АКТУЕЛНО

СБ УН: Москва осми пут ветом зауставила западне ујдурме против Сирије


Владимир Софронков

ЧУРКИНОВ НАСЛЕДНИК БРИТАНСКОМ АМБАСАДОРУ РАЈКРОФТУ: НЕ УСУЂУЈТЕ СЕ ДА ВРЕЂАТЕ РУСИЈУ!

  • Владимир САФРОНКОВ још рекао Британцу: „Ви сте сан изгубили од страха да би Русија и Сједињене Државе могле сарађивати. Тога се ви бојите. Све чините да ту могућност подријете. Гледајте у мене, не скрећите поглед! Зашто кријете очи?!”

РУСИЈА је уложила вето на предлог резолуције у Савету безбедности УН са осудом наводне употребе хемијског оружја у граду Хан-Шејхуну у сиријској северној провинцији Идлиб.

     Ово је осми пут да је Русија уложила вето на резолуцију о Сирији у Савету безбедности УН.

Руски амбасадор при УН Владимир Сафронков рекао је Савету безбедности пре гласања да је током разговора америчког и руског шефа дипломатије – Сергеја Лаврова и Рекса Тилерсона – Москва затражила независну међународну истрагу поводом напада изведеног 4. априла у коме је наводно убијено готово 90 људи.

Кина, која је уложила вето на шест резолуција о Сирији од када је почео рат пре шест година, данас се уздржала од гласања заједно са Етиопијом и Казахстаном. Десет земаља је гласало за резолуцију, док су Боливија и Русија гласале против.

У коначном тексту резолуције био је параграф којем се Русија успротивила још прошле недеље. Њиме би се – да је прихваћен – од Сирије тражило да истражитељима поднесе планове летова и информације о ваздушним операцијама на дан 4. априла, имена команданата ескадриле хеликоптера и приступ ваздухопловним базама са којих Запад тврди да је тобожњи напад изведен.

Британски министар спољних послова Борис Џонсон одмах је издао саопштење и рекао да је огорчен руским ветом.

„Русија је изабрала лошу страну”, навео је Џонсон у саопштењу објављеном у Лондону.

Иначе, ово заседање је донело окршај новог представника РФ у Савету безбедности УН Владимира Сафронкова и амбасадора Велике Британије на Ист Риверу Метјуа Рајкрофта.

Британац је увредљивим тоном оптуживао Русију да злоупотребљава вето и да подржава злочиначке режиме попут сиријског.

Сафронков му је узвратио речима:
„Не усуђујте се да вређате Русију! Ви сте сан изгубили од страха да би Русија и Сједињене Државе могле сарађивати. Тога се ви бојите. Све чините да ту могућност подријете. Гледајте у мене, не скрећите поглед! Зашто кријете очи?!”

Сафронков је оценио да је Рајкрофт вређао и Сирију, Иран и Турску, па нагласио да Велика Британија „опслужује интересе оружаних групација у Сирији иако многе од њих истребљују хришћане и друге мањине на Блиском Истоку”.

ИЗВОР: ФАКТИ

———–

13.4.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић