Језик

Стручњаци: Декларација о заједничком језику противрјечна и антисрпска (ВИДЕО)


Одбор за српски језик Српске књижевне задруге, институције која постоји већ 125 година, сматра да је Декларација о заједничком језику добила неоправдано велики одјек у масмедијима и указује на то да су у тексту тог документа имплицитно представљени циљеви који се своде на научно негирање историјског утемељења и актуелног статуса српског књижевног језика. Стручњаци кажу да једино српски језик има статус лингвистички утемељеног језика, док су његове варијанте политички језици.

Посматрана из перспективе србистике, Декларација о заједничком језику сама је у себи противрјечна, кажу језички стручњаци. Један њен дио чине неспорни ставови које су србисти увијек заступали – да се у Србији, Хрватској, Црној Гори и БиХ употребљава заједнички језик који је полицентричан, да називи за варијанте тог језика не значе да су то четири различита језика и да је за осуду превођење у судској и административној пракси.

Али то је, кажу филолози, откривање топле воде, док је суштина у дијелу гдје се негирају филолошке чињенице на српску штету и у томе да се српски језик изједначава са својим варијантама. Професор Милош Ковачевић каже да је Декларација филолошки антисрпска и да је изједначила „бабе и жабе“.

– Оном ко је правио Декларацију нешто с логиком није било у реду, јер варијанте могу постојати само као варијанте некога језика, а у овом случају није именован језик, само што сви добро знају да је у питању српски језик – каже Ковачевић.

Стручњаци указују на то да Декларација има политичке циљеве.

– Ова Декларација треба Србе да сведе само на Србијанце, другачије речено да српски буде само србијански и да се потпуно укине и српски језик и српски народ у Републици Српској и у Црној Гори. Читав циљ Декларације јесте, заправо, да се укине статус лингвистичког или једино могућег научног језика српском језику или да се он преведе и помијеша са политичким језицима – сматра Ковачевић.

– Политички циљеви су врло једноставни, а то је да ми у Србији пристане на то да је то заједнички језик, а онда би се послије дошло до нечега што подразумијева „расрбљавање“ тог језика и његово, једноставно речено, присвајање  – сматра Микић.

Академик Гојко Ђого истиче да је у питању пројекат који је имао намеру да, на неки начин, отвори излазна врата за оне који су преко ноћи створили нове језике, односно од српског направили нове језике.

Главни уредник Српске књижевне задруге Драган Лакићевић каже да некоме не одговара то што се рат завршио и продужава га на разне начине, па и на овај начин.

– То је некоректно и непоштено према народима, свим народима који су у том рату били учесници и жртве. Сад постаје жртва и сам језик, односно ствара се насиље над српским језиком, над његовим именом и његовом укупном научном репутацијом – истиче Лакићевић.

Стручњаци указују на то да српски језик једини има статус лингвистички утемељеног језика, док су његове варијанте, кажу, политички језици, односно језици само по политички наметнутом несрпском имену.

 

ИЗВОР: РТРС

***

ПОВЕЗАНО:

Мислав Хорват: Нови покушај крађе србског језика

Нови покушај крађе србског језика: 200 сорошеваца и југославена потписало декларацију о југославенском језику Најновија подвала у режији сорошевских анти-српских невладиних организација је “Декларација о заједничком језику” коју је потписало 200 сорошеваца […]

———–

16.4.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

7 replies »

 1. Ни ови, а ни други српски лингвисти не говоре о једној, по Србе и њихов језик, врло онепокојавајућој чињеници. Мене онеспокојава једна чињеница посебно ме плаши да се српски лингвисти у српским језичким институцијама још дуго неће опаметити и решити нормално питање ћирилице у српском језику. Мене не плаши Декларација јер је она препуна глупости и политике, а не лингвистике. Међутим, чињеница је ад ту Декларацију није потписао ниједан лингвиста из других институција других истојезичких балканских држава, осим из једне институције у Србији. реч је о веома важној, пресудној за српски језик и српско писмо кад је реч о нормирању. Ту Декларацију потписао је (истина накнадно, али је то још горе, јер је имао времена да размисли) из српске кључне институције за нормирање језика Срба. Потписао ју је председник Одбора за стандардизацију српског језика академик Иван Клајн који је рецензирао и одобрио неуставан Правопис српскога језика (измењено и прерађено издање из 2010) Матице српске.
  То је једини човек из српских званичних језичких институција који је потписао овакву антисрпску и антилингвистичку Декларацију. Њу нико од челника из институција није потписао ни из Хрватске, ни из БиХ, ни из Црне Горе. И ту је наш проблем.

  Свиђа ми се

 2. Један, али сложен задатак, потребан је ради разобличавања свих 200 ликова аутора декларације реинкарнираних из мрачних углова историје.
  Именовати их све и поставити на друштвеним мрежама и рећи ко су, шта су, чији су и за који новац раде.
  Пласирање истине о њима биће за патриоте србе најбољи напад а и бедем обране нарочите за србе наивце посрнуле у вјери.

  Свиђа ми се

 3. Свакако онај ко им је дао вештачку нацију и веру нека им да и језик али не и слово Србско,мислим да је Србима за наук доста више тих заблуда како националних тако идеолошких и југословенства и комунизма,Вук Караџић је само из њему познатих разлога Хрватима и Словенцима дао на поклон дијалекте чисто Србскога језика.Занемарили смо своју ћирилицу,на уштраб латинице коју су Хрвати већ давно присвојили као своје писмо.И опет сада траже начин да обесмислимо наш језик и писмо и да нам наметну неки сурогат од овако прелепог Србског писма и језика.Недајмо то по цени живота,јер док има језика има и народа.

  Liked by 1 person

 4. “Говорите и пишите срБски /ћирилицом/ да вас цео свет разуме!“

  Останите доследни својим прецима, који су говорили – срБским, а не “ЗАЈЕДНИЧКИМ ЈЕЗИКОМ“!
  Исти је случај и са прецима “Слобе-Фрање-Алије“ : и они су сви, без
  изузетка, говорили – срБским, а не “НАШИМ ЈЕЗИКОМ“!

  Драган Славнић

  Liked by 1 person

 5. Језочко питање нека воде људи који знају и познају правила, не дозволите никоме више да вам ствара државу, вође, историју мнго је било мешања и мешетарења! Новоизмишљени нека си измисле језик, или нек им дају свој они што их праве…например британски аустријски амерички њемачки нека изаберу ко хоће да буду и сретно им!

  Liked by 1 person