АКТУЕЛНО

ПРОГЛАС СТУДЕНАТА Универзитета у Београду поводом потписа које су професори, декани и ректори дали Вучићу


фото: studentskazadruga.rs

ПРОГЛАС СТУДЕНАТА

Поштоване колеге, студенти и чланови академске заједнице,

Након јавне подршке коју су председничком кандидату Александру Вучићу упутили професори, декани и ректори универзитета у Србији, ми, студенти Универзитета у Београду, и свих осталих универзитета, не смемо да ћутимо. Пре три године утврђено је да су министар унутрашњих послова „др“ Небојша Стефановић и градоначелник Београда „др“ Синиша Мали плагирали своје докторске дисертације. Тада су многи ваши и наши професори ћутали на грубо кршење принципа академске честитости, а данас поносно стоје уз Александра Вучића који је тад бранио лажне докторе наука.

Ћутали су када су пребијани угледни професори. Ћутали су када су градски фантоми рушили у Савамали. Ћуте док се гуши слобода медија. Ћуте на константно рушење институција и владавине права. Ћуте на суспендовање закона и Устава наше државе. Али зато, поносно стоје уз човека који је запосео све институције, човека који руши и ноћу и дању. Ми, студенти, нисмо ћутали тад, а не ћутимо ни сад. Стидимо се свих професора који су јавно подржали Александра Вучића, а који су тад срамно ћутали.

Ми, студенти Универзитета у Београду, позивамо студенте и целокупну академску заједницу да потпишу овај проглас и да сви заједно станемо у одбрану академске честитости, части, угледа и достојанства наших факултета и институција. Данас не бранимо само нарушен углед наших факултета, већ и наш углед, углед сваког поштеног и академски честитог студента.

Професори, погледајте нас у очи!
Студенти Универзитета у Београду

——————–

Овај проглас је објављен на сајту peticije24.com, до сада га је потписало 1964 студента, а потписује се и даље на линку – ОВДЕ – ПРОГЛАС СТУДЕНАТА

—————-

27.3.2017. за СРБски ФБРепротер приредила Биљана Диковић

2 replies »

 1. У једном коментару који срећом није обрисан, вођу „пензионерског синдиката“ сам упозорио да не сме да даје савете за кога треба гласати, зато што ће народ изгубити поштовање према старим људима, онај народ који је против агитовања за оне које би најрадије пљунули.
  Сада се надовезујем на професоре факултета:
  Док су села постојала, најпоштованији су били Поп и Учитељ. Да не дирам свештенике, разглабаћу мало о Учитељима који су прерасли у Професоре факултета.
  Професори претендују на велики углед, а такође га и заслужују. Стечени углед треба пазити, а не продавати као да је кромпир или зелена салата на пијаци.
  Али ови наши професори, свој конкретни углед, на оној тамо пијачној тезги, продају по тарифи „ко да више“. Тако једни успеју да направе промет са Сашом Јанковићем, други вероватно по принципу „дај шта даш“ направе промет са Бошком Обрадовићем Двери. Види то један мочник, Александар Вучић, па се сети да и он добије неку корист од тих ресурса. Каже, ови по 100 потписа, мени доста – а толико могу и да платим – 650 комада, свака њушка избројана.
  Али мац, заборавили смо студенте. Наравно, те ученике смо и васпитали у двоструком стандарду, они сада своје васпитање и знање примењују одмах у пракси, ко чека диплому. Њихово васпитање је искључило Прошлост, васпитани су само на виртуелну будућност. Да је укључена прошлост, неко би се сетио генерације коју је за нос вукла „професорка“ Турајлићка, које су Чедомири вукли за нос, које је предводила Снежана Рајшић у паузама пљачке београдских јувелирница.
  Нешто су се студенти нагло сетили Вучића, а пустили да поред њих дефилују Саша и Бошко. Ако је нека мера, нек буде за све исто. Да помогнем студентима да размишљају: У овом вашем прогласу, ви само жигошете Групу. Размислите мало, па видите да ли треба да жигошете Појаву. Нека аршини буду за све исти, то ће ублажити све нападе на Вашу интелигенцију.
  Али ако жигошете Појаву, морате мало и да оплетете и по Саши, и по Бошку.
  Ако жигошете Групу, жељно вас чека углед који су стекле ваше колеге из Прошлости.

  Свиђа ми се

 2. Ја онако нешколован или по нашки убудуће дуално образован могу да закључим да та булумента која је потписала подршку Вучићу има један озбиљан недостатак. Тај недостатак се зове КАРАКТЕР.
  На српском се каже за школованог човека без карактера да је бараба.
  Другим речима добисмо ми у Србији ни криви ни дужни списак српских бараба.

  Liked by 1 person