АКТУЕЛНО

Филм „Пуки сведок“ коначно и у Косовској Митровици (ВИДЕО)


Документарни филм „Пуки сведок“ који сведочи о албанском терору над неалбанцима и Србима на КиМ након 1999. године, биће приказан 22. марта у 20 часова у Амфитеатру Филозофског  факултета у Косовској Митровици.

Ово својеврсно сведочанство таласа злочина који су се одиграли над неалбанским становништвом на КиМ, непосредно после окупације покрајине 1999. године, представља изузетан допринос колективном памћењу о догађајима чије последице и данас осећамо и преживљавамо.

Филм је ауторско дело слободног новинара и колумнисте „Политике“ Миленка Срећковића из Крагујевца.

Током рада на много комплекснијем филму о стању у јужној српској покрајини Срећковић је посетио и америчког писца који живи на КиМ, Пола Поланског, а који је као саветник УНХЦР-а за питање Рома на Косову, иначе добитник Вајмарске награде за људска права, упознат са многим албанским злочинима али и одсуством сваке реакције КФОР-а и УН-а на њих. Тачније, злочини којима је Полански сведок током 16 година проведених међу Ромима на КиМ су се дешавали „уз прећутну сагласност и немешање НАТО трупа“ како сам сведочи а већину тога је опевао и у својој књизи посвећеној овим догађајима које ћемо имати прилику да чујемо и у самом филму.

Прегледајући снимљени материјал, из своје прве посете током рада на овој идеји, Срећковић је увидео да вредност овог сведочења заслужује засебност те је филм настао као збир искуства која је Полански доживео по окупацији покрајине а који постаје главни јунак овог документарца.

Срећковић је ширим круговима познат као оснивач „Покрета за слободу“ и организатор бројних протеста против приватизације. Себе сматра слободним новинаром јер сам бира теме којима ће се бавити и о којима пише јер пре свега аутоцензуру у српском новинарству види као велики проблем који настаје услед идеолошке индоктринације:

„У одређеним круговима помињање извесних тема постало је „неумесно”. Знате ли неку НВО која се декларише као „људскоправашка”, а која говори о злочинима на Косову по доласку НАТО трупа? Управо на том примеру јасно се показује како тзв. „хуманитаристички милитаризам” уопште не служи одбрани било чијих људских права, већ искључиво колонијалним интересима“ истакао је Срећковић у интервјуу „Политици“ поводом премијере свог филма одржане прошле године у Крагујевцу.

Запис о самом снимању овог документарног филма

Пројекцији филма присуствоваће и сам редитељ који овим поводом долази у Косовску Митровицу како би лично поделио своја запажања и искуства о догађајима на КиМ о чему ће посетиоци након филма моћи са њим да разговарају. Модератор овог разговора биће независни новинар са Косова и Метохије и један од организатора пројекције, Иван Максимовић.

Документарни филм „Пуки сведок“ заслужује пажњу јавности како Косовске Митровице тако и остатка Срба и неалбанаца са овог простора. Термин пројекције заказан је за време када су обично све обавезе већ обављене током тог дана те ћете тешко наћи оправдање да не присуствујете овом истински вредном догађају у среду, 22. марта, у Амфитеатру Филозофског факултета у Косовској Митровици.

 

ИЗВОР: КМ Новине

————

20.3.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић