АКТУЕЛНО

Слободан Антонић: Постизборна ЛГБТ инклузија или „На мала врата“ уводи се „сексуално образовање“ праћено подстрекивањем деце на хомосексуалне односе


Намеравао сам да у овонедељној колумни пишем о постизборним протестима, али сам схватио да је тренутно важнија тема – постизборна ЛГБТ инклузија.

Наиме, управо ових дана у српским обдаништима, основним и средњим школама, на мала врата уводи се „сексуално образовање“ праћено подстрекивањем деце на хомосексуалне односе.

Реч је о допису из Министарства просвете којим су директори образовних установа обавештени да је неопходно да се, колико одмах, у садржаје предмета као што су Српски (матерњи) језик, Свет око нас, Природа и друштво, Физичко васпитање, Грађанско васпитање, Биологија, Cоциологија, Устав и права грађана и Психологија, уведу наставне јединице о „сексуалном насиљу“.

При Министарству просвете постоји „Група за заштиту од насиља и дискриминације“ чија се званична страница на сајту Министарства може видети овде. Та група на сајту Министарства објавила је „Стручно упутство за примену образовних пакета за учење о теми сексуалног насиља у образовно-васпитним установама“ (овде). У Упутству се вртићи и школе обавештавају да су при Министарству израђени „образовни пакети за учење о теми сексуалног насиља над децом“ који тиме „постају део редовног постојећег националног курикулума, односно наставног плана и програма“.

„Садржаји Образовних пакета“, пише даље у Упутству, „израђени су тако да `нижу знања` о теми сексуалног насиља над децом из разреда у разред, минимум 75 часова“, а „што се тиче предшколског узраста, Образовни пакети се реализују кроз 15 сусрета“. „Без обзира на узраст, садржај Образовних пакета је координисано израђен, тако да одговара сваком детету и ученику/ци од 3 до 18 година“.

У мејлу који је у име Групе за заштиту од насиља и дискриминације потписала саветница у Министарству просвете Гордана Меденица, а који је упућен свим начелницима школских управа у Србији, упоредо са указивањем на поменуто Упутство, речено је да је Група „образовне пакете“ развила „у сарадњи са Инцест траума центром“. На интернет страници овога центра могу се наћи „Пакет за основну и средњу школу“ (овде) и „Пакет за вртиће“ (овде).

У Пакету за вртиће, у делу намењеном узрасту деце од 3 до 5 година, на страни 12, детету се каже да нас „додирују многе различите особе. Ко то све може да буде?“. Следе слике чланова породице, пре свега маме и тате, али и бабе и деде, сестре и брата. Онда се на страни 30 налази цртеж голе девојчице и голог дечака, са јасним полним карактеристикама, и од детета се тражи да обележи где воли, а где не воли када га „додирују“.

На следећој страни пише: „Делови тела који су покривени доњим рубљем или купаћим костимом се називају: приватни делови. Они припадају само теби и имаш право да кажеш НЕ, да те додирују по њима. Учимо на глас сви: Моје тело припада мени, није твоје од главе до пете, тражим да ме поштујете!“.

Нисам психолог, али као неко ко већ трећи пут учествује у одрастању детета знам што и сваки други (нормалан) родитељ – дете од три, четири или пет година биће, у најмању руку, збуњено оваквом „наставом“. Наиме, састављачи пакета реч „додиривати“ користили су првенствено у сексуалном смислу. Дете које није било жртва сексуалног насиља сигурно неће разумети такво значење речи „додиривати“. Јамачно ће бити збуњено када буде требало да обоји делове тела по којима „воли“ или „не воли“ да га „додирују“. Поготово ће бити збуњено када буде требало ону важну мудрост – „моје тело припада мени“ некоме да саопшти. И то коме – родитељу док му пере гузу или косу?

Учити децу од три године, која не могу да разумеју сексуално значење речи „додиривати“, да могу свакоме, па и родитељима, да кажу „моје тело припада мени“ прилично је бесмислено. То је и наношење штете деци, јер им у главама ствара конфузију. Јер, ако не разумеју сексуално значење речи „додиривати“, деца неће знати у ком контексту је једино пожељно да изјаве: „Моје тело припада мени“.

Једини начин да се та конфузија избегне јесте да се детету објасни тачно сексуално значење речи „додиривати“. Да ли је могуће то објаснити трогодишњем детету? Није ли то онда сексуализација деце – њихово насилно увођење у свет сексуалности, у свет одраслих, па и у свет патологије? И није ли управо то – насиље над децом у име борбе против насиља?

Такође се питам с којим правом се од васпитачица тражи да дете у вртићу, узраста 5 до 7 година, учи следеће правило: „Ако дође у посету тетка, баба, ујак или неки други члан породице и крене да те цмаче по целом лицу, у главу, љуби руку, грли, стеже – имаш право, иако то ту особу чини срећном, а теби се не свиђа у том тренутку, да се измигољиш и макнеш или кажеш `извини, али ја не бих да ме љубиш`“ (стр. 73).

Требало би обратити пажњу ‒ није реч о детету које има 15 година, већ о петогодишњаку. Па када ћемо моћи да их „цмачемо по целом лицу, у главу“, да их „грлимо и стежемо“ ако не тада? Не видим откуда Министарству просвете право да нашу децу учи како је насиље – и то ваљда „сексуално насиље“ (!?) – ако их бабе и тетке „цмачу“.

Зачуђујући је, заправо, екстремно непријатељски став састављача „пакета“ према традиционалним карактеристикама српског друштва чак и када оне немају везе са „сексуалним насиљем“. Тако се на страни 225 пакета за школарце, тражи од наставника Природе и друштва (3. разред) да деци објасне „добре и лоше стране наше традиције“, односно да их науче да „ученици/е не пристају на традицију која им наноси бол/штету већ знају како све могу да реагују у ситуацијама сексуалног насиља“ (225).

У оквиру тога тражи се да се деци поделе картице „на којима је приказано оно што чини нашу традицију у односима у породици и односима у школи – у прошлости“ (227). Дакле, да знате да је, од сада, према нашем Министарству просвете, „опис који се односи на непријатност/насиље“, а који очигледно да има неке везе са сексуалним насиљем, чим се налази у овом „пакету“ и следеће: „ђаци нису имали коме да се жале ако им нешто није било по вољи“; „деца нису смела да противрече својим родитељима – морала су да ћуте и слушају“; „ђаци су морали често дуго да пешаче како би стигли до школе“; „учитељ/ица је била строга и деца су се плашила свога учитеља/ице“.

Е баш је грозна била наша школа. Морали смо да пешачимо до ње, учитељи су били строги, слушали смо родитеље, а оно што је било најгоре – „ђаци нису имали коме да се жале ако им нешто није било по вољи!“. Ужас.

Срећом, ту је наше Министарство просвете да нам децу научи како су им родитељи погрешно васпитани и да је сада све другачије. Рецимо, сада деца имају право да питају  „Како извести француски пољубац?“ (стр. 346) и да у „Пакету за основну и средњу школу“ прочитају (или да им наставници препричају) да тада „особа која љуби дотиче језик друге особе, оне која је пољубљена. Надражује усне, уста и језик, три области које су врло осетљиве на додир и пружа осећање пријатности и узбуђења“ (346).

Такође, наша деца, према нормативима нашег Министарства просвете, требало би да науче да је „остварити сексуални однос и доживети задовољство, ствар жеља, потреба и договора особа које воде љубав“ (347). У том смислу, „Пакет за основну и средњу школу“ објасниће им „шта се конкретно ради код оралног секса“ (346), „шта је то анални секс“ (347) и „колико дуго сме да се мастурбира“. (одговор: „не постоје временска /добна ограничења за мастурбирање; важно је да им то доноси пријатност и задовољство“; (346).

Нисам сигуран да би деца у школи требало да уче како „не постоји временско ограничење за мастурбирање“. Заправо, мислим да се само лудаци понашају на тај начин. Такође, наше Министарство просвете верује да би деца требало да се подучавају – ваљда у циљу заштите од некаквог насиља – и сексуалним техникама, задржавајући се, засад, само на оралном и аналном сексу. Но, зашто би се ту стало? Хоће ли наша деца већ сутра учити и о садо-мазо сексу, сексу са животињама, сексу с мртвацима, групном сексу, свингу и осталим врстама „нормалних сексуалних активности“ које су савршено у реду само ако су, према нашем Министарству, ствар „договора особа које воде љубав“ (347)? С којим правом се то ради? 

Посебно сам зачуђен што се на странама 348‒350. „Пакета за основну и средњу школу“ отворено пропагирају хомосексуални односи. На страни 348 имате и, очигледно одобравајућу и охрабрујућу, илустрацију две лезбејке које се љубе држећи се за задњице. Ту је и илустрација младог геј мушкарца који другом младићу доноси цвеће.

