Видео

ОСМИ дан протеста против диктатуре… (видео, фото)


 

Извор: Курир, СРБИН.ИНФО , ФБ страница протеста Protiv Diktature 10.4.2017.

Курир је преносио протест уживо…

Протест против диктатуре ушао је у свој осми дан. На улице Београда изашло је на десетине хиљада људи, који су изразили негодовање због тренутне политичке ситуације.

„Занимљиво је да пролазници који не учествују на протестном скупу стоје са стране, често се понашају као фото-репортери снимајући протестну поворку својим мобилним и таблет уређајима. Највероватније да би видели протестни Материјал са овог протеста и делили на друштвеним мрежама.
Захтеви, који су прочитани на протесту, подељени су у две категорије – прва, која, како се наводи, подразумева „укидање диктатуре и смену политичке елите на челу са Aлександром Вучићем“ и друга, промена приоритета економске и социјалне политике.“ – СРБИН.ИНФО

Учесници протеста нешто пре 19 часова кренули су у протестну шетњу са Трга Николе Пашића ка Теразијама, а затим медијском трасом од Македонске, Светогорске и Таковске улице до Владе Србије где су накратко застали, негодовали, а затим пут наставили трасом као и сваке ноћи.

Такође на масовним протестима широм Србије учествује на десетине хиљада људи.

Очекује се да демонстранти, као и претходних дана, прошетају Београдом и то маршрутом која подразумева државне институције против којих већ данима износе замерке.

***

***

21.02 – Учесници стигли пред Скупштину. Сви су позвани да дођу на степенице пред парламентом. Вичу Вучићу одлази. И видимо се сутра у 18 часова

20. 58 – Колона стигла на Трг Николе Пашића.

20.54 – Колона стигла до Теразија..

20.46 – Колона стигла до РИК -а где су накратнко застали и сели. Јавна расвета сипред РИК-а угашена. Учесници седе.

20.43 – Колона прошла раскрсницу код Лондона.

20.28 – Колона полако пролази Славију и улази у Краља Милана.

20.16 – Колона кренула Немањином улицом ка Славији уз песму онесвести се

20.11 – Окупљени стигли испред Владе Србије. Пале бакље и негодују. Окупљени узвикују лопови, лопови…

20.03 – Окупљене студенте у Кнеза Милоша изнад апотеке дочекале су поново девојске у шорцевима и маскама. Неке од њих држе уздигнута три прста..

19.51 – После краћег застоја колона наставила таковском улицом ка Кнеза Милоша и Влади Србије.

19.50 – Грађани певају „онесвести с“е и „ко не скаче није Вучић“

19.46 – Колона стигла испред РТС. Чују се узвици негодовања. Пале се бакље и грађани узвикују АВ, АВ, хоћемо уживо. Колона је застала.

19.37 – Колона тренутно пролази Македонском улицом и улази у Светогорску.

19.36 – Међу учесницима протеста виђен је и београдски урбани лик Кале господар времена

19. 24 Колона кренула ка Македонској и Светогорској улици

19.15 – Међу учесницима протестне шетње је и глумац Сергеј Трифуновић.
19.08 – Окупљени узвикују Сви, сви, напоље, и излазите напоље. Колона се полако креће ка Теразијама. Тренутно су код Игуманове палате и долазе на Теразије.

19.04 – Кренула протестна шетња.
18.50 – Колона формирана, очекује се сваког тренутка да крене протестна шетња улицама Београда.
18.47 – Међу окупљенима већ осми дан је Џо Багериста. Који је на протест дошао са играчком багера.
18.43 – Међу окупљенима на протесту од познатих осим Бракуса виђени су психолог и професор Жарко Требјешанин и књижевник Марко Видојковић.
18.38 – Објективно није ми одговарало да изађем због посла. Али први пут кад сам могао изашао сам да подржим своје суграђане. Ја на моју жалост имао 12.000 гласова 1, 47 процената у Београду. Нисмо имали контролоре. Ко зна колико је нама 2014 гласова покрадено.
Кад видите шта се са листићима ради, стичем утисак да нас праве будалама, лудацима. Ово је први пут да сам се одлучио да неког подржим. Нисам мислио на политички него на људски ангажман. Свака власт ме је напрвила магарцем, каже Игор Бракус.


