АКТУЕЛНО

Свевидеће око: Ево чиме се бави 5 милијарди вредна америчка обавештајна агенција за коју зна мали број људи (видео)


На неких тридесетак километара од Вашингтона, налази се велики војни штаб шпијунске агенције за коју мали број људи уопште зна да постоји.

Чак ни бивши председник Барак Обама, након првих пет месеци у Белој кући, није реаговао као да је икада чуо њено име.

У Мају 2009. године, током посете хамбургерџиници у Вашингтону, питао је муштерију за столом поред чиме се бави.

– Радим у NGA (Национална геопросторна обавештајна агенција) – одговорио је човек.

Обама је деловао збуњено.

– Па, објасни ми шта је та Национална геопросторна… – рекао је Обама у немогућности да изговори до краја име агенције.

Осам година након тога, NGA остаје најтајновитија од свих „великих пет“ америчких обавештајних агенција, међу којима су и CIA и Национална безбедносна агенција (NSA).

Диспропорционално у односу на њену присутност у јавном дискурсу, NGA поседује трећу највећу зграду у Вашингтону, већи и од CIA и од Капитола Сједињених Држава.

Најмање 3.000 становника престонице запослено је у NGA.

За NGA слике и фотографије су оно што су за NSA звуци.

Њена примарна функција је да анализира милијарде слика и стотине хиљада минута видеоснимака које су ухватили како дронови и шпијунски сателити широм планете, тако и аматерске камере на стратешки важним локацијама.

Због тога што су њене очи углавном усмерене изван САД, агенција никада није била умешана у унутрашње шпијунске скандале као CIA или NSA, што јој је и омогућило да се држи испод радара.

Међутим, експерти сматрају да би се то могло променити са председником Доналдом Трампом.

Имајући у виду колико је напора Трамп уложио у проширење овлашћења обавештајних агенција, као и његову опсесију националном безбедношћу, вероватно је да ће се амерички председник служити сваком расположивом алатком како би спровео своје идеје у дело.

Према тренутној политици Пентагона, све што је потребно за употребу шпијунских, односно извиђачких дронова у америчком ваздушном простору, јесте одобрење министра одбране.

Тако је 2016. године први пут изнад Балтимора употребљен извиђачки дрон, развијен у Ираку.

Веома мали број људи знао је да их са неба прати веома напредна шпијунска технологоја која располаже камером резолуције од 1.8 милијарди пиксела, постављена на летелицу која је довољно мала и довољно високо да је немогуће приметити је голим оком.

Како је овај дрон у могућности да мотри на област од 15 до 20 километара квадратних у сваком тренутку, две такве летелице биле би довољне да надгледају све вањске активности у Менхетну 24 сата дневно.

Са развојем нових технологија, које омогућавају дроновима да остану у ваздуху месецима, а ускоро ће моћи и дуже од годину дана, вероватно је само питање када ће овај систем надгледања ући у масовнију употребу.

Али да би се то десило, Трамп, као и Обама, прво мора да сазна да NGA постоји.

What is the National Geospatial-Intelligence Agency (NGA)?

ИЗВОР: ВЕСТИ

***

———–

23.3.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић