АКТУЕЛНО

Велики преокрет у америчкој спољној политици: Рекс Тилерсон – „Судбину сиријског председника Башара ал Асада треба да реши сиријски народ“


Одлуку мора да донесе народ Сирије: Рекс Тилерсон

„Судбину сиријског председника Башара ал Асада треба да реши сиријски народ“, изјавио је амерички државни секретар Рекс Тилерсон, који се налази у званичној посети Анкари што представља велики заокрет у односу на раније америчке ставове.

– Да ли ће Асад отићи или не, одлучиће сиријски народ – рекао је Тилерсон на заједничкој конференцији за новинаре након састанка са турским министром спољних послова Мевлутом Чавушоглуом.

Он је додао да Турска и САД преговарају о стварању различитих опција зона стабилизације у Сирији.

– Турска је наш кључни партнер у борби против ИД-а у Сирији. Фокусирани смо на питање о зонама стабилизације у Сирији и разматрамо неколико опција. Сви треба да буду уверени да Турска и Сједињене Америчке Државе намеравају да униште ДАЕШ. Где год да се та група појави, суочиће се са коалицијом. САД и Турска наставиће партнерство у коалицији – истакао је Тилерсон.

– Што се тиче будућности Раке, желимо да контролу над градом поново предамо локалним лидерима, становништву која треба да се врати територију коју су напустили – додао је Тилерсон.

Министар спољних послова Турске Мевлут Чавушоглу изјавио је да Анкара од Вашингтона очекује хапшење опозиционог исламског проповедника Фетхулаха Гулена.

„Разговарали смо о изручивању лидера ФЕТО-а (Гуленова организација) и предали своје захтеве. Чекамо конкретне кораке у том правцу. Чекамо да он буде привремено ухапшен, тај захтев смо такође предали америчкој страни“, рекао је турски министар.

У ноћи 16. јула 2016. у Турској је група побуњеника покушала да изврши војни пуч. Главни сукоб био је у Анкари и Истанбулу. Убијено је више од 240 турских држављана, више од две хиљаде особа је рањено, а побуна је угушена. Турске власти оптужиле су Гулена за учешће у покушају преврата и затражиле од САД да га изруче. Сам Гулен осудио је побуну и рекао да није учествовао у њој.

ИЗВОР: ВЕСТИ

————-

31.3.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић