АКТУЕЛНО

Трибина „ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ“: Академик Јелена Гускова – Агресија НАТО је био рат нерава и професионализма, Америка је имала циљ да сломи кичму Србији – и српска војска је тај рат добила (видео)


На трибини «ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ» посвећеној 18.годишњици НАТО агресије 19 земаља Европе и САД, на Србију и Црну Гору(СР Југославију), 23.марта, у Дому Војске Србије говорила је руски и српски академик Јелена Гускова.

***

После завршетка агресије, командант НАТО у Европи Весли Кларк, признаје да је сламање кичме Србији био један од приоритетних циљева Америке.
О циљевима операције НАТО сазнајемо из различитих извора.

И данас, после осамнаест година, можемо са сигурношћу да кажемо да је било планирано: сменити власт у земљи, променити оријентацију њеног политичког система окретањем према Западу, уништити Војску Југославије, распарчати Југославију (СРЈ), начинити Косово и Метохију самосталном државом и несметано разместити снаге НАТО на Косову и Метохији и на целој територији Југославије.

Судећи по томе како су и чиме су бомбардовали скривени циљ НАТО је био елиминисати Србе са Балкана, учинити територију слободном за даљу употребу, између осталог за изградњу војних база.

Неки задаци су имали чисто војни карактер: ојачати алијансу, испробати моћ НАТО, тестирати ново оружје и потрошити старо.

Политички циљеви били су: показати Европи да она без НАТО не може да сачува своју стабилност, направити преседан употребе војне силе без одобрења Савета безбедности.

НАТО је планирао да операцију заврши за два до три дана по принципу муњевитог рата.
Генерал Весли Кларк је у телефонском разговору са генералом Ојданићем 15.марта 1999.године рекао да ће Војска Југославије бити уништена.
„Војска Југославије ће за пар дана да изгуби све што се у њу улагало педесет година. Војска неће преживети, то је чињеница.“ (Весли Кларк)

Ни Мадлен Олбрајт није сумњала у исход. По њеним проценама, операција је остварљива у релативно кратком периоду времена.
Имајући такву војну снагу за остваривање својих циљева НАТО није могао предвидети војни професионализам српске војске, огромни патриотизам и хероизам и војника и народа.
Био је то рат не само авио-технике, већ је био рат нерава и професионализма. И српска војска је тај рат добила.
Већ први дани агресије су били неуспешни. Мадлен Олбрајт оцењује и сама прве дане рата као неуспешне.
„Првих дана војне операције ништа није ишло како треба. Скоро целе недеље операција Здружених НАТО снага није се могла покренути с мртве тачке. А Милошевићеве специјалне јединице су дивљале.“ (Мадлен Олбрајт)

Ни три недеље бомбардовања нису донеле суштинске промене у односу снага. Срби нису молили за милост, како су они очекивали. Нису протестовали против Слободана Милошевића, показивали су одлучност у одбрани своје независности и своје земље.

Зато су у Бриселу дошли до закључка да је неопходно започети реализацију наредног сценарија за коначно сламање Срба. И пре свега, треба предати Трибуналу Слободана Милошевића и 45 његових сабораца, крајем априла.

НАТО је анализирао урађено и дошао до следећег закључка:
1. Бомбардовање је, уместо да доведе до народног устанка, довело до његовог уједињења.
2. Политичко руководство земље преузело је на себе иницијативу за решење кризе.
3. Мобилизација и обука Албанаца није дала резултате.

С тим у вези, јавила се потреба да се унесу корекције у планове операције, да се појачају ваздушне и морнаричке једнице, да се продужи време ваздушних напада, прошири списак циљева, појача психолошки притисак и пропагандна активност и донесу мере за економску и политичку изолацију СРЈ.

Клинтон је наредио да се операција настави и да се „косовски фронт“ сматра линијом на којој се води борба за америчке вредности.

Југословенска обавештајна служба добила је 29.априла (1999.)информацију – да се НАТО налази у стању нервног растројства, зато што је отпор Срба премашио све очекиване савремене оквире.

Да ли је план НАТО пропао случајно? То питање постављам, јер и после пет недеља рата у НАТО је урађена озбиљна анализа резултата са прилично разочаравајућим закључком да је Војска Југославије сачувала свој потенцијал. Бомбардовање није донело суштинске промене у односу снага. И на то питање, да ли је НАТО план пропао случајно одговор је НЕ.
Овде на Балкану су знали ко су Срби. А они нису знали. Ствар је у високом професионализму српских официра, патриотизму целог народа.

Наведимо само неколико примера.
Када је постало јасно да ће бомбардовање ускоро почети у Школи националне одбране се приступило озбиљном раду на разоткривању планова противника о припреми система одбране.
Према оценама стручњака, њихово решење за њих претпостављених проблема, била су просто генијална. Анализе које су урадили експерти Србије и војници имала је за циљ да предвиди дејства НАТО снага, број и силину удара по војсци и цивилним објектима, списак циљева и редослед њиховог уништавања, динамику агресије по данима и конкретним објектима. Тако су југословенски официри погодили 85% планова генерала Кларка.

Управо је то омогућило југословенској војсци да заштити системе везе, да организује несметан рад командног центра ВВС и ПВО, да нађе могућност за обарање беспилотних летилица и да сачува војни потенцијал.
Тактика коју је разрадила југословенска војска била је велико изненађење за НАТО. То је била тактика сталног мењања положаја и бежања од опасности. Југословенска војска се упорно супростављала, а и нападала.

По неким подацима, успели су да сруше 61 борбени авион и 30 беспилотних обавештајних летилица. Јединице ПВО су такође обориле 7 противничких хеликоптера и 538 крстарећих ракета.