„Младић сам, свиђа ми се друг из одељења“, стоји едукативно питање на истој страници, а потом следи одговор: „Прати своја осећања и потребе, немој да их се плашиш или стидиш, заљубљеност и љубав су драгоцена осећања“. У том смислу се у „пакету“ дају савети у вези с коришћењем презерватива, уз посебну напомену да постоји и „лезбијски кондом“: „И девојке које воле девојке користе заштиту кад воде љубав. Заштите су фолије од латекса, да се покрију женске гениталије или анус током оралног секса“ (347).

„У Србији и даље живимо у хомофобичном друштву“, стоји поука на једној од следећих страна, „где се хомосексуалност осуђује. Патријархални образац у говору потенцира `да ЛГБТ особе треба да буду прихваћене и да их разумемо`. Језик подстиче маргинализацију – да ли бисте уопште исто тражили за хетеросексуалне особе? Не бисте. Овде се ради о људском праву, бити једнака и једнак као свако други“ (349).

Међутим, иако сви као појединци имамо једнака права, хетеросексуални и хомосексуални парови заиста нису социјално једнаки – само први могу да имају децу. Објавио сам више текстова о ЛГБТ проблематици у научним часописима, као и књигу Моћ и сексуалност: социологија геј покрета (2014), коју је наградило Српско социолошко друштво. Знам шта говорим када кажем да друштвена промоција хомосексуалности увећава удео хомосексуалаца у друштву.

Двоје угледних америчких социолога, Стејсијева и Библарц проучили су истраживачке податке изнете у 21 студији о хомосексуалном „родитељству“ и закључили да ће деца одгајана у „лезбигеј френдли“ атмосфери бити „отворенија за хомоеротске везе”: уместо до пет одсто, хомосексуалност у таквом окружењу скаче и до тридесетак процената.

Не разумем шта ће све то нашем Министарству просвете. Зашто се борба против насиља већ у првом кораку претвара у афирмисање хомосексуалности и обуку о стављању „лезбијског кондома“ на анус „током оралног секса“? Како се дошло до тога да су за ауторке ових „пакета“ изабране баш Љиљана Богавац и Душица Попадић, лауреаткиње „Лабриса – најстарије ЛГБТ организације у Србији“ „за допринос јачању лезбијске заједнице у Србији“ (2013)?

И да ли је случајно да се ова најновија „допуна курикулума“ дешава док је пажња јавности посвећена изборима и постизборним конфликтима? Где су границе ове најновије „реформе“? И хоће ли се она завршити тек када премијер-председник објави да је „коначно“ промењена свест овом народу?

 

ИЗВОР: Фонд стратешке културе

———–

11.4.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

 

16 replies »

 1. Само ми никада неће бити јасно откуда, али откуда толика једностраност гледања? Једноставно није видљив БИЛО КОЈИ разлог зашто дете не би од особе која му представља ауторитет у образовној установи (пошто на овакве који коментаришу овај пост, не смем да гледам као на узоре детету, не смем ради себе, јер се бојим шта испада од вас) чуло да није у реду да га неко сексуално злоставља и да је у реду да постоје и момци и девојке којима се допадају особе које у гаћама носе исто оно што и они имају. Или да се пак особи не допада оно што она сама има у гаћама, а условљава њене поступке, или бар очекивања. Зашто не бисмо били они срдачни Срби, каквом се традицијом бусате у груди сваки пут (себе искључујем, баш због тога што цели живот трпим у Србији баш због сличних таквих)? Није ми јасно чему све ово, а не желим да дигнем руке од ове земље, не сматрам себе битном особом, само губимо све више младог света, људи саберите се, 21. век је. Поштујмо српску традицију, али поштујмо и елементарна људска права!

  Свиђа ми се

  • Залутали сте на ову страну. Немате везе са моралом али зато имате са „21“ веком ! Свакако нисте ауторитет за нормално васпитање деце !! Наша елементарна људска права су у складу са вековним моралом и то нећемо и не смемо да мењамо !! Како смо се штитили до сада да се штитимо и убудуће, без ваших настраних „новина“. Ваш тип „забринутости “ игноришемо и Одбацујемо. Васпитавање и одгој деце без „Упутстава“ мора бити.

   Свиђа ми се

 2. Mene zabrinjava to sto su recept prepisali iz Kanade gde je seksualno obrazovanje uvedeno bez saglasnosti roditelja, odnosno roditelji nisu ni obavesteni o tome, a kada su saznali i pored svih protesta vlast je roditelje ignorisala.Ucitelji su se ponasali isto kao i ovde, pravili se da nista ne znaju, a mesecima su pripremani za taj projekat.Veoma mali broj roditelja i ovde je obavesten o svemu ovome.Skoro smo imali roditeljski i ovome ni reci nije bilo.