18.17 – Транспарентни који се појављују су већ стандардни „против терора власти „,“ радници на црно уз вас смо“, велики транспарент „Вучићу шредеру“ ,“јавно финансирање свима,доступно образовање, смена комплетне политичке елите, здравство за све“

18.12 Осим студента, Курир ТВ наишао је и на пензионисану професорку која је уз своју децу. Она каже да немамо ни просвету ни културу. Моје колеге и пре и данас веома тешко живе. Нарушава им се кредибилитет законима, да деца могу да раде свашта. Овде су деца гладна, само да се не изиграју, као 5. октобра.

18.04 – Почело иницијално окупљање. Учесници изашли на улицу и зауставили саобраћај на Тргу Николе Пашића. Учесници раширили велики транспарент “ Доле диктатура“.

***


***

***

Синдикат пензионера подржао захтеве студената и додао своје

Удружење Синдиката пензионера Србије саопштило је да подржава захтеве студената који протестују у Београду и у неколико градова у Србији.

„Захтевима студената додајемо још један – поништавање свих закона којима су деградирана права пензионера, враћање отетих пензија и враћање пензионерима и запосленима већинских управљачких права над ПИО фондом“, наводи се у саопштењу Синдиката пензионера.

Тај синдикат је подсетио да је 28. марта одржао протест у Београду због умањења пензија од новембра 2014. године.

Свакодневни протести студената организовани преко друштвених мрежа, почели су 3. априла, а њихови захтеви су смена чланова савета РЕМ-а и чланова РИК-а, као и челника РТС-а, разрешење председнице Народне скупштине Маје Гојковић, сређивање бирачког списка, поједностављење процедуре гласања у дијаспори и поништавање у делу јавности спорних доктората министра полиције Небојше Стефановића и градоначелника Београда Синише Малог.

Протест Нишлија: Ово је земља за нас

Неколико хиљада Нишлија учествовало је у протестној шетњи и „Протесту против диктатуре“, који је осми пут заредом организован. Као и претходних дана учесници протеста су се окупили на Тргу краља Милана, а потом прошетали главним градским булеварима до Градске куће. На челу колоне и ове вечери налазили су се млади са бубњевима и великим транспарентом на коме пише „Ово је земља за нас“.

„Није наш председник, покрао си изборе, готов је“ само су неке од парола које су учесници протеста узвикивали за време протестне шетње, уз стално звиждање из пиштаљки и вувузела.

Мукла тишина у колони владала је и ове вечери када је колона пролазила поред Клиничког центра.

 Уз скандирање „онесвести се, онесвести се“, учесници протеста су у неколико наврата седањем и чучањем на коловоз симулирали падање у несвест.

Као и претходних дана у колони је било највише студената, али су шетале и породице са малом децом, радници пропалих друштвених фирми, професори нишког Универзитета, чак и неколико људи у инвалидским колицима.

Ни ове вечери није било обраћања, али је један од студената позвао све окупљене да на протесте не долазе било каква страначка обележја, јер, како је истакао, протест не организују странке већ млади.

За сутра је најављено ново окупљање на Тргу краља Милана.

И Краљевчани и Чачани на улицама

У Краљеву је најупорнијих стотинак грађана прошетало градским улицама, носећи само један транспарент на коме је писало „Било би нас више, ал’ немамо аутобусе“.

Углавном млади Краљевчани окупили су се на Тргу српских ратника, а и овај протест заказан је преко друштвених мрежа.

Одатле су они дувајући у пиштаљке кренули у шетњу градским улицама у покушају да анимирају суграђане да им се придруже. Они су успут скандирали „Устани, Србијо!“

Учесници протеста одбијају да говоре за медије, тврдећи да више никоме не верују и да свима у држави све треба да је јасно кад младост изађе на улице.

Око 50 Чачана, ученика средњих школа, студената и грађана протестовало је у Чачку. Учесници протеста окупили су се око 18.30 часова на градском тргу у центру града, а пола сата након тога кренули су у протестну шетњу централним градским улицама.

Они су носи транспаренте на којима је писало „РТС=СНС“, „Искључи ТВ, искључи мозак“, „Изађи на улице“, „Коју пеглу користите“, „Мали Aлек напоље“, „Aко вам је добро, онда ништа“, „Ово је земља за нас“, „Нећу да се селим“, „Ја овде остајем“, „Готов је“.

