АКТУЕЛНО

МАЂАРСКА: Министар одбране Иштван Шимичко данас отворио војну базу – „брану“ за мигранте из Србије, док Србија обезбеђује образовање за 2.100 деце миграната


БУДИМПЕШТА – Мађарски министар одбране Иштван Шимичко је данас отворио војну базу у Сантову, према граници са Србијом, чији је циљ спречавање уласка избеглица.

Шимичко је изјавио да је мађарска војска била ангажована на одбрани границе, како „стотине хиљада не би прегазиле земљу“, као 2015. године.

Мађарски премијер Иштван Орбан је рекао да ће нова ограда на граници према Србији спречити долазак избеглица, „како би људи у Аустрији и Немачкој могли мирно да спавају, јер Мађари чувају спољну границу Европе“.

У бази у Сантову ће бити 150 војника, јавља АП.

***

Потребно образовање за око 2.100 деце миграната

БЕОГРАД – Школу у Србији похађа 50 деце миграната, а према подацима Уницефа тренутно има око 2.100 деце, узраста од шест до 18 година, којима је потребно образовање, речено је данас на састанку министра просвете, науке и технолошког развоја Младена Шарчевића и директора Уницефа у Србији Мишела Сен Лоа.

Шарчевић је изјавио да је веома важно обезбедити везу између онога што су деца миграната учила и онога што би требало да знају и додао да су највећи изазови у образовању кратак боравак у Србији и распоређеност деце у 17 различитих центара.

Сен Ло је рекао да је током посете Кањижи сазнао да је чак 90 одсто мигрантских породица вољно да децу пошаље у школу, јер је страх од новог и непознатог превазиђен.

„Реакције заједнице, породица и школског система у Србији су веома позитивне, тиме је још једном показано људско лице ваше земље када је реч о односу према избеглицама“, рекао је Сен Ло.

Он је нагласио да је за потребе образовања деце миграната Европска унија спремна да пружи финансијску помоћ Министарству просвете, док је Уницеф спреман да пружи техничку подршку при писању пројеката у сарадњи са Секретаријатом за избеглице.

***

Све више миграната тражи азил, тешко га добијају

БЕОГРАД – Не очекује се изненадни масован прилив миграната у нашу земљу, а они који су у Србији све више размишљају да траже азил, речено је данас Танјугу у Центру за заштиту и помоћ тражиоцима азила.

Сваког дана у Србији борави између 6.500 и 8.000 миграната, од којих је око 6.500 у прихватним центрима, колико отприлике и износе наши капацитети, а остали су на улици, рекао је директор Центра за заштиту и помоћ тражиоцима азила Радош Ђуровић.

Жеља ових људи није да остану у Србији, али и они који су поднели захтев за азил тешко га добијају, наводи Ђуровић.

Он каже да је, од почетка азилног система у Србији 2008. године, азил добила свега 91 особа (46 са избегличким статусом, а 45 са супсидијарном заштитом), а у прва два месеца 2017. нико није добио азил у нашој земљи.

„Мигранти који остају у Србији су у све тежем положају и све више траже азил, односно покушавају да изразе намеру да траже азил. У прва два месеца ове године 1.086 људи је изразило намеру за азил, али нико га није добио, а поднет је био 71 захтев. У истом периоду је издато свега 60 личних карти за ове људе, тражиоце азила“, рекао је Ђуровић.

Према подацима Центра, прошле године је више од 12.000 тражило азил, а свега га је добило 39 људи, од тога 19 избегличку заштиту и 20 азил супсидијарне заштите.

У 2015. години 34 мигранта су добила азил у Србији, од чега 20 са избегличким статусом и 14 са супсидијарном заштитом.

Садашњи транзитни центри изгубили смисао, решење је привремена заштита до годину дана

Ђуровић истиче да у Србији има миграната који овде остају и до годину дана, јер све теже могу да пређу границу.

Мађарска је донела радикални закон по коме азиланти више не могу да уђу на територију њихове земље, диже се нова жица на граници, у великом броју случајева мађарске власти, али и хрватске враћају мигранте у Србију.

Мигранти, међутим и даље свакодневно улазе у Србију, из Македоније, Бугарске и са Косова и све дуже, сада по седам, осам месеци, остају овде.

Зато, сматра Ђуровић, садашњи транзитни центри у Србији су изгубили смисао пошто су предвиђени за боравак миграната од 24 сата.

Србија треба да промени карактер ових центара и регулише положај миграната тако што ће им, рекао је Ђуровић, доделити привремену заштиту, која је једно од могућих законских решења.

То би значило да они за које не може да се одлучи о њиховом захтеву за азил или реши њихов случај, добију заштиту док су у Србији, а најдуже до годину дана, објашњава Ђуровић.

Он каже да би мигранти тако добили право на здравствену заштиту и социјалну помоћ, да би били евидентирани и добили потврде и друге легитимације.

Није могућ сценарио моменталног прилива масе миграната у Србију

Ђуровић не очекује нови талас миграната из Турске, односно да ће садашње тензије угрозити споразум ЕУ и Турске, с обзиром на то да та земља добија значајна финансијска средства да задржи мигранте.

„Није реално очекивати масован прилив људи, имајући у виду карактер уговора о спречавању даље миграције између ЕУ и Турске. Обе стране имају интерес да тај уговор настави да функционише. Исто тако Турска може да шаље људе за Европу који су сиријског порекла, а заузврат примају оне који су одбијени у азилној процедури у Грчкој“, навео је Ђуровић.

Он додаје да су данашње тензије на релацији ЕУ и Турске последица унутрашњих политичких потреба, пре свега Турске, пошто је председнику те земље Реџепу Тајипу Ердогану потребна подршка за проширење овлашћења председника.

