АКТУЕЛНО

СТАРЕ ВЕСТИ ПРОТИВ КРАТКЕ ПАМЕТИ (12.04.1999.) – Агресорска авијација злочиначке НАТО алијансе гађала путнички воз


Агресорска авијација злочиначке НАТО алијансе у понедељак је око 11.49 часова пројектилима напала међународни путнички воз бр. 393 који саобраћа на релацији Београд – Солун.

Директор Медицинског центра у Лесковцу др Томислав Цветановић изјавио је да је у тој болници смештено првих десетак повређених путника. Према првим незваничним подацима у овој трагедији има и погинулих, али њихов број још није познат.

Из Лесковца композиција воза кренула је у 11.25 сати. Шеф железничке станице у Лесковцу Радоња Пантић изјавио је да је пројектил погодио други вагон воза и потпуно га уништио.

Композиција је погођена на Бистричком мосту у Грделичкој клисури, на релацији између Грделице и Предејана. Остала три вагона су изгорела или избачена са трачница железничке пруге.

Железнички саобраћај је у прекиду. Телефонске линије такође.

Када је пукло, неко је узвикнуо „готови смо“

Како „Глас“ незванично сазнаје, бруталан напад на међународни воз код Грделичке клисуре заправо је резултат сурове освете пилота америчког ловца бомбардера. Два зликовачка авиона полетела су са намером да сруше железнички мост на прузи Београд – Солун. Неочекивано, у свом варварском налету наишли су на изузетно јако и прецизно дејство наше противавионске одбране и један од пилота је успео да делимично оштети мост, међутим, приликом напада други авион је погођен и оборен, заједно са пилотом. Његов друг по злу није могао да „преболи“ губитак колеге, већ је приметивши воз недалеко од моста окренуо авион и „осветио“ се на најзверскији начин испаливши ракету на композицију.


ЛЕСКОВАЦ – Када је први пут пукло, неко је узвикнуо – готови смо. Гађају нас злочинци усред бела дана. Ођедном се мој купе испунио стаклом, димом и прашином. Када сам изашао из воза, видео сам како горе други и трећи вагон. Свега се сећам, а нећу заборавити док сам жив – каже 49-годишњи Михајло Вучковић из Смедерева, повређени путник воза 393 на релацији Београд-Солун, кога су у понедељак усред бела дана погодиле ракете пред сам улазак у Грделичку клисуру.


Несрећа је ужаснула целу земљу, а околина Лесковца остала је нема пред спрженим телима десетак путника, међу којима је и једно дете, а чија је идентификација просто немогућа.


– Имао сам утисак да црна орлушина са неба – НАТО авион – није имао намеру да гађа мост и да је то учинио тек када је видео воз – сведочи Добривоје Рајковић из села Велика Грабовница, који је са дистанце посматрао ужас на лесковачкој прузи.


У стравичном догађају, Зорица Лукић из Ниша каже да је имала срећу, јер је била у првом вагону.

– Од страховите детонације путници су попадали са својих седишта. Мање повређених бауљали су да се докопају прозора да изађу. Када сам и ја успела да се извучем, видела сам паклену слику. Вагон до мог био је смрскан, други у пламену, чула сам запомагање људи, запахнуо ме мирис испеченог меса.

Први на место несреће, са екипом, стигао је др Томислав Цветковић, директор Медицинског центра из Лесковца, који каже да ништа слично није видео у свом животу – само пламен, крш и запомагање путника.

– Радили смо брзо и 16 повређених је ван животне опасности, а идентификација мртвих ићи ће тешко и сами сте чули о каквом паклу је реч.

У агресији на СРЈ у ноћи између недеље и понедељка нападнуто више градова у Србији

Двоје мртвих у Приштини, најмање 36 повређених у Крагујевцу

Снаге НАТО гађале су у ноћи између недеље и понедељка Панчево, Крагујевац, Нови Сад, Крушевац и Приштину, иако су представници НАТО-а у Бриселу изјавили да ће „имати у виду да је православни Васкрс“.

ПРИШТИНА – Приштинска касарна „Косовски јунаци“ била је мета у понедељак око 10.10 и око 14.30. У исто време експлозија се чула и на путу Приштина – Косово Поље, у непосредној близини Пољопривредне школе. Два цивила су погинула и један тешко повређен. На нишану агресора јуче по подне била је и Фабрика памучног предива.

Приштински Медиа центар саопштио је да је авијација НАТО током читаве ноћи бомбардовала околину Приштине.Више од 15 пројектила пало је на околину Липљана и у близини приштинског аеродрома и на планини Голеш. Око поноћи, само у близини Грачанице пало је 12 касетних бомби.

КРАГУЈЕВАЦ – Најмање 36 радника је повређено у ноћи између недеље и понедељка када је авијација НАТО, у два налета, бомбардовала погоне Фабрике аутомобила „Застава“ у Крагујевцу.

Од повређених радника њих девет је задржано на лечењу, потврђено је у крагујевачкој болници.

КРУШЕВАЦ – Авиони Алијансе у понедељак рано ујутро бомбардовали су Крушевац и, према званичним информацијама, уништили градску топлану и нанели велику материјалну штету фабрици грађевинских машина „14. октобар“ и индустријској зони. Број погинулих и повређених још није саопштен.

ПАНЧЕВО – У понедељак рано ујутро, око 2.30 снаге НАТО погодиле су Рафинерију нафте у Панчеву кој је претрпела озбиљна оштећења. Према првим информацијама, у нападу није било жртава, нити повређених.

Кориштена архива Гласа јавности

ИЗВОР: ВОСТОК

————

13.4.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

  1. НА ЖАЛОСТ БРАТЕ ИЛИЋУ ЈЕСУ НЕ РАЗУМЕМ КАКО МНОГИ ЈОШ НЕ ВИДЕ ЂЕ ИХ еу ВОДИ ЈА САМ ОДБИЈО У ЊИХОВОЈ ОНОЈ јна ДА ПОСТАНЕМ ЊИХОВ ЧЛАН РЕЧИМА НИЈЕСАМ ЈА ШКОЛОВАН И ОБРАЗОВАН ЗА ТО НИКАД НЕ ЗАБОРАВИ КО ТИ ЈЕ БИЈО ЂЕД ОБРАЗ ЧОЈСТВО РЕЧ ЈЕ ВАЖНИЈЕ ОД ОВОГ ЗЕМАЉАСКОГ ЖИВОТА ПОЗДРАВ БРАЋИ ЧЕТНИЦИМА СССС

    Свиђа ми се

  2. Скоро све западне земље су нас бомбардовале,и за време 2.светског рата и 1999године,и нама није и то доста већ хрлимо ка евроунијатима,екуменистима које Ватикан школује да униште Православне Словене,пре свега Русе и Србе. Ми смо у великом проблему ,јер већ деценијама немамо ни световну ни духовну власт какву би требали да имамо да би васкрснули као Светосавски народ.

    Свиђа ми се