АНАЛИЗЕ И МИШЉЕЊА

То није „уметничка креативност“! У серији о Немањићима српски ратници и племићи приказани као губавци и одрпанци


Костими србских ратника и племића у серији “Немањићи – рађање краљевине“

1.4.2017. srbski.weebly.com

Да ли су овако изгледали свети србски ратници?

Детаљ фреске из манастира Манасије и сцена из серије Немањићи

Већ неко време се најављује грандиозни пројекат снимања серије о Немањићима у продукцији РТС. После неколико месеци припрема, пале су прве клапе и снимљене сцене на Студеници и на Копаонику.

Овакву серију су Срби дуго чекали и заиста поздрављам то што је РТС коначно показала добру вољу и започела овај пројекат. Међутим, једна ствар боде очи…

На интернету су се појавиле и прве фотографије са снимања и сви су приметили костиме глумаца. Коментар многих је био да Срби нису могли да изгледају одрпаније.

Можда би пре било каквог коментара требало сачекати да серије буде приказана, али можда и није лоше рећи коју реч унапред, не би ли на тај начин бар мало утицали на продуценте, а пре свега на костимографе. Према томе, овај текст је мој добронамерни апел, моје глас, а уједно и мишљење великог дела србске јавности са циљем да се помогне у снимању што боље серије.

Наиме, како један мој пријатељ рече, србски ратници изгледају попут губаваца из Бен Хура. Далеко од тога да мислим да су се Срби облачили по “последњој моди“, посебно сељани, чобани и земљорадници, али сам уверен да су у ратове полазили у свом најбољем оделу. То је традиција која од памтивека постоји код нас. За они који не знају или не желе да знају, у том периоду је Србија у односу на запад била оно што је сада за многе запад у односу на Србију, мада се ни са овим не слажем у потпуности.

Ако би некако и прихватили ову слику обичног народа, неприхватљиво је да су се племићи облачили попут неког убице, у стилу главног лика из assassin’s creed (сиротињска верзија). У крајњем случају је довољно погледати фреске које приказују србске владаре опточене златом, сребром и бисерима , а након тога наћи средину негде између. Зашто негде између? – Баш из тог разлога што је на фрескама вероватно приказана она друга крајност, да не кажем претеривање. Тој врсти претеривања су склоније наше западне комшије – Хрвати, док ми то никад нисмо били. Они су чак склони да у недостатку историјских података, измисле (или украду) исте…

Војин Ћетковић као Стефан Првовенчани Фото: РТС / Гордан Јовић

Кад погледамо Стефана Првовенчаног, кога у серији глуми Војин Ћетковић, имамо утисак да је пред нама какав трговац или мало имућнији човека из нижег племићког сталежа, али никако не добијамо утисак да је пред нама један велики жупан, будући краљ Срба. На страну прича о “златним кашикама и виљушкама“, Србија је у то време била највећи произвођач злата, сребра и гламског сребра у Европи. Ковачки занат је цветао и гвожђа је било довољно и за извоз, а о сточном фонду нема потребе ни говорити. Ни у чему нисмо оскудевали.

​Грађевине које смо могли да видимо на сликама су само неке “дашчаре“ и мале колибе од прућа, а историјска документација говори нешто сасвим друго, да су наши градитељи тада били на цени. Били су иноватори попут Лазара Хиландарца и многих других.

Већ је свима познато да је србска кинематографија последњих деценија склона томе да приказује ствари горе него што јесу. Занимљивије им је да трагају и ископају сам друштвени муљ, него да прикажу реалност. Заборављају да њихове филмове гледају и странци који након тога добијају одређену слику о земљи и њеним становницима.

Као да није довољно то што су Србе сви светски медији сатанизовали, морали су и многи од њих да дају свој допринос. Кад би им неко скренуо пажњу, бранили би се причом о уметничкој слободи и креативности. То није креативност! И што неко рече да ли је ово “Нови црни талас србске културе“, остаје нам да видимо.

13 replies »

 1. Браћо часна и пречасна и сестре слатке, не можете закључивати на основу фотографија јер не знате о ком је делу – епизоди реч… Кад се серија буде емитовала, онда реагујте и сигурна сам да ћете имати праве разлоге за то. Праве, а не изведене на основу слике за коју не знате шта представља. Ми, на жалост, дижемо буку и пуцамо у празно, а када треба реаговати на ревизије, онда ћутимо. Етикетирамо не знајући шта.