„Турска стално користи тај уцењивачки потенцијал великог броја људи – више од три милиона који су у највећем броју из Сирије“, рекао је Ђуровић.

Према његовим речима, чак и ако би се десило да споразуме пропадне, није могућ сценарио моменталног прилива масе људе у Србију.

„Турци би могли да повуку војску и полицију са границе и омогуће кријумчарима да раде, што би изазвало прилив људи на европске обале. Али, то је процес, ни Европа не би допустила оно што се десило 2015. године, чему сведоче мере које се сада подразумевају“, рекао је он.

Ради се и на одговору Бугарске и Грчке, уколико би дошло до таквог сценарија.

„Евентуални масовни прилив људи би могао да уследи тек после неког времена, док би се кријумчари уходали и уколико овакве мере Европе не би дале резултате да се зауставе миграције на мору. Тако да нема бојазни за такав непредвидив сценарио у ближој будућности. Уговор између Турске и ЕУ, ипак, јесте на климавим ногама због тога што су интереси обе стране потпуно другачији, имајући у виду да Турци желе да се ослободе баласта избеглица и да га злоупотребе“, навео је он.

Мађарски сценарио – Србија као друга тампон зона

Ђуровић истиче да се Мађарска припрема за непредвиђени сценарио и да наставља да радикализују свој однос према избеглицама, тако што мења регулативу, појачавају постојећу и праве нову ограду.

„Све у циљу да се граница са Србијом, као прва шенгенска граница, потпуно затвори и да припреми и Србију за евентуални сценарио у коме би Србија била друга тампон зона“, процењује Ђуровић.

Прва тампон зона би била Бугарска, Грчка и Медитеран, а онда би Србија била последња одбрана на бранику шенгенске зоне, објаснио је он.

„Процес мигрирања није заустављен, јер људи свакодневно улазе у нашу земљу. Кријумчарски ланци јачају, боље се организују и пребацују мигранте на све софистициранији начин. Људи нам долазе из Бугарске, Македоније и из правца Косова“, рекао је Ђуровић.

Нема искрене сарадње са Македонијом, Црном Гором и Бугарском

Он је додао да су то правци које можемо тешко да контролишемо и да са јужним суседима ту немамо потпуну и искрену сарадњу.

„Те околности доводе Србију у ситуацију да се налази између чекића и наковња у овом проблему. Јер, нисмо чланица ЕУ и не можемо да рачунамо на једнак однос као према суседима који јесу, а граничимо се земљама које нису толико одговорне нити желе да сарађују у пуној мери – Македонијом, Црном Гором и Бугарском“, закључио је Ђуровић.

Мигранти у Суботици безбедносни изазов

Мигранти у Суботици не представљају претњу, већ безбедносни изазов.

То је један од закључака истраживања које је на терену спровео Центар за истраживање јавних политика из Београда.

Појединачних инцидената је било, али су грађани Суботице безбедни, чуло се на панел дискусији која је одржана поводом истраживања.

Стефановић: Имамо неколико сценарија за мигранте

Министар унутрашњих послова Небојша Стефановић изјавио је данас да још увек нема некаквих конкретних информација о новом таласу миграната, али да Србија има више сценарија за поступање државних органа у тој ситуацији.

„Ми већ две или три године радимо на плановима у ситуацији да се у једном тренутку већи број миграната упути ка Србији, пре свега ка западној Европи, али ће проћи кроз Србију и ту имамо неколико сценарија за поступање државних органа“, рекао је Стефановић.

ИЗВОР: РТВ

———–

20.3.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

4 replies »

 1. западна јевропо КАД СУ СРБИ ЋЕРАЛИ турке СА ХЕЛМА погана енглеска ИХ ЈЕ ВРАЋАЛА ПРЕКО СОЛУНСКЕ ЛУКЕ НАЗАД НА ХЕЛМ ЈЕДИНО ВЕРУЈЕМ У ГОСПОДА СВЕТОГ САВУ И ЦАРСКУ РУСИЈУ СССС

  Свиђа ми се

 2. Довољно је само погледати лице и главу овог србског избегличког конесара…
  Оно све говори.

  Свиђа ми се

 3. За вријеме комуниста из Албаније су са сузама у очима на КиМ дошле стотине хиљада тих и таквих.А онда је почела да ради секс машина. Једна рађа 10, десет рађа 100, 100 рађа 10000, 10000 рађа 100000 100000 рађа један милион.Али не полази рачун са 1 него са 100.000 и у једној генерацији их је већ милион.То је геометријска прогресија.Сада су Срби са сузама у очима морали да напусте КиМ јер је муслиманска парола“:Чије стадо томе и планина.“Сада дјеца од тих комуниста залажу цијелу Србију као да им је њихов отац комуњара у насљеђе оставио и критикују Мађаре и остале што се ограђују.Европа умире од љубави према Муслиманима, али само да нијесу код њих у гостима или недај боже за стално.Та смрдљива Европа им је развалила кућу, као и нама и нека иду тамо код њих, и нека им праве џамије до неба као код нас на Ступу у Сарајеву. И нека им праве модерне виле са дрворедима и парковима и фонтанама и нека их ограде са зидовима од 3 метара да нико буле неможе видјети, и без дозволе тамо доћи.То већ имамо у Српској БиХ окле нас је та иста смрдљива Европа протјерала.Одите на Илиџу и погледајте на шта личи хотел Србија данас и на шта личи Илиџа данас. То је нама та иста Европа отела.Европо, дабогда вас хоџа будио сваког јутра и док пијете каахфу имали поглед на заставу са полумјесецом и звијездом на згради парламента и Рајсцагу.Дабооогдаа вам на свим зградама писмо биоло арапско као на Српској Илиџи.Даће бог.!

  Liked by 1 person