органима БиХ правним средствима, а не политичким.

Међународни суд правде у Хагу одбацио је захтев за ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије коју је поднео Сакиб Софтић, уз образложење да га нису поднеле надлежне институције БиХ.

Председник Међународног суда правде службено је објавио да је Софтић још у мају 2016. године званично обавештен да он више нема статус агента БиХ и да је за покретање ревизије потребна нова одлука Председништва БиХ.

 

Извор: СРНА/РТРС

————-

20.3.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић