Бомбардовање

Не заборавимо „савезничко“ бомбардовање Београда на Васкрс 1944.


Савезничко бомбардовање Београда пре 69 година

bombardovanjheПолитика, 15.04.2013.

Бомбардовање, највеће „савезничко“ Београда у Другом светском рату било је 16. и 17. априла 1944. године.

Бомбардовања Београда априла 1944. била су у изузетно разорна, према бројним тумаченим разорнија од немачких ваздушних напада на Београд 6. априла 1941. године, на самом почетку Другог светског рата у Југославији.

Истина, бомбардовање је вршено са великих висина, отуда и знатна непрецизност.

Евидентирано је да је само током та два савезничка ваздушна напада погинуло 1.160 Срба цивила и 18 Немаца, али тачан број никада није утврђен, док је у бомбардовању рањено 1.400 становника престонице.

Првог дана бомбардовања, 16. априла 1944, на православни Ускрс, бачено је на Београд више од 1.500 тона бомби, наводно с циљем уништења војних и привредних објеката и зграда у којима су смештени Немци.

На Васкрс, 16. априла је погођено и породилиште у Крунској улици, где је смртно страдало и неколико тек рођених беба. Разрушено је и једно обданиште, знатно оштећени Трг Славија, Немањина и Дечанска улица, Бајлонијева пијаца, Пашино брдо, Зелени венац, Железничка станица, Народно позориште.

Другог дана бомбардовања 17. априла 1944. пошто су савезнички бомбардери непрецизно циљали мостове, савске докове и железнички чвор, велика разарања претрпео је и концентрациони логор Сајмиште. Потпуно је уништен највећи павиљон у којем је била смештена већина заточеника. Број страдалих, креће се од 80 до 120, док је број повређених био знатно већи.

Америчко ратно ваздухопловство и авијација осталих западних савезника почели су систематски да бомбардују градове у Србији, па и другим крајевима Југославије, од 20. октобра 1943. године, када се неколико десетина авиона бомбардера устремило на Ниш, а тај град је до краја рата њихова мета био још 14 пута. Београд је бомбардован у 11 наврата.

Танјуг

3 replies »

  1. Нека треба да се опомињемо, хвала добронамерним што нас подсећају, они који не желе да суосјећају не треба од њих то очекивати јер немају тај домет! Зато они који недамо из свог срца ништа што је светосавско смо ту на бранику, нек пишу и говоре што их воља из срца ми не могу исчупати ниједно зло које нам начинише! Памтим и предајем устно будућим генерацијама!

    Свиђа ми се