АКТУЕЛНО

Побуна радница у словеначкој фирми „Фори текстил“ у Крагујевцу


Раднице предузећа „Фори текстил“ у Крагујевцу одбиле су данас да раде прековремено, јер иако раде по 12 сати на дан њихова примања су једнака минималној заради, саопштио је Савез самосталних синдиката Крагујевца.

„Ове раднице, без обзира на прековремени и ноћни рад, имају зараду у висини минималне зараде у којој је садржан и топли оброк, што је незаконито. Провером су утврдиле да неке од њих немају уплаћено здравствено осигурање“, наводи се у саопштењу синдиката.

Истакнуто је да су раднице, њих 400, одлучиле да се „супроставе вишегодишњем злостављању“, којем су изложене од када је Застава тапацирницу приватизовало словеначко предузеће Фори текстил које се бави производњом навлака на наслоне за главу и руке у аутомобилима.

Према наводима синдиката, раднице су одбиле да раде прековремено иако је руководство наредило да прва смена ради од 6-18 часова, а друга смена од 18-6 часова ујутру.

„Друга смена радница дошла је у 14 часова у фабрику, четири сата пре одређеног термина, инсистирајући на осмочасовном радном времену. Раднице из прве смене помериле су се са својих радних места, а њихова места заузеле су раднице из друге смене, које су радиле до 22 сата и потом отишле својим кућама“, саопштио је синдикат.

Наводи се да је уследила и „страховита“ претња отказима као и уцене руководства предузећа, али то раднице није поколебало.

Раднице оптужују руководство за непоштовање радног времена, рад у трајању од 12 сати дневно, онесвешћивање преморених радница, неплаћање ноћног рада, прерасподелу радног времена у којој се губи њихов прековремени рад како не би био плаћен.

Како тврди Самостални синдикат Крагујевца, раднице указују и на то да се телефонским позивима обавештавају када треба да дођу да раде, на нормативе које скоро нико не може да достигне, манипулације са обрачуном зараде, коефицијентима по којима се обрачунавају.

Оне сумњају и да има више обрачунских листића за истог радника, а жале се и на „повишен и осоран тон“ руководства фабрике, као и на „гађање једне раднице радним предметом“.

 

ИЗВОР: N1

***

Управа фирме „Фори текстил“ негира тврдње о побуни

Управа компаније „Fori textile ser d.o.o. Kragujevac“, раније „Застава тапацирница а.д“ и два репрезентативна синдиката вечерас су негирали тврдњу Савеза самосталних синдиката Крагујевац, које је пренела агенција Бета, да се у том предузећу не поштују законска права запослених.

Саопштење којим то негирају су потписали представници Управе „Fori textile ser d.o.o. Kragujevac“, Одбора Самосталног синдиката и Синдикат „Независност“.

„Наводи истакнути у новинском напису (на порталу агенције Бета), а потписани од стране Савеза самосталних синдиката Крагујевац, нису дати од стране репрезентативних синдиката код послодавца који су упознати са стварним правима запослених и који овом приликом заједно с руководством ‘Fori textile ser d.o.o. Kragujevac’ објављују деманти наведених написа о наводном непоштовању права запослених“, пише у тексту достављеном агенцији Бета.

Саопштено је да та компанија свим запосленима пружа пођеднако право на рад у складу са законом, да их поштује, да запослени имају безбедне и здраве услове за рад, заштиту на раду, ограничено радно време, право на одморе, накнаду за рад.

Обезбеђена су им и сва друга права гарантована прописима Републике Србије у складу са општим и појединачним актима послодавца, пише у саопштењу.

Управа „Fori textile ser d.o.o. Kragujevac“ је саопштила да се рад у трајању дужем од прописаног радног времена организује у складу са Законом о раду, и да су нормативи рада установљени и одређени од стране купаца, а по важећим светским стандардима у текстилној индустрији.

Наведено је и да је ноћни рад вреднован сагласно одредбама члана 108. Закона о раду, а у складу са одредбама члана 118. Закона о раду, обезбеђена је исхрана у току рада у просторијама кантине, те послодавац зато не исплаћује накнаду трошкова за топли оброк.

„Обрачунски листићи зарада запослених се у свему, у складу са законом, сваког месеца уручују сваком запосленом појединачно, што радници потврђују својим потписом, те наводе да постоји више обрачунских листића, сматрамо крајње неозбиљним“ наводи се у тексту.

У саопштењу је и оцена да су наводи Савеза самосталних синдиката Крагујевац, које је пренела агенција Бета, дати „искључиво с циљем да дестабилишу нормално одвијање процеса рада код послодавца, отежају пословање, а крајњи циљ да 438 породица остане без посла и сигурне месечне зараде“.

Бета је данас пренела саопштење Савеза самосталних синдиката Крагујевца да су се раднице предузећа „Фори текстил“ у Крагујевцу „побуниле јер раде по 12 сати на дан а примају минималну зараду“, и да „неке од њих немају уплаћено здравствено осигурање“.

Савез самосталних синдиката је између осталог навео да је 400 радница одлучило да се „супростави вишегодишњем злостављању“ од када је „Застава тапацирницу“ преузело словеначко предузеће „Fori textile ser d.o.o. Kragujevac“ које производи навлаке за ауто-седишта.

По наводима тог синдиката, раднице су одбиле да раде прековремено, на шта је уследила претња отказима.

ИЗВОР: БЕТА

—————–

29.3.2017. за СРБски ФБРепротер приредила Биљана Диковић

3 replies »

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.