АКТУЕЛНО

US Senate Approves Montenegro Joining 28-Member NATO Alliance – ЦРНА ГОРА примљена у НАТО, чека се Трампов потпис


Амерички Сенат ратификовао је у уторак Протокол о приступању Црне Горе НАТО-у. Резолуција о чланству Црне Горе усвојена је огромном већином гласова сенатора из обје странке – 97 се изјаснило ЗА, док су само двојица сенатора, Ренд Пол и Мајк Ли, били против.

“Сенат је готово једногласно послао јасну поруку да стоји чврсто уз Црну Гору, а против застрашивања од стране Кремља”, саопштила је за Глас Америке демократска сенаторка Џин Шахин.

“Црногорско чланство у НАТО-у ће ојачати Алијансу и истовремено оснажити демократију и независност Црне Горе. Сједињене Државе су се увијек снажно залагале за слободу и демократију у Европи и Сенат је данас учврстио право Црне Горе на самоопредељјење”, нагласила је сенаторка из Њу Хемпшира.

За окончање процедуре ратификације Протокола у Сједињеним Државама потребан је потпис предсједника Доналда Трампа, чија је администрација претходних дана оцијенила да је чланство Црне Горе у НАТО-у од великог интереса за САД.

Сенатор Линдзи Грејем, републиканац из Јужне Каролине, након ратификације Протокола кратко је за Глас Америке прокоментарисао исход гласања у Сенату: „Велики дан за Црну Гору и НАТО, лош за Русију“.

Републиканска сенаторка из Мејна, Сузан Колинс, казала је Гласу Америке како је одушевљена гласањем у Сенату и ратификацијом протокола. Посебно јој задовољство чини то што је партнер црногорске војске била Национална гарда из њене државе, Мејна. Такође, каже сенаторска Колинс, драго јој је што кампања дезинформација коју је спонзорисала Москва, није успјела.

Сенатор Бен Кардин, један од највећих заговорника ратификације, казао је како ће „Чланство Црне Горе ојачати НАТО, америчку националну безбједност и послати снажну поруку Русији која покушава да окупира сусједе и мијења међународни поредак. Чланство Црне Горе имаће позитивне посљедице на цијелом континенту и послаће јасну поруку осталим аспирантима,“ саопштио је Кардин и закључио “Задовољан сам што је Сенат обавио уставну дужност и очекујем да Трампова администрација финализује ратификацију без одлагања.“

„Црна Гора мала, али геополитички важна“

Републикански сенатор из Јуте Мајк Ли, који је са страначким колегом Рендом Полом више пута блокирао ратификацију протокола по убрзаној процедури рекао је током расправе у уторак да не зна како пријем Црне Горе, са малом војном снагом, може да допринесе јачању колективне безбједности. Додао је да преузимање обавеза предвиђених чланом петим Повеље НАТО-а само повећава вјероватноћу „слања наших храбрих војника у потенцијални конфликт“. Ширење НАТО-а, како је оцијенио републикански сенатор из Јуте, такође не рјешава поједине системске проблеме у тој организацији.

Изразио је међутим наду да ће Црна Гора да буде „конструктивна снага“ у решавању „оперативних проблема“ у Алијанси.

Демократска сенаторка Џин Шахин рекла је да је увјерена да ће убједљива већина сенатора из обје странке да гласа за црногорско чланство које ће, како је истакла, помоћи Алијанси да буде отпорнија и да спријечи руску агресију на европској источној граници.

Такође је оцијенила да је пријем Црне Горе у интересу земље, Европе и националне безбједности САД. „Црна Гора је мала, али геополитички важна земља. Њеним чланством, Алијанса ће заокружити контролу над обалом Јадрана и тако ојачати своју јужну границу“, нагласила је Шахин и додала да ће се ратификацијом протокола показати солидарност са „земљама као што је Црна Гора, које Владимир Путин покушава да застраши“.

„Сада је кључно да пошаљемо поруку да нећемо да толеришемо такво понашање“, истакла је демократска сенаторка из Њу Хемпшира.

Сенатор Крис Марфи, демократа из Конектиката, рекао је да је увјерен да ће пријем Црне Горе да оснажи НАТО. “ Ријеч је о малој земљи са веома малом војском која, међутим, заузима изузетно важну позицију у свијету“, рекао је Марфи и оцијенио да је Црна Гора спремна за чланство.

Он је додао да му је драго што ће Сенат подржати проширење НАТО-а огромном већином.

„Улазак Црне Горе важан је и због даљег јачања стабилности Балкана, поготово ако се има у виду да Русија жели да дестабилузије тај регион, како би створила кризу у Европи и за НАТО“, навео је Марфи, додајући да су руски држављани учествовали у покушају државног преврата на дан парламентарних избора у Црној Гори.