  Свиђа ми се

 2. Mislim da mora postojati pre svega umetnička sloboda u svakom delu pa i ovom filmu! Englezi i Amerikanci to vesto rade i svaki od njih svoje istoriske velikane predstavljaju u nekom modernijem stilu nego inače ,baš iz tog razloga da utiču na mlade koji treba da stvore sliku tog doba svoje države i predaka!

  Свиђа ми се

 3. U potpunosti se slažem. Dosta su nas naši prikazivali kao najgore i za to dobijali nacionalna priznanja. Mi nismo najgori. Utrkuju se ko će više izblatiti sopstveni narod.

  Свиђа ми се

 4. Ову серију о Немањићима праве неки адвентисти и родноверци перунаши, идиоти који се још секирају за богумиле. Кажу да је Стеван Немања извршио ратни злочин над богумилима. Иако се не објављује име писца серије, ево тврдим да ће у серији 100% богумили бити приказани као „борци за људска права“ над којима је Немања извршио ратни злочин, Таква пропаганда против српске историје иде из исте кухиње адвентиста, и на терену у којој нека неписмена Борка Павићевић фах идиот, уређује српски језик уз заштиту и благослов писменог Ивана Клајна.
  Држава која дозвољава да јој се овакви драмосери серу на главу, није заслужила ни да постоји, па онда нека се праве серије и горе од оваквих. Ови наши глумци ће се поломити играјући за неопране паре, па ће давати интервјуе о својој величини без части и срама.

  Свиђа ми се

 5. УУу па ово можда још и има шансе да личи на нешто. Ваљда су господа Деретићевци свесна да су фреске биле својеврсна пропаганда на којима су представљени фантастични оклопи архангела, анђела и светих ратника, а не српски војници, мада је највиша властела вероватно имала сличних оклопа (обични војници никако). Друга ствар не капирају да је упоређивати Србију 14ог века из ког су фреске са оном из 12ог исто као упоређивати Србију 21вог века са оном из 19ог, доста је ту промена и напретка било, али људи су глупави па то замишљају линеарно не само код нас па отуд у оној серији Викинзи имају самостреле и сличне глупости. У доба Уроша а камоли Немање Ромејско изасланство је било шокирано да Угарска принцеза Каталина, жена Драгутина преде вуну, ја их све до Милутина замишљам као неко типично мало проширеније домаћинство у неком конаку. А онда је Милутин рокнуо фул гастербајтер данашњи стајл где је кренуо да се кити више него ромејски цар.

  Свиђа ми се

 6. Губавци из Бен Хура је право поређење. Треба погледати како изгледају костими у историјским спектаклима Холивуда али и и HBO серијама ( Рим, Игра престола). Ако нешто не можемо онда је боље да то и не радимо. Сигурно се није Стефан Првовенчани огртао поцепаним смб ћебетом. Не могу а да се не сетим филма Бој на Косову, где на пример јуриш турске пешадије одрађује осам статиста ,дебелих и бркатих у смешним шалварама и турбанима на глави. Читава битка пре изгледа као кафанска туча. Не брукајмо себе а посебно не наше велике претке на овај начин.

  Свиђа ми се

 7. Не треба да нас погађа костимографија странаца ради, јер да глумце и у светлост обуку, странци своју завист и мржњу према славној српској историји не би могли да сакрију. Уколико се покаже да је бојазан аутора овог чланка била оправдана, онда би требало да нас забрине више чињеница, што ће наша деца на основу тога стварати своју представу о Немањићкој Србији, а што је само фаза у поступку измене свести. Ипак надајмо се да и у нашој кинематографији и у јавном сервису европске Србије још увек има и Срба.

  Свиђа ми се

 8. Odlicni su kostimi jer je ovo Srbija pre nego sto je bila puna zlata. Ovo je vreme kraj 12. I pocetak 13. Veka. Rudnike otvaramo posle najezde Mongola a bogati postajemo krajem Milutnove vlade.one freske su kraj 13. Veka i 14. Nikako 1217, na primer. Glamsko srebro koje pominje autor smo vadiki od sredine 14. Veka, a osobito u 15. Naucite vremena, molicu.

