АКТУЕЛНО

Министарство правде послало је данас у Француску одговоре на додатна питања о Харадинају


Одговор Министарства правде Французима на додатна питања о Харадинају. Ратни злочини за које се терети, по нашем закону – не застаревају

Одговоре на додатна питања Апелационог суда у градићу Колмару, пред којим се води поступак за екстрадицију Рамуша Харадинаја, бившег косовског премијера и лидера ОВК, на захтев Србије, Министарство правде послало је данас у Француску.

Одговоре је сачинило српско Тужилаштво за ратне злочине, и они се, баш као и питања, односе на појашњење законских одредби везаних за дела за која се Харадинај терети. Једно од питања било је ког је датума у кривично право Србије унет члан 142, став 1, Кривичног законика, који предвиђа кажњавање ратних злочина против цивилног становништва.

У послатом одговору, између осталог, пише да је Кривични закон РС који предвиђа кажњавање за кривична дела против човечности и међународног права, где спадају и ратни злочини против цивилног становништва, ступио на снагу још 1977. У време извршења дела које је Харадинају стављено на терет примењиван је Кривични закон СРЈ из 1993, који је важио у мају и јуну 1999, у време када су почињени злочини за које се Рамуш Харадинај терети.

Суд се интересовао и које су максималне казне предвиђене за дела за које га Србија терети. У одговору пише да је Кривични закон СРЈ за ратне злочине против цивилног становништва предвидео минималну казну од пет година, а максималну од 20 година затвора.

Француски суд је српске органе питао и које правне одредбе важе за застаревање кривичних дела у српском праву. Према одредби члана 100. Кривичног закона СРЈ прописана је незастаривост кривичних дела геноцида и ратних злочина, а у то спадају и ратни злочини против цивила. Указано је и да је Кривичним закоником РС из 2006. прописана незастаривост кривичног гоњења и извршења казне за кривична дела против човечности и других добара заштићених међународним правом.

У одговорима је наглашено и да Тужилаштво за ратне злочине није предузимало никакве акте за прекид застарелости између 1. септембра 2004. и 4. јануара 2017, када је Рамуш Харадинај ухапшен.

Следеће рочиште заказано је за 6. април. Француски суд је до сада у два наврата одлагао одлуку о захтеву Србије за његово изручење. Уколико сада да негативно мишљење о захтеву Србије, изручење Харадинаја неће бити могуће, и Србија неће имати право на жалбу. Ако суд утврди да су услови ипак испуњени, коначну одлуку о изручењу донеће француска влада.

Рамушу Харадинају се на душу ставља више убистава и силовања, међу којима и мучење и убиство два полицајца, као и жена и деце.

ОГРАНИЧЕЊЕ

СУД је Харадинаја 12. јануара условно пустио да коначну одлуку о изручењу сачека на слободи. Он, међутим, не сме да напушта Француску.

 

ИЗВОР: НОВОСТИ

———

25.3.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. Овај СМРДЉИВИ злочинац је склоњен у Француску код свога побратима смрада и злочинца Кушнера са којем је заједно организовао и вадио органе Србском народу.Не треба тражити његове затварање,када би наше Службе радиле посао у интересу своје земље и народа,послали би му ликвидацију где год био,а ови најрадије ликвидирају наш народ борце,пилоте,добре војнике…

    Свиђа ми се