„Наводна подршка Русије покушају пуча у Црној Гори не смије да буде награђена тако што ће НАТО да окрене леђа земљи која је показала толику храброст, супростављајући се руској агресији“, рекао је републикански сенатор из Висконсина Рон Џонсон и додао да је Русија под Владимиром Путином све већа пријетња својим сусједима и свјетском миру.

„Док Русија наставља да својим потезима дестабилизују Европу и свијет, ми обавезно морамо да пошаљемо поруку снаге и одлучности, одобравањем чланства Црне Горе у НАТО“, поручио је својим колегама републикански сенатор.

Џонсон је оцијенио да ће црногорско чланство да оснажи стабилност у Европи и да је Црна Гора показала да је посвећена Алијанси, те да је спровела неоходне реформе.

Републикански сенатор из Охаја, Роб Портман, казао је у свом обраћању како црногорске институције нијесу идеалне, али да је направљен довољан напредак за чланство у Алијанси.

Сенат је у понедељак, огромном већином, усвојио процедуралну мјеру којом је расправа о црногорском чланству ограничена и сенаторима омогућено да се изјасне о протоколу.

Чланство Црне Горе у НАТО морају да одобре свих 28 чланица Алијансе. Након што предсједник САД Трамп стави потпис на ратификовани протокол о ширењу савеза, остаје да процедуру верификације окончају још институције у Шпанији и Холандији. Осталих 25 чланица је већ комплетирало процес.

Сенат је у понедељак, огромном већином, усвојио процедуралну мјеру којом је расправа о црногорском чланству ограничена и сенаторима омогућено да се изјасне о протоколу.

За ограничење расправе гласало је 97 сенатора. Против су били сенатор из Кентакија, Ренд Пол, и његов страначки колега из Јуте, Мајк Ли. Није гласао сенатор Џони Ајсаксон из Џорџије.

За усвајање резолуције о ратификацији протокола потребна је двотрећинска већина у Сенату.

 

ИЗВОР: Вијести.ме, СПУТЊИК

***

НАТО постао главни уредник Црне Горе

Стара пословица каже – не пада снијег да покрије бријег, већ да свака звјерка покаже свој траг. Тако је и годишњица НАТО агресије на Савезну Републику Југославију, односно Србију и Црну Гору, била најбољи показатељ стања на црногорској медијској, али и политичкој сцени.

Режимски, као и проНАТО медији у Црној Гори штуро су пласирали информацију о годишњици почетка нелегитимне агресије на једну суверену државу, стављајући у други план чињеницу да за бомбардовање није било сагласности Уједињених нација и прећуткујући број жртва, а на прво мјесто су истицали да је до „НАТО интервенције“ дошло због Милошевићеве „политике етничког чишћења“, како је, рецимо, „извјестила“ Телевизија „Вијести“.

Ни на једној насловници дневних листова или портала, изузев ИН4С-а и Дана, није била вијест о годишњици НАТО агресије. Да ли је то случајно? Или је НАТО постао главни уредник Црне Горе.

НАТО ипак није задовољан што Срби уопште спомињу бомбардовање 1999. године. Према тумачењу НАТО-а, заказала је, што би рекли комунисти, самокритичност код Срба. Агресија, дакле, може да се спомиње, али само ако Црна Гора и Србија признају да су криви и да су заслужили хиљаду бомби по глави становника. НАТО нас је бомбардовао за наше добро – то је парола која мора да се учи већ у основним школама или боље још у вртићима, како би се дјеце извела на прави пут, а не да постављају несувисла питања типа – зашто су ваши меце летјели ка нашој дјеци?

Наравно, све оне који не дијеле „вриједности“ министра одбране Црне Горе Предрага Бошковића, који је забранио да се положи цвијеће на споменике жртава НАТО агресије, чека медијско, а богами све више и кривично етикетирање.

Тако су сви они који не разумију милосрдност анђела који нас је бомбардовао, сви они који помињу српске жртве и сви они који са ужасом спомињу како су злочинци према Србима ослобођени мапирани као – непријатељи демократије, издајници Црне Горе и агенти руског КГБ-а.

Осим медијског, годишњица НАТО агресије је имала и свој политички дио. ДПС је преко министра Бошковића послао поруку шта мисли о том чину, ДФ, СНП и Демос су дали трачак наде да и даље постоји чојска Црна Гора, СДП и УРА су очекивано имали важнија посла, а Демократе Алексе Бечића су преспавале тај дан иако свакодневно штанцују сијасет саопштења.

 

ИЗВОР: ИН4С

—————

28.3.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »