АКТУЕЛНО

Завршен петнаести протест „Против диктатуре“ (ВИДЕО)


 

Протести против диктатуре“ вечерас су, 15. шетњом за редом у Београду, ушли у трећу недељу незадовољства режимом Александра Вучића. 

Фото: Александра Поповић

Демонстраната је било више него током претходних, празничних, дана, а атмосфера и енергија скупа наговештава да ће их сутра бити још више. Велики транспаренти су поново предводили шетњу, и бубњари су се вратили са празничне паузе, право на чело колоне, а иза мегафона нашао се нови глас који се на почетку окупљања захвалио свима „који су истрајали“ и најавио повратак „целе екипе“ за сутра. Студенти и грађани упозоравају на масовније окупљање и радикализацију протеста с обзиром да је данас истекао рок који су поставили Влади Србије за изјашњавање о њиховим захтевима, а званичних одговора представника власти није било.

Током протестне шетње од Скупштине, преко Теразија, опет су се тражиле оставке испред Републичке изборне комисије, а у наставку Светогорском улицом скандирало се „ниси наш председник“. Како се колона приближавала Таковској улици и згради РТС-а, са мегафона су позивали на песму „примерену уласку у следећу улицу“ па је маса једногласно тражила „хоћемо културу а не диктатуру“. Пред зградом јавног сервиса Србије, демонстранти су се, по обичају, највише задржали и били најгласнији са песмом „јавна кућа Србије“.

Делиле су се нове налепнице са поруком „пук’о си“ а посебну пажњу окупљених привукао је и нови транспарент са паролама „једнакост“ на енглеском језику и „слобода“ на персијском. Око ових порука окупљена су два младића и једна девојка, налик на мигранте, који се представљају као „путници из Авганистана“. И они су учествовали у протесту целом трасом шетње.

А када се колона враћала на почетну тачку скандирало се „готови су празници“ и „видимо се сутра“. Ту, пред Домом Народне Скупштине, загледани у „зид плача“, демонстранти су минутом ћутања одали почаст Милици Ракић, девојчици која је на данашњи дан трагично настрадала у купатилу породичне куће у Батајници током НАТО бомбардовања 1999. године.

Зрењанин: Спремни за уторак

Зрењанинци се припремају за најављени протест у уторак, а у празничним данима овог викенда група наупорнијих долазила је на Ђинђићев трг, иако није било организације и позива. У недељу се окупило четворо Зрењанинаца а тај тренутак на свом Инстаграм профилу фотографијом је овековечила Д.С. Вечерас се такође окупила мања група. Како се могло чути, сваког дана неко од неформално обучених инспектора мотрио је скуп. За уторак се, како се могло сазнати, планира окупљање на Ђинђићевом тргу у Зрењанину у 18 часова. Након програма биће одржана протестна шетња. Више детаља није могло да се сазна о предстојећем скупу, за који се припремају млади алли и они старији Зрењанинци.

(ИЗВОР: ДАНАС)

Нови Сад: Поновно окупљање након тродневне паузе

Миран Погачар из Студентског покрета „Нови Сад“ рекао је да су протести „већ успели“ јер трају трећу недељу и оценио да је то доказ да „политика одоздо“ има смисла.

„Доказ је и сам Вучић који покушава на јефтин начин да купи раднике у Гоши и војни синдикат. Али, у томе није успео и они су наставили да штрајкују“, рекао је Погачар. Он је шефа посланичке групе Српске напредне странке у Скупштини Србије Александара Мартиновића и министра у Влади Србије Александра Вулина назвао демагозима и позвао демонстранте да наставе Мартиновићу на мејл да шаљу фотографије са хаштагом #јасаморганизатор.

„Вулин је рекао да хоће смене на Радио-телевизији Србије, а ми му поручујемо да ћемо ми њега сменити“, казао је Погачар.

Демонстранти пролазе централним градским улицама, на челу колоне је камион са разгласом и музиком, као и транспаренти „Против система“ и „Стоп Вучићу“.

(ИЗВОР: Бета/021.рс)

***
Ниш: Неколико стотина студената на 12. Протесту

Неколико стотина студената и грађана окупило се вечера у Нишу на 12. „Протесту против диктатуре“.
Демонстранти су се окупили на централном тргу Краља Милана Обреновића, а потом кренули у шетњу ширим центром града, носећи на челу колоне велики транспарент “ Ово је земља за нас“. Скандирали су уобичајене пароле против Вучића, лоше друштвене и економске ситуације у земљи, корупције, медијске цензуре. Застали су испред киоска „Банка доброчинства“, у главној, Обреновићевој улици, у којем хуманитарка Марина Адамовић, и сама у инвалидским колицима, прикупља новац за лечење тешко болесне деце, како би донирали новац за дечака Андрију Станишића којем је најхитније потребно 718.000 динара за операцију кичме.

(ИЗВОР: ДАНАС)

***

ВАЖНО САОПШТЕЊЕ ИЗ НИША!

Драги наши суграђани и суграђанке,
Сви ми који смо шетали ових дана, а и они који нису, смо свесни да је наш град дубоко забраздио у проблеме сваке врсте од комуналних до образовних. Од града који је некада био регионални и индустријски центар постао је место из кога сви који су рођени у њему беже, а они који дођу у њега сматрају га за успутну станицу. У последње време честа је тема колико младих људи напусти државу након завршеног факултета, али је мало речи било о томе колико младих одлази из Ниша, главног универзитетског центра на југу Србије, у друге градове као што су Београд или Нови Сад, зато што у свом родном граду не могу да нађу посао.

Од града који је био други град у Србији дошли смо до тога да је један од најсиромашнијих. Директни кривци су бахата, неодговорна, неспособна и корумпирана локална власт, а жртве смо ми: студенти, радници, пензионери, професори, наставници, васпитачи, спортисти, новинари, ратни ветерани, приватници, музичари, глумци, књижевници, доктори и сви остали који би да остану у овом граду, али су принуђени да га напусте.

Управо зато ми изражавамо свој бунт, јер је у протеклих тридесет година град Ниш постао жртва непотизма, где локалне власти уместо да раде свој посао, оне постоје само формално, и уместо у служби града и становника Ниша оне раде у сопствену корист, а на штету свих нас са јако израженим полтронским односом према властима централне Србије.

У потпуности и даље стојимо при сваком захтеву који је формулисан на републичком нивоу и учествоваћемо у даљем формирању истих. Захтев за који ћемо се нарочито залагати јесте захтев за децентрализацију. Због тога што сматрамо да је децентрализација највећи проблем који мора да се реши, ми излазимо са нашим локалним захтевима, који ће од данас па до краја, бити наш фокус и акценат наше борбе како против диктатуре, тако и против локалних власти које представљају срж нашег проблема.

Зато излазимо са локалним захтевима које сматрамо неопходним како би и млади и стари поново живели живот достојанствено у свом граду. Овом приликом позивамо синдикате, удружења, организације, као и све горе поменуте категорије грађана да нам се придруже са својим захтевима у прављењу једне јединствене листе за цео град, јер се ови проблеми тичу свих нас и заједно ћемо их лакше испунити.

Наши захтеви су следећи:

 1. Строжа контрола градског буџета, државних институција и јавних функција! Увођење партиципативног буџетирања, увођење празне столице и јавна предузећа што би омогућило грађанима надзор и већу транспарентност пословања и укидање дуплих функција!
 2. Укидање непотизма, што подразумева: чишћење општина од фиктивно запослених, транспарентност конкурса за школство и здравство и рангирање кандидата, кривично гоњење судских службеника због непоступања по кривичним пријавама грађана против политичке елите, немогућност обављања функција од јавног значаја за сва лица повезана са политичким аферама.
 3. Слобода медија која подразумева формирање регионалног јавног медијског сервиса који је прокламован уставом и који би био конкурент медијским сервисима којима манипулишу политички полтрони.
 4. Покретање локалне економије: заустављање погубних приватизација предузећа и подстицање локалног предузетништва путем преусмеравања субвенција са иностраних предузећа која експлоатишу раднике, на домаће фабрике, приватне предузетнике и пољопривреднике.
 5. Заштита радничких права: исплата заосталих зарада радницима пропалих нишких предузећа, формирање независне инспекције која ће испитати услове рада у појединим предузећима у Нишу и околини.
 6. Коначно решавање проблема инфраструктуре која се намећу годинама: измештање пруге из ширег центра Ниша и питање азила.

(Извор: ФБ страница Против Диктатуре, 14.7.2017.)

СА ДАНАШЊЕГ ПРОТЕСТА У НИШУ:

***

Хумор сече као сабља

Где су млади ту је памет, где је памет ту је шала, а где је шала, страха нема, у најкраћем је слика вишедневних Протеста против диктатуре из угла српског стручног миљеа које атмосферу окупљања широм Србије види као велику уличну журку, препуну раскошне духовитости. Смех окупљених људи је, кажу, главно оружје у борби за бољу државу.

Бунт, који је на улицама освануо после председничких избора и победе премијера Александра Вучића, носи препознатљиве симболе са протеста од пре две деценије организованих због крађе гласова на локалним изборима, попут дувања у пиштаљке и лупања у шерпе. Изнедрио је, међутим, и нову иконографију, као што је свакодневно „падање у несвест“, са алузијом на момка који се „сручио“ у студију ТВ Хепи приликом гостовања Вучића и његових родитељима.

Плаћа ме ујка из Немачке

Из велике уличне журке врца духовитост младих људи који кажу да знају да су у прорежимским медијима проглашени за „стране плаћенике“, „сорошевце“ и „опозиционе пионе“. Тим флоскулама ће вам иронично и одговорити ако их запитате ко стоји иза њих, а у хумористичној емисији „Четири и по мушкарца“ дали су низ врло шаљивих одговора.
– Сунђер Боб ми даје паре да изађем на улицу – казао је један од студената, док је други тврдио да је то лично урадио Александар Вучић.
Студенткиња се надовезала одговором да протесте финансира њен „ујка из Немачке“, док је било и оних који су навели да иза њих стоји Влада Шкотске, портпаролка Хитне помоћи Нада Мацура, Пензиони фонд… Давне 1968. године студенти су носили пароле попут „Ми градимо социјализам, а ви виле“, а данас „Народ гладује, елита се радује“…

Или, долазак на протест са пеглом у рукама и паролама „Пеглам резултате повољно“ као иронијом на снимак са друштвених мрежа на којем део поново пребројаваних гласачких листића из Санџака није пресавијен, па је питање како је био у гласачким кутијама.

Хумор је, према оцени новинара Њуз.нета Бранислава Грковића, најубојитије средство у оваквим окупљањима, зато што, како истиче, држава нема одговор на осмехнута лица са улица.

– Власт може да проба да стави фластер на уста онима који би да на овај начин поправе ствари у земљи. Али… онда мора да га ставља сваком појединачно у тој маси народа, па је јасно да не могу никако да угуше српску духовитост и сатиртичност као средство за указивање на негативне појаве. Ми то носимо у себи и уопште немају начина да нам га одузму – тумачи Грковић за „Вести“.

Док се смејемо, живи смо

Хумориста Бранислав Грковић указује да хумор, ако је сам, можда и не може да победи власт, али и да без њега, победа никако није могућа.
– Док се људи смеју, они су живи и борба не престаје – истиче Грковић.

„Боље пиво у руци, него посао преко странке у струци“, „Мали Алек велика револуција“… Ови транспаренти су очит доказ духовитости и инспиративности нације и у најтежим моментима, као и жеље да борбу за права извојева мирно, само оштром сатиричном речју. Шаљивим транспарентима студенти и грађани су се, како подсећа социјални психолог Жарко Требјешанин, супротставили и крађи гласова на локалним изборима 1996. године.

– Пре две деценије су на улицама биле сјајне досетке попут оних „Туђман има карцином, а Слоба студенте“, „Гледам дневник РТС и почео сам да се дрогирам“. Као и онда и сада је атмосфера карневалска, а смех на улицама лековит, јер ослобађа људе од страха и побеђује га. Са друге стране за диктатора и аутократу који се народу представља као велики вођа, сатирична критика је много гора од озбиљне, јер тако исмејан остаје без ореола и губи тло под ногама – потврђује Требјешанин своју тезу да нема убојитијег средства против политичара од смеха и сатире.

Несумњиво богат дух младих, према оцени председника секције сатире Удружења књижевника Србије Драгутина Минића Карла, тешко ће направити преокрет у друштву. Као разлог песимизма он је навео развијени инстинкт политичара за опстанком на власти која им је очито преча од свега.
– Ми не оскудевамо у хумору, напротив сјајни смо, чак смо и 1999. док су падале бомбе, блистали у духовитости. То је једино што Србији не недостаје, али тешко ће власт тако бити натерана да стави прст на чело. Уосталом, и каже се да када се публика смеје то је хумор, а када се уозбиљи, онда је сатира, па могуће је да тек та сатира можда неком да допре до мозга – каже Минић за „Вести“.

Пси лају…

Драгутин Минић Карло се присећа да су се млади хумором борили и на студентским протестима 1968. и деведесетих година.
– Лепа је и данашња слика са улица, али не и потпуно делотворна на власт, јер политичари на то гледају по оној народној „пси лају, каравани пролазе“. Ти који воде државу, ако су паметни, требало би да се насмеју тој бриткости младих и покажу да су људска бића – сматра Минић који каже да тај српски хумор није само део протеста, већ и графита, друштвених мрежа, афоризама.

Грађански протести се из дана у дан шире, а после универзитетских професора, уз студенте су стали и радници. Домановићевски и нушићевски остају „до краја“ и док власт и опозиција не престају да се препуцавају, целокупном политичком „чардаку ни на небу ни на земљи“ стиже порука младих да није битан само један човек, већ да осим њега, из српског дворишта треба почистити целокупну „тајкунску елиту“.

( Извор: ВЕСТИ)

*Цео разговор са Димовићем прочитајте на сајту ВЕСТИ: Феђа Димовић – Побуна не зна за границе)

Округли сто у „Вестима: Цензура – Избори – Протести

У уторак, 18. априла, гости „Вести“ биће главни и одговорни уредник дневног листа Данас Драгољуб Дража Петровић, представник Војног синдиката Србије Новица Антић и представник Полицијског синдиката Србије Вељко Мијаиловић.

Гости „Вести“ разговараће са нашом новинарком Јеленом Л. Петковић на тему: Цензура – Избори – Протести. Прилику да прочитају текст имаће најпре читаоци штампаног издања „Вести“, а потом и посетиоци портала Вести-онлине.

(Извор: ВЕСТИ)

***

ФОТО СА ФЕЈСБУКА: СТВАРНОСТ У СРБИЈИ

***

***

————-

17.4.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

2 replies »

 1. ПОМОЗ БОГ ОЧЕ И БРАТЕ АНТОНИЈЕ СВАКА ТИ ЈЕ ЊЕГОШЕВА ВИДИ СЕ ДА СИ ПРАВИ СРБИН И ЧОЕК ТАКО СРБИ ЗАГОРАНИ ЗБОРЕ ЗА ОНОГ КО ЈЕ УЧИНИЈО ДОБРО ЗА СРБСКИ РОД НЕК ТЕ ГОСПОД И СВЕТИ САВА ВАЗДА БУДУ У ПОМОЋИ БОГ СВЕ ВИДИ МИ СВЕТОСАВСКИ СРБИ СМО УЗ ВЛАДИКЕ АРТЕМИЈА НАУМА МАКСИМА НИКОЛАЈА И МОНАШТВО ЕРП И КИМ У ПРОГОНОНСТВУ СССС

  Свиђа ми се

 2. Без икакве дилеме и свега што смо доживели од 90-тих до сада ово је сада по мени најгори период по живот и опстанак народа.Спрега власти и тајкуна,криминалаца и осталих сателита су лажним приватизацијама довеле народа на ивици сиромаштва,и ја сам једна од тих жртава. Они суПрву Петолетку у Трстенику дали у руке директорима који су је претходних 20 година свесно уништили, а сада у спрези са тајкунима и власти избацили на улици 1000 људи додајући и породице. Уместо да ти људи одговарају, они су награђени а нажалост у Србији је најбитнији моменат да се на време учланиш у владајућу странку и тада ти се све прашта чак и да продаш целу државу.

  Свиђа ми се

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s