АКТУЕЛНО

Шта странке знају о вама – Нађена база података 400.000 људи: Шабић о исцурелим подацима – Огроман број кривичних дела


Подаци више од 400.000 грађана из целе Србије, прецизно уписани у табеле у којима је наведен ЈМБГ, број личне карте, адреса, кућни и мобилни телефон тих људи нашли су се на једном јавном серверу. Уз податке на појединим местима стоје и напомене које указују на то да су подаци коришћени у страначке сврхе.

N1 доноси причу хакера који је податке открио и који тврди да је пронашао трагове који показују ко и зашто користи те податке.

Прецизно сортирани подаци, подељени у 222 табеле из градова и села широм Србије. У документима су исписане колоне које се односе на личне податке, али и напомене, које указују на то да су подаци коришћени у страначке сврхе.

6209: До сада гласао за ДС. Неће више. Инвалид. Деца 20 и 22 године. Незапослена, жена ради у кафани за 11.000. Он инвалид из Босне.

7382: Жена од Рамиза. Каже да се пре гласања да мало уље, брашно итд. па ће гласати сви Шиптари из Адица за нас. Пуно зна.

34142: Велики противник ове власти. Не контактирати.

Сви ови подаци окачени су на јавни сервер, који не користи пуно људи, али теоретски, свако може да му приступи. Након што је добио информацију да је сервер неочекивано загушен, један од корисника, стицајем околности ИТ стручњак, је погледао о чему се ради.

„То нама оригинално, бар мени, није било ни занимљиво у почетку. Међутим, пар дана касније, кад смо ми кренули да копамо по томе, да видим шта се ту заправо дешава и да пробамо да дођемо до тога чије је то – пошто очито наше није било – ту смо закључили анализом да се ту налазе комплетни подаци преко 400.000 грађана“, наводи он за N1.

Поред података грађана који су окачени на сервер нашла се и фасцикла са једним именом – s.micanovic, као и заштићена резервна копија e-mail-ова те особе. Овај човек је, каже, путем тог трага успео да хакује поједине мејлове. Неки су се, тврди, односили на капиларне гласове, а један – управо на коришћење ове базе података.

Хаковани мејл:

E-mail припада Александру Дујановићу, помоћнику председника београдске општине Савски венац. Дујановић нам је у писменом одговору демантовао да има везе с овим документом.

„Стварно не знам о чему говорите. Не бавим се тим стварима. А поготово инфо базе, јер не знам ни шта је то“, рекао нам је Дујановић.

У општини Савски венац већину чини Српска напредна странка, али највећи број напомена у табелама указује на то да их је прикупљала Демократска странка, што нашем саговорнику указује на то да су ти подаци у неком тренутку прешли у руке другог политичког табора.

„По некој нашој верзији, и информацијама које су доступне нама – давних дана је нека политичка странка кренула то да ради, међутим, то је прелетело у другу политичку странку, вероватно у периоду када се смењивала власт, где је, опет по неким нашим закључцима и анализама, допуњено са ЈМБГ-ом и одређеним напоменама“, навео је извор N1.

Ови подаци, каже, могу да буду злоупотребљени на различите начине, углавном финансијске – због чега је сам начин њихове дистрибуције био додатно изненађење.

„Ја имам одређену каријеру у ИТ-ју, неко време траје. Ја овако нешто нисам видео својим очима. Виђао сам људе који не знају да раде свој посао, и то је ОК, али да неко на овакав начин третира податке… У процесу гледања свега тога, један коментар је био – живи људи на извол’те“, додаје.

У циљу заштите података који су на овај начин угледали светлост дана, N1 неће објавити адресу сервера на ком се подаци налазе.

ИЗВОР: N1

***

Шабић о исцурелим подацима – Огроман број
кривичних дела

Случај 400.000 личних података који су се нашли на јавном порталу, за N1 је коментарисао је Повереник за информације од јавног значаја Родољуб Шабић. Каже да је за такву импозантну базу потребна пажња и тужилаштва и полиције, али и некакви форензичко криминалистички методи.

Чак и у конструкцији у којој бисмо потпуно искључили да је у питању нека службена база, или уколико бисмо искључили да је неко службено лице учествовало у томе, могли бисмо да говоримо о огромном броју кривичних дела и по приватној тужби, навео је.

Кад говоримо о могућности крађе идентитета, она је реална, али ми о томе у Србији говоримо као о нечему што се дешава „тамо негде“, додаје Шабић. Таква тема добије публицитет кад се, рецимо, утврди даје премијеров брат „добио“ фирму ма основу крађе идентитета, али тај ризик постоји, казао је.

Каже да не жели да плаши грађане, али да увек постоји могућност, и има злонамерних људи, који могу да, уколико дођу у позицију да приступе подацима, њих и злоупотребе на најразличитије начине – за типовање, маркирање, претњу, крађу идентитета…

Прекршаји се најчешће завршавају застарелошћу, због кратких рокова, наводи. „А што се кривичних пријава тиче, 30-ак кривичних пријава које је повереник поднео, само једна једина је ефектуирана пресудом“.

Каже даје скептичан да ће се овај случај разрешити јер се нешто слично већ догодило. Подсетио је да је комплетна база података од 5.200.000 људи је учињена јавном, да је прекршајни поступак који је Повереник покренуо је застарео недавно, а кривични никад није покренут, иако је, како је навео, постојала кривична пријава.

Повереник нема овлашћења, нема ни ресурса ни овлашћења, да се бави оваквим типом случаја, додао је.

ИЗВОР: N1

————

25.3.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. На овој слици ми овај Родољуб изгледа као Пинокио. Само му је нешто кратак нос. Овог Шабића се сећам када је оптуживао свог шефа странке Вука Обрадовића за сексуално малтретирање неке ружне секретарице, када су Досманлије дрмале где год су хтеле.
    Шта се ишчуђавате, 400.000 података – у вр’главе 100 гигабајта меморије неког дечијег компјутера. Па чак и у Швајцарској се праве такве, и много боље базе података. И то на државном нивоу. Додуше, стварно је штета да се не бележе подаци који малтене кажу „узми ме“. А када то постане боље дигитализовано као што је тренд, онда ће се о сваком становнику стварати добар досије, од оног да ли касни са уплатом за мобилни па до неке изјаве против Великих. Притиском на дугме, то престаје да бива научна фантастика.
    Подаци из саобраћајне дозволе, здравственог картона, банке, а нарочито личне карте, сви се сливају у једну централну базу, задовољство је обрађивати те податке. Док се не изврши имплантација неког чипа под кожу, просто се изда наредба да нека картица са антеном, на пример лична карта, буде обавезна да се носи и буде у сваком тренутку у џепу, а сателит ће сигнале слати такође у базу.
    Завидим онима који ће имати право приступа тој централној бази података. Њих би назвао „Повлашћени“. Не знам какви су критеријуми да би се постало „повлашћен“, али мислим да нису баш лаки. Вероватно је у почетном стадијуму дозвољено да буде и наследно.

    Свиђа ми се