АКТУЕЛНО

Добој: Служени литургија и парастос за Споменка Гостића – 23 године од погибије најмлађег борца ВРС


У порти Храма Рођења Пресвете Богородице у Добоју данас су служени литургија и парастос за најмлађег борца Војске Републике Српске /ВРС/ Споменка Гостића, који је погинуо на данашњи дан пре 24 године.

Свијеће код бисте Гостићу у порти овог храма прислужили су малобројни некадашњи мештани, познаници и поштоваоци најмлађег борца ВРС.

Споменко Гостић, петнаестогодишњак који је одбио понуду да се склони од ратних страхота и раме уз раме са комшијама и пријатељима био борац ВРС, погинуо је од гранате 20. марта 1993. године недалеко од свог села Јовићи на планини Озрен.

Сахрањен је на месном гробљу Горњи Улишњак где почивају његова мајка и бака. Горњи Улишњак, као и Споменково село Јовићи, данас се налазе у Федерацији БиХ.

Чланови Удружења деце погинулих бораца Републике Српске „Насљеђе“ јуче су на гробљу Горњи Улишњак, у федералној општини Маглај, положили венце и одали почаст Гостићу.

Мурал са ликом Споменка Гостића краси добојску Улицу војводе Степе, а спомен-биста откривена је 2014. године у порти Храма Рођења Пресвете Богородице.

Спомен-плоча и табла са називом улице посвећене младом хероју Војске Републике, постављене су јуче у вишеградском насељу Гарча.

Извор: СРНА/РТРС

***

ПОВЕЗАНО:

*СПОМЕНКО ГОСТИЋ – ДЕЧАК У ОДБРАНИ ОТАЏБИНЕ

*Аустрија: У Линцу приказан документарни филм „Споменко на вјечној стражи“

*„Немам оца, немам мајке, немам никог“ – браћа Чеси посетили гроб Споменка Гостића

*Песма о малом хероју – 21 година од погибије српског јунака Споменка Гостића

*Споменко Гостић: рат, сиромаштво и младалачки сан (Тимур Блохин)

*Вечна вам СЛАВА и ХВАЛА: Малолетни борци ВРС

—————–

20.3.2017. за СРБски ФБРепотер приредила Биљана Диковић

1 reply »