АКТУЕЛНО

РЕАГОВАЊЕ: „Карневал са озбиљним бројем учесника“ – може ПОГОДИТИ ДРЖАВУ


Romen Louis, 5.4.2017.

Од тренутка када су прије два дана почели протести у Београду, покушавао сам у глави да их некако дефинишем, онако за себе, а без намјере да то било коме намећем. Међутим, предухитрила ме је бритка способност за прављење дефиниција једног изузетно паметног човјека, који с друге стране страхује од „памети која убија“ (али што је интересантно – не страхује од глупости). Према његовој сјајној дефиницији – ти протести су „КАРНЕВАЛ С ОЗБИЉНИМ БРОЈЕМ УЧЕСНИКА“.

Карневали су весели догађаји који су, од времена фестивала „опет“ у Старом Египту, када се уз весеље, пјесму и плес дочекивала нова година (односно – почетак нове поплаве Нила), па преко слављења бога Диониса у класичној антици, све до Карневала у Рију, масама становништва отварали вентил који је иначе током године био обично чврсто заврнут. И тада би нагомилани притисак „уз писак“ излазио ван.

Међутим, сви ти карневали с озбиљним бројевима учесника били су у контексту традиције, афирмације позитивних вриједности, поштовања божанстава или данас – светаца и празника који чувају успомену на неке важне догађаје. Никада ниједан карневал није извргавао руглу или рушио оно што је темељ, вриједност, институција – било друштвена или политичка. Ниједан карневал дакле, не би смио да буде „без граница“.

Наш народ, као и сваки други – чине ЉУДИ. А људи воле попуштање вентила, посебно ако су у одређеним годинама када још нису стигли да науче чињеницу да и стезање вентила може да има своју сврху и доведе до добрих резултата када то спроводимо добровољно и кроз самодисциплину, онда када сами себи постављамо границе које – ма колико да нас наши пориви вуку – нећемо и не смијемо прећи. Тако се неке границе ни у карневалима не смију прећи.

Међутим, наш народ има тежак дисконтинуитет у институционалном развоју. Другачије речено – наша Држава је негдје у 15. вијеку срушена и у временима која су услиједила ми смо заборавили на светост и вриједност те институције. Једина институција према којој смо сачували одређено поштовање (мада је и оно озбиљно нарушено периодом титоизма и оним што је дошло послије) била је наша Црква – јер је једина имала одређени континуитет за све вријеме од средњег вијека до данас.

Прекинути континуитет државности довео је до тога да ми више нисмо државотворан народ, или да се прецизније изразим – изгубили смо ПОШТОВАЊЕ за сакралност институције државе, па „Државу“ изједначујемо са личностима које тренутно обављају неке функције у њој. Ово страшно и негативно правило важи и за оне који се против тих „властодржаца“ буне – па нишанећи у њих сруше и Државу (и не схватајући шта раде или шта су урадили) а и за „властодршце“ који Државу поистовјећују са собом, а своје личне интересе са Њеним.

Отуда и „Карневал с озбиљним бројем учесника“ заправо „мисли“ да нишани на „властодршца“, али ће опет и опет – ако му се то дозволи – ПОГОДИТИ ДРЖАВУ, јер је већ прешао границу – из поштовања светости на њено скрнављење. Један властодржац ће бити замијењен неким другим, систем се тиме неће промијенити, али ће се ДРЖАВА ДОДАТНО УРУШИТИ. То рушење ће се одвијати – и уосталом већ се и одвија на овај или онај начин било скрнављењем или нечим другим и горим – и вјерујте – биће најнаивније ако се ствар заврши само на одвратним сценама тргања паноа са именима и сликама српских мученика са Косова, или постављањем ове одвратне лутке са слике, нимало случајно – одмах испод заставе Државе Србије, на зграду српске Владе.

Да сам непријатељ Србије и српског народа, управо бих ту српску склоност упрегао и искористио. Прво, јер је то изузетно лако и једноставно урадити, као што ће се вјероватно и десити; затим – учинио бих то НЕ да бих срушио неку личност која узгред – већ углавном и ради оно што ја хоћу, већ да цио процес уништења Србије и Српства још више убрзам – рушећи саму Државу, баш као што је урађено и 5. октобра 2000. Поготово, јер бих знао да тај народ очигледно – не памти довољно добро шта му се десило тада, прије само 17-ак година. А поготово бих се трудио да тај процес интензивирам сада, када се прилике у свијету, далеко од Србије мијењају на моју штету, па постоји опасност да би Србија и Срби могли дочекати те промјене, живи..

Стога овај „Карневал с озбиљним бројем учесника“ може имати још озбиљније посљедице. Јер, ако с једне стране „превише памети убија“, замислимо шта тек може да учини само мало глупости, када ту глупост за себе искористи нека друга памет, која према нама нема добре намјере?!

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s