„Невидљиви“, амерички авион Ф-117, Срби су оборили већ на самом почетку агресије – 27.марта. Српски војници су чекали одмазду од стране НАТО. И следећег дана су полетели „Апачи“. И одмах су 2 била оборена од Срба из тенковских цеви. Преосталих 10 се вратило назад.
Српска војска је оборила још 4 НАТО авиона 24.априла. Том приликом је један пилот заробљен недалеко од Грачанице.

Југословенска војска је показивала чуда од хероизма. Међу херојима су пилоти, припадници ракетних јединица, јединица противваздушне артиљерије, инжењери, везисти…

Навешћемо само неколико примера.
Пилот пуковник Миленко Павловић буквално је запањио својим поступком НАТО војнике. Они уопште нису могли да схвате како то обичан човек може да уради. 5.априла 1999.године узлетео је сам против 30 непријатељских авиона, прихватио борбу на небу над Београдом и погинуо у тој неравноправној борби.
И онда још неколико имена: Небојша Николић, Драган Илић, Иља Аризанов, Слободан Перић, Срето Милановић и други, који су неустрашиво узлетели у сусрет авионима НАТО. О њима, херојима, треба написати посебну књигу – СЕЋАЊА (ПАМЯТ).

18.априла 1999.године 9 југословенских јуришних авиона и ловаца бомбардовало је аеродром у Тузли који је НАТО користио као своју војну базу. Југословенска војска је изгубила своја 2 авиона, али су при томе уништили на земљи 17 непријатељских авиона и 3 хеликоптера.
Охрабрени успехом југословенски пилоти су 26.априла 1999., напали аеродром Ринас у Албанији, где су недавно били испоручени борбени хеликоптери „Апач“. Десет летилица НАТО је уништено.

Посебну књигу треба написати о људима који су се, по мишљењу НАТО, под бомбама понашали супротно њиховим очекивањима.

Становници српских градова нису се побунили против своје власти чему се надала Мадлен Олбрајт, већ против НАТО. Концерти и анти-НАТО митинзи по целој земљи су били. На Тргу Републике је одржан митинг под заједничким називом „Извините, ми певамо“, сви о томе знамо. Ту су били и наши руски певачи. И то све време трајања агресије.

Генерали НАТО нису могли да верују да се југословенски народ не боји бомби које падају на њихове главе, и да су способни да се активно супроставе агресији. Нису могли ни себи ни свету да објасне како је југословенска војска успела да сачува своје ресурсе и да нанесе одбрамбене ударе, које чак није могао да замисли – да је Србин могао имати тако велики борбени дух и патриотизам.

При оцењивању догађаја на простору бивше Југославије треба истаћи једну важну чињеницу – значај Србије је у томе што је она одложила за много година реализацију идеје глобалног управљања из једног центра, како би човечанство пронашло инструмент супростављања овом злу.
Управо је Србија седамнаест година бранила границе Православља и словенства, пружајући могућност успореном медведу – као што је Русија, да постане свестан своје улоге, задатка и могућности пружања отпора овим негативним појавама.
И били сте сами, чак ни Русија није стала иза вас, нажалост.

Управо су се у годинама кризе испољиле све основне црте српског карактера: хуманост, племенитост, идеализам, бескомпромисност, високо разумевање части, врлина, храброст, хероизам, тежња ка слободи, солидарност…

Српска војска је одбранила своју земљу 1999.године.
НАТО није постигао свој главни циљ.

Данас је на младој генерацији српских официра огромна одговорност – сачувати своју вољену Србију у њеним, бар данашњим границама.

 

ИЗВОР: видео снимак News Front Србија

***

ПОВЕЗАНО:

*РАЗГОВОР С ПОВОДОМ: Проф. др Мирјана Анђелковић Лукић – Специјални, ХЕМИЈСКИ и РАДИОЛОШКИ рат НАТО алијансе над Србима 1999. уништавањем здравља народа и природе хиљадама година унапред!

*Утицај агресије НАТО-а на агробизнис у СР Југославији – Миладин М. Шеварлић, Зорица Васиљевић (1999)

*

Судија Даница Маринковић је раскринкала заверу против Срба, оборила случај „Рачак“ у Хагу: Постала је ноћна мора Тачија и Харадинаја – ово је њена животна исповест (ФОТО)

*25. априла 1999. Супертајна мисија наших пилота – напад на НАТО авијацију на аеродрому Ринас код Тиране

*Србија нас зове синови моји драги, анђели моји челични! Србија зове! Обраћање команданта Сретена Малиновића, пилотима 98. јуришног пука пред борбено полетање

————-

26.3.2017. за СРБски ФБРепротер приредила Биљана Диковић

2 replies »

 1. Хвала за истинито казивање акад. Јелена Гускова, искрени пријатељу Србије!
  ЖИВЕЛА СРБИЈА!
  ЖИВЕЛА РУСИЈА!
  ЖИВЕЛИ СВИ ПРАВОСЛАВНИ НАРОДИ!

  Свиђа ми се

 2. Нажалост тешко ће данашње генерације смоћи снаге да бране и одбране своју Србију јер у суштини ствари онемогућени су и то изнутра,издајничком политиком као и уништењем одбрамбених ресурса!Деведесетих смо поднели страховиту жртву и пружили вам прилику да се вама отворе очи да би и дан данас били остављени на милост и немилост западних зверова а још усто, ваш државни врх подржава наше домаће велеиздајнике што је заиста жалосно и несхватљиво.

  Свиђа ми се

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се / Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се / Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се / Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се / Промени )

Повезивање са %s