АКТУЕЛНО

Министарство правде послало је данас у Француску одговоре на додатна питања о Харадинају


Одговор Министарства правде Французима на додатна питања о Харадинају. Ратни злочини за које се терети, по нашем закону – не застаревају

Одговоре на додатна питања Апелационог суда у градићу Колмару, пред којим се води поступак за екстрадицију Рамуша Харадинаја, бившег косовског премијера и лидера ОВК, на захтев Србије, Министарство правде послало је данас у Француску.

Одговоре је сачинило српско Тужилаштво за ратне злочине, и они се, баш као и питања, односе на појашњење законских одредби везаних за дела за која се Харадинај терети. Једно од питања било је ког је датума у кривично право Србије унет члан 142, став 1, Кривичног законика, који предвиђа кажњавање ратних злочина против цивилног становништва.

У послатом одговору, између осталог, пише да је Кривични закон РС који предвиђа кажњавање за кривична дела против човечности и међународног права, где спадају и ратни злочини против цивилног становништва, ступио на снагу још 1977. У време извршења дела које је Харадинају стављено на терет примењиван је Кривични закон СРЈ из 1993, који је важио у мају и јуну 1999, у време када су почињени злочини за које се Рамуш Харадинај терети.

Суд се интересовао и које су максималне казне предвиђене за дела за које га Србија терети. У одговору пише да је Кривични закон СРЈ за ратне злочине против цивилног становништва предвидео минималну казну од пет година, а максималну од 20 година затвора.

Француски суд је српске органе питао и које правне одредбе важе за застаревање кривичних дела у српском праву. Према одредби члана 100. Кривичног закона СРЈ прописана је незастаривост кривичних дела геноцида и ратних злочина, а у то спадају и ратни злочини против цивила. Указано је и да је Кривичним закоником РС из 2006. прописана незастаривост кривичног гоњења и извршења казне за кривична дела против човечности и других добара заштићених међународним правом.

У одговорима је наглашено и да Тужилаштво за ратне злочине није предузимало никакве акте за прекид застарелости између 1. септембра 2004. и 4. јануара 2017, када је Рамуш Харадинај ухапшен.

Следеће рочиште заказано је за 6. април. Француски суд је до сада у два наврата одлагао одлуку о захтеву Србије за његово изручење. Уколико сада да негативно мишљење о захтеву Србије, изручење Харадинаја неће бити могуће, и Србија неће имати право на жалбу. Ако суд утврди да су услови ипак испуњени, коначну одлуку о изручењу донеће француска влада.

Рамушу Харадинају се на душу ставља више убистава и силовања, међу којима и мучење и убиство два полицајца, као и жена и деце.

ОГРАНИЧЕЊЕ

СУД је Харадинаја 12. јануара условно пустио да коначну одлуку о изручењу сачека на слободи. Он, међутим, не сме да напушта Француску.

 

ИЗВОР: НОВОСТИ

———

25.3.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. Овај СМРДЉИВИ злочинац је склоњен у Француску код свога побратима смрада и злочинца Кушнера са којем је заједно организовао и вадио органе Србском народу.Не треба тражити његове затварање,када би наше Службе радиле посао у интересу своје земље и народа,послали би му ликвидацију где год био,а ови најрадије ликвидирају наш народ борце,пилоте,добре војнике…

    Свиђа ми се

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.