  Свиђа ми се

 3. Где је овде Српска Православна Црква – да дигне глас против овог постизборног,
  евро-атланског САТАНИЗМА – проповедима свештеника, да апелују на родитеље
  да се свим средствима боре против ове пошасти???
  Веронаука се своди на необавезан пртедмет, а горе наведено ЛГБТ васпитање
  по школама – као ОБАВЕЗНО?!

  Драган Славнић

  Свиђа ми се

  • izgleda da je SPC zauzeta problemima oko Pahomija i Kacavende i to po sistemu NE DIRAM TE…NE DIRAJ ME.
   Najvaznije je da se roditelji udruze i iznesu svoje stavove, kao i onaj deo jos uvek svesnih nastavnika i vaspitaca koji ne gledaju samo to sto su im plate male..

   Свиђа ми се

 4. Позивам све очеве породица, ујаке, стрилеве, сву браћу, све синове да устану у заштиту здраве породице и не дозволе да им више било која гадости прође, а да не буду за њу сместа одговарајуће кажњени! Ми ћемо вас пратити и помагати.
  Ако и овај посао у земљи Србији морају да раде жене, будите убеђени да ћемо и то урадити ваљано, да нас упамте за сва времена и широм света који је изгубио сваку и елементарну пристојност!

  Свиђа ми се

 5. Ova objava je sprovodjenje najgoreg moguceg fasizma u delo. Mora se izvrsiti revolucija ovo je potpuni kraj. Bolje da nas pobiju puskama nego da nam ovako unistavaju dusi. Mora se ustati u borbu gotovo je!!!

  Свиђа ми се

 6. Овим „програмом“ Министарство просвете врши агресију над српским народом, над његовом вером, традицијом и културом. Исто то Министарство ради у корист наших непријатеља, а плаћа га овај народ. То је врхунац подлости. Тражимо оставку Министра просвете и одговорност свих оних који су овакав криминални програм „сексуалног образовања“ припремили за нашу децу. Родитељи, ми имамо наше корене у Светосављу, у Истини и то је једини прави Пут!

  Свиђа ми се

 7. Министар Просвете да да ОСТАВКУ под Хитно, уколико ОДМАХ не Стопира рад „Групе за заштиту од насиља и дискриминације“ и уколико ОДМАХ не повуче из употребе „Стручно упутство за примену образовних пакета за учење о теми сексуалног насиља у образовно-васпитним установама, “ а које је погубно за морал, развој и нормални одгој наше деце. Уколико се ово не догоди долази до несагледивих и непоправљивих последица по децу, коју ми имамо обавезу да чувамо, нормално одгајамо и штитимо. Нису потребна НИКАКВА Упутства а посебно не од особа ЛГБТ оријентације. Где су сада патриотске организације и покрети, да се огласе и да зхтевају стопирање ових ненормалних и опасних ствари, које би да заживе и трују нашу децу од обданишта па на даље? Ако не реагујемо и ако не захтевамо обуставу штетног деловања Министарства просвете и других, и повлачење и забрану Упутства.., Ко ће то урадити уместо нас?

  Свиђа ми се

 8. Ђавоља цивилизација је већ зграбила Србију. Опасно је чак по живот писати против зла које се умигољило између нас.Мораћемо се поздравити са здравом памећу, а онда и са свим осталим људским вриједностима.Веришци у носу су се стављали свињама да не рове башту, а биковима алке да се воде без муке гдје хоћеш. сада то омладина (збланута и згранута носи и у носу и на језику ина пупку и на ко зна још гдје(стид ме написати).Мушкарци лакирају нокте и цртају обрве, мећу руж на усне, носе штикле.Помози нам Боже и спаси нас и сачувај од зла свакојаког.

  Свиђа ми се

 9. Европске вредности су то и то је будућност коју намећу целом свету,ако се повинујемо том сотонском злу,највећом болешћу данашњице,доживећемо прави пакао,сео свет ће бити као Вавилонска кула,годоме и содоме на сваком кораку,и биће то крах још једне ко зна које цивилизације по реду.А Бог Свети зна дали ће се Господ усудити да ствара више овакав људски род или ће ипак покајници спасити што се спасити може.

  Свиђа ми се

 10. ………..Где су границе ове најновије „реформе“? И хоће ли се она завршити тек када премијер-председник објави да је „коначно“ промењена свест овом народу?
  ++++
  Нажалост неће.
  Све док антрополошки шљам кога су убице србског народа довеле на власт, не заврши свој погани посао.
  Потпуног уништавања наше јадне, опљачкане и окупиране отаџбине.
  И никада не заборавити, чији сатански пројекат су спроводили …….……….