Пас Мишко, који је свако вече на протесту заједно са власницом, носио је паролу прикачену за каиш на леђима на којој је писало „Нећу коску, хоћу протест“.

Неколико учесника протеста носили су лист Данас у знак подршке тим дневним новинама.

Током протестне шетње, која се кретала тротоарима и једном страном коловоза, није било застоја у саобраћају, а демонстранти су узвикивали „Изађите на улице“, „Ви сте само душе продане“, „СНС мафија“, „Вучићу, лопове“, „Бандо продана, колко кошта Србија“. Протестна колона зауставила се испред зграде Српске напредне странке где су демонстранти узвикивали „СНС братија најача је мафија“, „Шта то пада – пада влада“.

***

КОМЕНТАРИ СА ФЕЈСБУКА

***

ПРОГЛАС ЉУДИ У ПРОТЕСТУ ПРОТИВ ДИКТАТУРЕ

Поштовани Људи, већ седам дана заједно корачамо улицама градова у којим протестујемо. Ујединили су нас понајпре самовоља власти која је кулминирала фарсом од избора за председника Србије. Ипак, иза тога, доста нам је недостатка перспективе, сталне понижености коју осећамо у односу према власти и њима блиским групацијама и институцијама, и потпуно занемаривање тешких живота које многи од нас живе, а не морају. Удружиле су нас лажне дипломе које моћници сами себи додељују, лажна обећања, лажне вести, лажни избори. Више од две деценије чекамо да испуне сва та обећања, док нас замајавају политичко-мешетарским сапуницама од којих пођеднако имају корист сви, осим народа. За неке од нас, то је већ ево цео живот. Данас поручујемо да не пристајемо на једноумље и самовољу тако што смо окупљени заједно, упркос томе што не размишљамо сви баш исто, нити смо истих година. Ко је организатор протеста могло се видети свакога дана међу нама који смо на сопствени начин исказали незадовољство плакатом, паролом, поруком, добошем, трубом, шерпом, лајв укључењем или шером на интернету.
Ми, студенти и студенткиње, заједно са радницима, ђацима, сељацима, пензионерима и свим осталим незадовољним људима Србије који већ данима протестују на улици, овим путем желимо да истакнемо наше захтеве и позовемо све који се са њима слажу да заједно уђемо у борбу за њихово остварење!
Већ више од тридесет година на простору Србије не постоји масовнији покрет који заступа интересе обесправљених друштвених слојева. Све главне политичке опције које су се у том периоду смењивале и које и данас фигуришу као најважнији актери наше друштвене сцене служиле су партикуларном интересу, било појединих привилегованих бирократских слојева, било страним инвеститорима или криминално-тајкунским структурама. Јасно свима стављамо до знања да исто, негативно, мишљење имамо о свим постојећим актерима наше политичке сцене И ми као студенти не подржавамо ни власт нити оне који јој се представљају као опозиција нити у њима видимо праву алтернативу тренутној власти. Систем представничке демократије какав постоји у Србији осуђујемо као систем који је направљен и деценијама прилагођаван постојећем стању где шачица олигарха контролише највећи део друштвених добара док је апсолутна већина обичних људи осуђена на пуко преживљавање, а Србија као земља на пропадање.
Због тога смо сви сагласни око једне ствари – вође нам нису потребне у овој борби! Студенти нису једина друштвена група на улицама Србије. Сваког дана се све више људи из различитих разлога прикључује и зато позивамо све, почев од синдиката па до понижених појединаца, да се укључе, упознају и разговарају о даљем току наше заједничке борбе. На улици наравно, јер то је остало једино место за размену идеја. Ми не тражимо ништа што нам већ по сто пута није обећано, али је очигледно да њихова обећања можемо да испунимо само ми, онда када се удружимо.
Ограђујемо се стога од оног дела грађанства које истиче захтев за новим изборима као једини свој захтев.
Ограђујемо се од оних који покушавају да изманипулишу незадовољством народа Србије инструментализујући га у сврхе остваривања сопствених циљева.
Ограђујемо се од оних који покушавају да одговорност за катастрофално стање у земљи сведу само на једну личност.
Ограђујемо се од оних који због својих елитистичких ставова осуђују људе који су гласали за Вучића а који су већином или уцењени или гладни или једноставно заслепљени медијским мраком и цензуром у којој живимо.
Ограђујемо се и од свих званичних студентских организација које у овим тренуцима по ко зна који пут показују своје право лице И стају на страну власти.
Одбијамо да се делимо на оне који су гласали и оне који нису гласали, на оне који су гласали за власт и оне који су гласали за опозицију и тиме стварамо нетрпељивост и непријатељство међу грађанима. То су одавно постале лажне поделе у овој земљи.
Једина подела коју прихватамо јесте подела на нас, огромну већину осиромашених, опљачканих и угњетених становника Србије и њих шачицу лопова, оличених у ликовима целокупне политичке, економске, културне и сваке друге елите која влада овом земљом.
Због свега горе наведеног ми истичемо захтеве који су рефлексија свега онога што се види на улицама широм Србије претходних недељу дана. Од ових захтева нећемо одустати и за њихово остварење ћемо се борити до самог краја!
Демонстранти широм Србије позивају се да поред општих захтева око којих смо се усагласили истакну и локалне захтеве упућене локалним властима.
Општи захтеви су:
• УКИДАЊЕ ДИКТАТУРЕ И КОМПЛЕТНА СМЕНА ПОЛИТИЧКЕ ЕЛИТЕ НА ЧЕЛУ СА АЛЕКСАНДРОМ ВУЧИЋЕМ
• ФЕР И СЛОБОДНИ ИЗБОРИ – Основни предуслов за спречавање увођења апсолутистичке власти у Србији су фер и слободни избори. Тражи се: моментално уређивање бирачког списка, смена чланова РИК-а и РЕМ-а, обезбеђивање једнаког приступа медијима свим кандидатима, строго санкционисање куповине гласова и уцењивања гласача, увођење обавезног ТВ дуела, јавност финансирања политичких кампања. Желимо да ово важи и за управо завршене председничке изборе, те тражимо независну проверу њихове регуларности и кривичну одговорност свих одговорних како за нерегуларну кампању, тако и саме нерегуларности током гласања и бројања гласова.
• СЛОБОДА МЕДИЈА – смена одговорних уредника РТС-а и РТВ-а. Оштро санкционисање уредника свих медија који крше медијске законе и Кодекс новинара Србије.
• ДЕПАРТИЗАЦИЈА – моментално разрешење свих страначких и корумпираних функционера у јавним предузећима
• ДЕЦЕНТРАЛИЗАЦИЈА – Премештање политичке моћи на локални ниво и веће учешће обичних људи у доношењу важних одлука за друштво, директно бирање локалне власти.
• ПРОМЕНА ПРИОРИТЕТА ЕКОНОМСКЕ И СОЦИЈАЛНЕ ПОЛИТИКЕ
• ЗАШТИТА ПРАВА И ПОБОЉШАЊЕ СТАТУСА СВИХ РАДНИКА – Измена Закона о раду у циљу хитног побољшања положаја радника, осигуравање њихових права као и хитно повећање минималне цене рада. Активна борба за заштиту радника на црно, сезонских, привремено и повремено ангажованих радника, и других радника погођених тежим облицима експлоатације.
• ЗАШТИТА ЖИВОТНОГ СТАНДАРДА СТАНОВНИШТВА – укидање незаконитог смањења пензија и плата, реформу и побољшање система социјалних давања, аграрна реформа и повећање субвенција сеоским домаћинствима, ревизија споразума са ММФ-ом, спречавање даље приватизације јавних предузећа.
• У ПОТПУНОСТИ ЈАВНО ФИНАНСИРАНО И СВИМА ДОСТУПНО ОБРАЗОВАЊЕ И ЗДРАВСТВО

***

РЕАГОВАЊЕ

3 replies »

  1. Коментар за А.Вучића.
    Треба да буде и тако ће и бити или нас неће бити“:Да ови оду а да се они пријашњи не врате“.Све је то страни плаћеник и олош.А ти Вучићу иди Тонију Блеру, Меркеловој, Шредеру.Клинтону, овоме сто га прекриженог носе на транспарентима, па им љуби и ноге и руке, јер са таквим понашањем нијеси боље ни заслужио. Овај протест је Српски и кумулативан и неће нико моћи да каже да те је улица скинула овом народу са врата, јер ће ускоро цијела Србија бити на улици.Волови јарам трпе а не људи.

    Свиђа ми се

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.