ДРУШТВО

Овај дечко враћа живот селима…


12. 04. 2015. Нишке Вести

Фото: Милан Стојиљковић (приватна архива)

Милан Стојиљковић из Доње Трнаве већ годину дана на бицилу путује кроз Србију са својим пријатељем и обилази разне сеоске средине. А као резултат тих путовања открио је шта недостаје околним селима и покренуо бројне акције како би побољшао свет око себе.

„У свет бициклизма смо кренули потпуно спонтано. Нисмо имали никакву амбицију, али како смо прелазили километре били смо све опуштенији. Хтели смо да побегнемо од стварности, а испоставило се да смо управо кроз бициклизам ушли у стварност још дубље“, објашњава Милан.

Од маја до септембра прошле године Милан и његов друг, Милан Живковић, су направили 12 тура, обишли 13 општина и прешли око 1300 километара.

Овај момак је завршио Економски факултет 2011. године, али није успео да нађе посао у струци. У потрази за запослењем, Милан је постао пописивач становништва, а наредне године и пописивач пољопривреде. Обављати попис пољопривреде био је тежи посао од пописа становништва, наводи Милан, јер су људи били скептични и из страха одбијали да дају информације о својој имовини.

Скупљајући разне приче бројних људи, који су били жељни разговора, Милан је одлучио да све то обједини у књигу „Пописивач на точковима“. Ова књига је објављена у марту ове године и већ је имао промоције у Доњој Топоници, Нишу и Београду.

„Покушавао сам да нађем нешто лепо у том послу, а то су управо били ’бисери’, разне анегдоте и примере добре праксе које сам прикупљао на терену. Кренуо сам да шерујем све то на твитеру под налогом Пописивач и видео сам да се то људима допало. Када сам кренуо да се бавим бициклизмом прикупљао сам разне приче и схватио да то може да прерасте у књигу. Тако сам објавио књигу ’Пописивач на точковима’“, истиче овај бивши пописивач и бициклиста.

Међутим, осим бициклизма и објављене књиге, Милан је и председник организације „Кобра“, која постоји од 2007. године, и која ради на бројним друштвеним и културним акцијама. Едуковали су се како да пишу пројекте да би могли да своје идеје спроведу у дело.

„Направили смо парк у Доњој Топоници, на месту дивље депоније, коју смо очистили, и обновили смо Дом културе у том селу. Сада је тамо и библиотека, фолклор за најмлађе, бесплатан интернет, стони тенис, стони фудбал, пикадо, пензионери могу да играју шах и то је сада место које нас, младе, држи за ову средину“, истиче овај свестрани дечко.

Оно што је веома битно за друштвено-културни развој ове средине јесте то што „Кобра“ организује међународне кампове од 2012. године. Тада Дом културе у Доњој Топоници уједини двадесетак волонтера из целог света, који помажу у бројним акцијама, али и представљају своје културе. Мештанима све то представља право уживање, а странци одлазе у своје земље пуни утисака.

Чланови ове организације су очистили још једну дивљу депонију између Доње Трнаве и Доње Топонице, одакле је уклоњено око 30 тона отпада, а преко пута су направили терен за одбојку на песку, летњиковац и јавну чесму, где млади преко лета проводе велики део свог слободног времена.

„Оно што је посебно оставило траг на рурални развој је то што нашу групу узимају као пример добре праксе, због чега стално добијамо позиве од младих људи из селе Србије, који би нешто променили у својој заједници а не знају како. Ми смо ту да им помогнемо да остваре своју идеју“, поносно истиче Милан Стојиљковић.

Ове године ће организовати три међународна волонтерска кампа: у мају, јулу и септембру. У току ове године ће, у сарадњи са нишком невладином организвацијом „Проактив“, спровести пројекат која се односи на органску производњу. Покушаће да произведу органско зачинско биље на огледној парцели.

Овај пројекат обухвата седам едукационих семинара на којима ће учесници моћи да се едукују како да примене органску производњу из те области на свом имању. Један тренинг је одржан у марту, а други ће бити одржан крајем априла у Доњој Топоници.

Осим ових активности, Милан има у прану још једну авантуру, али овога пута није у питању бициклизам, већ пешачење!

„Ја и још четворо мојих другара ћемо пешачити до Атоса у Грчкој. Ићи ћемо од Врања до Хиландара, што је око 450 километара у једном правцу. Треба да кренемо 25. маја, а до тада морамо да набавимо нову опрему. Због тога ћу сву зараду од продаје књиге да уложим у штампање новог тиража и у опрему за то путовање“, објашњава овај амбициозан дечко.

1 reply »

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.