  Američki projekat o „genocidu u miru“ – Planirano zatiranje Slovena

  O tome kako će likvidirati Srbe, Ruse i druge pravoslavne slovene, razmišljao je i bivši direktor CIA Alen Dals (koji je na toj funkciji bio od 1953 do 1961 godine). Njegova „strategija“ duboko je zacrtana i u današnju američku politiku prema Srbiji.
  Naime, Dals je tada u svom „elaboratu“ rekao i ovo:
  „…Stavićemo ih u bespomoćan položaj, ismevati se sa njima…Mi ćemo rušiti duhovne vrednosti, vulgarizovati i uništavati osnove narodne moralnosti. Na takav način ćemo rasklimati pokoljenje za pokoljenjem, lovićemo ljude u detinjstvu i mladalačkom dobu, uvek ćemo glavnu stavku da bacamo na omladinu, demoralisati, razvraćati i obeščaćivati je. Napravićemo od njih cinike, vulgarne ljude, kosmopolite. Eto, tako ćemo mi to da uradimo… Malo po malo, mi ćemo odigrati grandioznu po svom obimu tragediju pogibije svih pravoslavnih Slovena, i konačno, nepovratno ćemo ugasiti njihovu nacionalnu svest. Književnost, bioskop i pozorište će proslavljati najniža ljudska osećanja.
  Mi ćemo na svaki način podržavati one koji budu usađivali u čovekov razum kult seksa, nasilja, sadizma i izdaje – jednom rečju svake nemoralnosti.
  U upravljanju državom, mi ćemo izazivati haos i nered.
  Neprimetno, no aktivno i postojano, pomagati despotizam činovnika, korupciju i neprincipijelnost. Čestitost i pravednost biće ismevani, nikome neće biti nužni i biće smatrani ostatkom prošlosti. Grubosti i naglost, laž i obmana, pijanstvo, narkomanija, izdajništvo, šovinizam i neprijateljstvo prema narodima – sve ćemo to kultivisati u svest ljudi…“.

  U ovoj Dalsovoj zločinačkoj ideji, danas je lako prepoznati sve što se dešava u Srbiji:
  od najvulgarnijih medijskih ponižavanja nacije, pa sve do beskrupulozne pljačke, izdajničkih vlada i izgubljene omladine.

  https://getosrbija.wordpress.com/2015/05/08/ko-stvarno-upravlja-srbijom-americki-projekat-irenja-demokratije-do-unitavanja-svih-tragova-srbije-i-srpskog-naroda/

  Dvanaesti je čas da se spašava ono što još može da se spasi. Ali, ta akcija ne može da se obavi bez temeljnog obračuna sa klikom na vlasti i sa celokupnom kriminalnom elitom koja je stekla imetak pljačkajući narod i državu. Srbija mora da se odredi i prema politici Zapada koja podržava njeno sistematsko ubijanje, a koje može da se sažme u jednoj jedinoj rečenici koju je 14. maja 1992. godine izgovorio ondašnji ministar spoljnih poslova Nemačke, Klaus Kinkel: „Srbiju moramo baciti na kolena!“.
  Da ne bi bilo zabune, to isto, samo „umivenim“ rečnikom, danas govore svi zvanični predstavnici SAD i Evropske unije. Vuk je možda promenio dlaku, ali ćud sigurno nije.

  ©Geto Srbija
  materijal: List protiv mafije

  А за све оне, који мисле да још увек није право време да узмемо са Божијим благословом своју судбину и судбину наше јадне дечице у своје руке, једно подсећање познатог немачког научника, теолога Августа Нимелера који је завршио у конц логору : “ Када су нацисти дошли по комунисте, ја сам ћутао, нисам протествовао, јер нисам био комуниста. Потом су они дошли по социјалисте, ја сам ћутао, јер нисам био социјал-демократа. Онда су дошли по синдикалце, ја сам ћутао, јер нисам члан синдиката.

  Када су дошли по мене, више није било никога да протествује”.

  Свиђа ми се

 11. УЖАС!!!! Ево шта се „испод жита ваља“ док млади људи, млади родитељи и будући родитељи протестују на улицама! Питам се шта раде сад просветни радници? Да ли штрајкују само за своје плате? Зашто сад не дигну глас и не побуне се кад ова велеиздајничка власт удара по нечему што нам је најсветије: ПО НАШОЈ ДЕЦИ!

  Свиђа ми се