АКТУЕЛНО

СЕДНИЦА СБ УН о Сирији: У Вашингтону, Лондону и Паризу држе се параноидне идеје о свргавању легалне владе Сирије (видео)


Агресија САД према Сирији само доприноси јачању тероризма, изјавио је заменик сталног представника Русије при Уједињеним нацијама Владимир Сафронков на ванредној седници Савета безбедности УН сазваној поводом америчког напада на авио-базу у Сирији.

Према његовим речима, позиви САД да се криза у Сирији реши политички лицемерни су након војних напада.
„Данашњи позиви да се унапреди процес политичког решавања кризе су лицемерни. Након војних напада, нажалост“, рекао је Сафронков.

„На платформама у Астани и Женеви у последње време појавили су се очигледни позитивни помаци. Каквим сте се циљевима руководили када сте подривали овај напредак, постигнут, узгред, не захваљујући вама“, рекао је дипломата.

Сафронков је оценио да је напад САД на Сирију покушај да се одвуче пажња са цивилних жртава у Ираку и Сирији, које су последице једностраних дејстава.
„Због чега не видимо на насловницама ваших новина колосалне хуманитарне трагедије опкољеног града Мосула, реч је о стотинама хиљада људи“, навео је Сафронков.
Према његовим речима, „изводе се ваздушни напади на стамбене зграде и цивилне објекте, нигде нема хуманитарних коридора“.

Руски дипломата је, такође, упозорио да се Запад боји да истражи инциденте с употребом хемијског оружја у Сирији и додао да Запад „чак није ни интересовала независна непристрасна истрага компетентних структура о ономе што се заиста догодило“.
„Рећи ћу чега сте се бојали. А шта ако резултати истраге негирају вашу антирежимску парадигму“, рекао је Сафронков.

Заменик сталног представника Русије при УН је оценио да се САД, Француска и Велика Британија и даље залажу за свргавање председника Сирије Башара Асада.

„У Вашингтону, Лондону и Паризу држе се параноидне идеје о свргавању легалне владе Сирије. О томе красноречиво сведочи злобно, недипломатско понашање и иступање сталног представника Енглеске. Господин Рајкрофт, престаните да оперишете неквалитетном, непрофесионалном аргументацијом и оптужбама на рачун моје земље. Још једном упозоравам, чак и не покушавајте да нас посвађате с арапским светом, нећете у томе успети“, рекао је руски дипломата.

Стални представник Велике Британије при УН Метју Рајкрофт изјавио је раније да Русија мора да чује друге чланице Савета безбедности УН и да прекине да блокира резолуције које позивају на одговорност сиријске власти.

Савет безбедности УН у петак одржава специјалну седницу поводом ракетног напада САД на авио-базу у Сирији. Према одлуци САД које сада председавају Савету безбедности УН, седница је отворена за јавност. 

ИЗВОР: ВОСТОК

***

ПОВЕЗАНО:

*Савет безбедности Руске Федерације: Акције Вашингтона чин агресије
*СВЕТ: Напад на Сирију подсећа на бомбардовање Југославије, Ирака и разарање Либије

***

8.4.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић