ИЗБОРИ 2017

Двери: Oдговор Милошу Јовановићу (в.д. председника ДСС), поводом његових тврдњи да су избори били поштени


Двери: Одговор Милошу Јовановићу

(У прилогу текста налази се саопштење Милоша Јовановића, в.д. председника ДСС на које се односи овај одговор, прим. ред.) 

Ако вд. председника ДСС Милош Јовановић сматра да су ово били поштени и фер избори и да је Александар Вучић на њима регуларно изабран за председника Србије – онда се ми не разумемо. Посебно нам је жао ако ово значи прелазак ДСС на страну актуелне власти.

Не можемо да разумемо да било ко из опозиционих редова може да призна резултате председничких избора и Александра Вучића као председника. То нема никакве везе са тим шта смо ми из опозиције могли или требало да урадимо пре избора да не дође до нове изборне крађе. То има везе са елементарним принципом слободе избора и демократије: председнички избори су били нерегуларни и покрадени. Од неажурираног бирачког списка, преко антиуставног упутства о начину гласању на КиМ, до одсуства сучељавања и дебата на јавним медијским сервисима, неравноправног медијског третмана свих председничких кандидата и ћутања РЕМ-а о свему томе.

Веома је важно шта РИК има да каже о свему овоме. Довољно је антиуставно упутство о начину гласања на КиМ да председнички избори буду поништени и поновљени. Зар има веће изборне нерегуларности него када председнички кандидати немају своје чланове бирачких одбора на свим бирачким местима и када се гласови не броје на бирачком месту већ их неко преноси на друго место без контроле и броји оно што је у међувремену у њих убацио, као што је случај на Косову и Метохији?

Не можемо да верујемо да некада државотворна странка као ДСС себи може да дозволи да призна резултате избора који су се одвијали на овако потпуно антиуставни начин, што је мишљење и Уставног суда Србије!

Зашто је наједанпут постало толико битно завршно гласање у РИК-у о проглашењу коначних резултата председничких избора?

Зато што су Двери вишедневним инсистирањем на тој теми успеле да упале рефлекторе и осветле тај веома битан догађај за разврставање ко у опозицији ради за Вучића. Владајући режим је већ изгубио два своја убачена агента у редовима опозиције: Чедомира Јовановића и Мирослава Паровића, доказане Вучићеве слуге. На завршном гласању у РИК-у видећемо јасно ко још не припада опозицији већ је део Вучићеве екипе на власти. Тужно је ако се ДСС определио да на најважнијем гласању напусти редове опозиције и приклони се Вучићу. Остаје да се определе још Војислав Шешељ и Ненад Чанак, па да разрешимо и ту дилему.

Позивамо свих 9 опозиционих председничких кандидата да се изјасне да ли признају резултате председничких избора и Александра Вучића као председника, јер ако нас 9 од укупно 11 председничких кандидата ове изборе сматрамо нерегуларним – то није мала ствар, јер то доводи у питање резултате ових избора. Ако то тврди 9 председничких кандидата који представљају најмање 45% бирача који су изашли на изборе, ако то тврди комплетна опозиција у Народној скупштини, ако то тврде студенти, омладина, пензионери, војници, полицајци, просветни и други радници који штрајкују и протестују широм Србије – онда је то велика грађанска побуна против ове лоповске власти. Можда неко то жели да спречи.

Скандалозно је да ДСС у свему томе није на страни свога народа већ на Вучићевој страни.

Није пораз учествовати у неравноправној борби против Вучићеве диктаторске машинерије, већ је пораз приклонити се диктатору. Бити данас против Вучића и не признавати нерегуларне и покрадене председничке изборе – једини је је достојанствен и принципијалан став у опозицији. Све остало је служење интересима владајуће странке и њеног шефа, лажног председника Србије Алексадра Вучића.

Информативна служба Српског покрета Двери

***

САОПШТЕЊЕ В.Д. ПРЕДСЕДНИКА ДЕМОКРАТСКЕ СТРАНКЕ СРБИЈЕ МИЛОША ЈОВАНОВИЋА

ПОВОДОМ ПОЗИВА БОШКА ОБРАДОВИЋА НА „ОБАРАЊЕ“ ИЗБОРНИХ РЕЗУЛТАТА

Бошко Обрадовић је наступајући у медијима и залажући се за непризнавање изборних резултата изнео низ тврдњи које не одговарају чињеничном стању и којима се јавност доводи у заблуду.

Прва и најважнија нетачна тврдња тиче се идеје да се председнички избори могу поново расписати у случају да већина чланова Републичке изборне комисије гласа против „проглашења” резултата.

РИК је по слову закона дужан да утврди изборне резултате, а ако то не уради, у крајњој инстанци ће то морати да учини Управни суд. Утолико позив на „обарање” изборних резултата представља најобичнију димну завесу јер се резултати, у одсуству доказа о изборној крађи, правно свакако морају утврдити.

Друга спорна тврдња односи се на идеју бојкота избора за коју се нико од председничких кандидата никада није залагао, а нарочито не Бошко Обрадовић који је своју кандидатуру објавио у септембру прошле године, пола године пре њиховог расписивања и месецима пре било ког другог кандидата, иако смо сви знали да избори неће протећи у једнаким условима, како у погледу медијске заступљености тако и у погледу финансијске моћи различитих кандидата. Идеју о бојкоту избора изнео је једино ДСС, истина у контесту могућег одржавања и ванредних парламентарних избора, али на њу нико из редова опозиције тада није реаговао. Сви смо дакле прихватили да трчимо трку у условима за које смо знали да неће бити поштени. Критиковати те услове по завршетку трке у најмању је руку лицемерно.

Поднети пораз није увек лако али сматрамо да и у њему треба остати достојанствен и принципијелан. Незадовољство постигнутим резултатима не може бити разлог неодговорног понашања а још мање даје право да се етикетирају други политички актери. У том смислу најенергичније одбацујемо бесмислену тезу да се само прављењем преседана приликом гласања у РИК-у и учествовањем у политикантским играријама доказује опозициони статус. Мишљења смо да опште стање у земљи ипак захтева озбиљније, промишљеније и одговорније политичко деловање од позива који је Бошко Обрадовић упутио остатку опозиције.

ДСС остаје апсолутно отворен за сарадњу са свим странкама које се истински залажу за промену политике коју води Александар Вучић као што је отворен за сарадњу са целокупном опозицијом у борби за поштене изборне услове.

Милош Јовановић

В.Д. председника ДСС

Информативна служба ДСС Београд,
17. април 2017. године