АНАЛИЗЕ И МИШЉЕЊА

Емисија „Пресек“, ТВ Мост: Др Драган Петровић о предстојећим председничким изборима


 
Новосадска телевизија Мост негује традицију слободног медија за прилике у Србији, па је прелазак на Градску ТВ Аполо Микија Вукашиновића и Бојана Панаотовића (која је од недавно у власништву СНС), који су више од деценију водили култне емисије О свему помало са и Екстреми, надомештено отварањем нових емисија Гноса и сада Пресек. Емисију Пресек води млади водитељ дебитант Никола Булатовић, и она предвиђа у термину од око 70-75 минута са једним гостом вечери претресање актуелних тема домаће и међународне политике.

Први гост емисије Пресек био је др Драган Петровић који већ практично деценију и по гостује на телевизији Мост, изазивајући велику пажњу шире јавности. Емисија је одржана деветог марта, па је осврт на тај контраверзан датум био и уводна тема. Централна тема емисије је стање у политичком и друштвеном животу Србије, предстојећи председнички избори и ситуација у региону.

Иако је Александар Вучић кандидат на председничким изборима актуелне власти највише фаворизован од стране медија, аналитичара, режима, Петровић сматра да то не мора значити и његову сигурну победу, нарочито ако би се одржао други круг избора.

Од председничких кандидата, Петровић је за оне који представљају патриотску опцију означио Бошка Обрадовића и Милана Стаматовића. Указујући на многе неравноправности и одступања од демократског обрасца који данас постоји у Србији, па чак и извесне регресије у односу на претходни период плурализма, Петровић сматра неопходним промену постојећег курса актуелних власти, јер он уз сву медијску блокаду и притисак (од економије, социјалне политике, до државних питања и демографије) не даје резултат – напротив Србија је у вишедимензионалној кризи.

Отуда огромно (и од контролисаних медија прикривено) незадовољство грађана може резултирати у следећих годину-две променом режима, а чак и на предстојећим председничким изборима Вук Јеремић рецимо има шансе да угрози Вучића, а у мањој мери и Шешељ, Обрадовић или још неки кандидат ако буде другог круга.

У другом кругу, ако до њега дође практично сви ће гласати против Вучића и стога он покушава да уз све погодности којима располаже, а што све чини демократски процес врло упитним, победи већ у првом кругу.

Извор: ТВ Мост Нови Сад
12.03.2017.

2 replies »