ДРУШТВО

Не смемо да заборавимо страдање Срба: Босна и Херцеговина – лето 1941. јама Бивоље брдо


У децембру 1990. године, у јами Бивоље брдо у Босни и Херцеговини извађене су кости великог броја невино пострадалих Срба, који су у њу живи гурнути током лета 1941. године. Уз кости су пронађени делови одеће и обуће као и лични предмети мученика, али и зарђали остаци једне пушке са муницијом.

Шта се заправо догодило?

Наиме, пушка је припадала хрвату Јамару Мехи Делићу. Мехо је са другим војницима, у Видовданској ноћи, под светлом батерија и камионских фарова, у понор јаме која је дубока 40 метара, гурао своје српске комшије.

Када су на ред дошли Срби из села Козица код Стоца, њих око 120, који су похватани на превару и часну комшијску реч, нису очајавали.

У току превоза до јаме, неки од њих су, трпећи јаке болове, савијали и кидали жицу са својих повезаних руку. Неколико њих је чак успело да побегне.

Нажалост, Илија Шакота није добио такву прилику. Јасна му је била судбина, међутим видевши код отвора јаме свог друга из војске у њему се пробудила мисао Обилића и Синђелића.

Наиме, Илија није тражио милост, већ је гласно позвао, свог некадашњег пријатеља Меху да се опросте. Изненађен, Мехо му је пришао, а Шакота је искористио прилику да га ухвати за каиш и повуче са собом у јаму.

Хрватски војници су одмах прекинули ликвидацију и тражили начин да извуку Меху из понора. На њихову жалост нису успели да у својим редовима пронађу човека, који је довољно храбар да се спусти у јаму, те је Мехо морао бити жртвован.

Преостале Србе из Козица, Хрвати су те ноћи вратили у затвор и сутрадан их бацили у јаму Хумац.
Ова прича се након Другог светског рата причала по српским селима око Стоца и Чапљине, али су неки слушаоци сумњали у њу.

Међутим након ископавања поменуте јаме, пронађена је пушка у доњим слојевима костију, те је свака сумња око ове приче отклоњена.

Мученик Илија Шакота, коме се исте 1941. године родио син и који је понео очево име, заборављени је српски херој.

 

Српско Национално друштво „Пребиловци“, Београд, Србија

ИЗВОР: Историја Срба

——————-

23.3.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

 

2 replies »

  1. БРАТЕ ИЛИЋУ ЧЕТНИЦИ СУ БРАНИЛИ СРБСКИ НАРОД КОЛИКО СУ МОГЛИ ЕНО БИЛО ЈЕ НЕКИ ДАН КАКО ЈЕ НЕКИ МАШИНВОДЂА НИКИТОВИЋ СПАСИЈО НАШ НАРОД У ВИШЕГРАДСКОМ СРЕЗУ АЛИ ЈЕ ПОГРЕШИЈО ДАО ЈЕ тзв партизанима ОРУЖЈЕ ОПРЕМУ МУНИЦИЈУ УМЕСТО ЧЕТНИЦИМА БОЖИ ЋОСОВИЋУ ЈАВОРЦУ АКО НИЈЕ НАУЧИЈО КО ЈЕ ЛЕГИТИМНА ВОЈСКА У ОТАЏБИНИ НИЈЕСАМО МУ КРИВИ СРБСТВО СЕ УЧИ И ПРЕНОСИ ОД ПРЕДАКА

    Свиђа ми се

  2. Не зна се ко је већи злочинац у свим овим причама сами починиоци усташе или комунисти који су 50 година спречавали чак и да се прича о томе а некмоли да се кости поваде и достојно уз опело сахране.

    Свиђа ми се