АКТУЕЛНО

БЕЛОРУСИЈА: МИНСК – Почела обојена револуција против Лукашенка, полиција хапси све редом


Белоруска полиција масовно хапси демонстранте који су се данима окупљали на забрањеним антирежимским протестима у Минску.

Око 700 људи је учествовало је у протестном маршу у главној авенији у Минску. Зауставио их је кордон полиције за сузбијање демонстрација, и почео да хапси. Нема података о томе колико људи је приведено.

– Полиција је претходно упала у просторије центра за заштиту људских права Вјасна и привела 30 активиста – рекао је Олег Гулак из белоруског Хелсиншког комитета.

Уочи демонстрација, више од 100 присталица опозиције осуђено је на казне од три до 15 дана затвора, саопштила је Вјасна.

Како се наводи, у Белорусији се у протекла два месеца догодио неуобичајено снажан талас протеста против председника Белорусије Александра Лукашенка који је ступио на дужност 1994.

Након што су дозволили први талас, власти су угушиле протесте. Иако су власти у почетку толерисале протесте, председник Лукашенко је изјавио да Запад користи демонстранте као „пету колону“, да би изазвао немире и дестабилизовао његов режим.

Власти су забраниле демонстрације планиране за суботу после подне и на десетине полицијских камиона било је распоређено у центру Минска.

————-
25.3.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. Ако држава не чува ред у својој кући,чуват ће га такозвана међународна заједница.Та међународна заједница ,сад и птице на грани знају је Хитле+рова коалицуја.Све невладине организације треба затворити и вође похапсити на доживотну робију због диверзије против народа и државе.

    Свиђа ми се