  Свиђа ми се

 9. Поштовани,пре него што напишете нешто осврните се на далеку историју почетка Немањићке државе.Сви Немањићи одевали су се управо овако како је приказано у серији,византијски стил одевања(свила,пурпур,злато) долазе много касније са краљем Милутином.Што се тиче ратника са фреске они су из Манасије(15век) а ова серија је радње 12века.Тек са открићем рудника,за време Уроша I, долази до промена у зидању дворова,ковању мачева и слично. И једна исправка у тексту Србија тада уопште није извозила злато и сребро,читајте литературу!
  Поздрав, Давид

  Свиђа ми се

 10. КОЈИ ЈЕ ТО БЕЗОБРАЗЛУК КАКО СЕ ИСМИЈАВАЈУ СВЕТИ НЕМАЊИЋИ ШТО НЕ СНИМИСТЕ ЈЕДАН ФИЛМ О сатрапу КАКО ЈЕ ОН ИЗГЛЕДАО КА мајмун у тзв маршаловој униформи ОДАВНО ЈА НЕ ГЛЕДАМ ТЕ ЊИХОВЕ ФИЛМОВЕ ХОЋЕМО ЧЕТНИЧКЕ ФИЛМОВЕ ИСТИНИТЕ А НЕ ЛАЖИ КОЈЕ СЕРВИРА еу ПРОТИВ СРБА КОЈИ ВОЛЕ НЕМАЊИЋЕ СВЕТЕ И СВЕ СРБСКЕ ПЛЕМИЋКЕ ФАМИЛИЈЕ КАЛИНОВИЋЕ БАЛШИЋЕ ЛАЗАРЕВИЋЕ ЈАБЛАНОВИЋЕ СВЕВЛАДОВИЋЕ КАРАНОВИЋЕ ОД ЛЕСАНДРА ДО ЗАДЊЕГ КРАЉА ПЕТРА ДРУГОГ КАРАЂОРДЂЕВИЋА МИ СМО КРОЗ ВЕКОВЕ ВАЗДА ИМАЛИ ЦАРЕВЕ КРАЉЕВЕ КРАЉИЦЕ ДОДУШЕ И НАРОД ЈЕ ТАДА БОЉЕ ВЈЕРОВАО У БОГА И МОЛИЈО СЕ МУ ЗА ПОМОЋ ДАНАС ИМАМО НА ЖАЛОСТ ВИШЕ издајника НЕГО ОНДА НО ЊИМА НА ОБРАЗ АКО ГА ИМАЈУ ПИТАЊЕ ЗА РТС КОЛИКО ВАС ПЛАЋА ватикан и еу ДА ИСМИЈАВАТЕ СВЕТЕ НЕМАЊИЋЕ ? ДА ВАМ ОЦА ЈЕБЕМ НИШТА ЧУДНО У БЕОГРАДУ МОЖЕ СВЕ ДА ПРОДЂЕ У БРДИМА НИЈЕ МОГЛО И НЕЋЕ НИКАДА ЧАК И ЗА ВРЕМЕ сатрапа СРБИ СУ СРБОВАЛИ НИЈЕ ОВО монтенегро НО НАЈВЕЋЕ СРБСКО ГНЕЗДО КОЈЕ ЈЕ ЗАВЕШТАНО КОСОВСКИМ БОЈОМ КОЈИ БЈЕШЕ 6897 ПО СТАРОМ КАЛЕНДАРУ ТОЛИКО ЗА ПРВИ ЧАС СРБСКЕ ИСТИНИТЕ ИСТОРИЈЕ

  Свиђа ми се

  • Баш си се налупетао глупости овде, престаните да се трипујете да смо најстарији народ или нешто слично, не сервира нико историју него многи људи не разумеју историју и време. Имамо јако лепу историју, дешавања и не требају нам измишњени дебили, или да смо на Балкану никли из земље, помирите се са тим да смо СЛОВЕНИ који су дошли и измешали се са староседеоцима, и временом смо напредовали. Не можеш поредити српске кнежевине до 12.века са Византијом, АЛО, ЕЈ! Нормално је да ће овако да изгледају.

   Свиђа ми се