АКТУЕЛНО

„Постизборне“ теме преформулисане у посланичка питања


БЕОГРАД – Опозиција је све „постизборне“ теме, како их она види, преформулисала данас у посланичка питања, уз „стандардно“ инсистирање на случајевима попут Савамале, али је било и питања да ли је Саша Јанковић одговарао због нелегалног држања оружја.

Посланица ДС Александра Јерков упутила је питање изабраном председнику Александру Вучићу – шта је са четири спорна гласа са бирачких места у Новом Пазару, што она сматра украденим гласовима, те је занима да ли је то „крадуцкање“ које баца сенку на његову победу.
Јерков је навела да је након предаје материјала РИК-у дошло до, како тврди, крађе гласова, позивајући се на наводе изборног штаба Саше Јанковића да је у записницима било 926 гласова више за Александра Вучића него у врећама.

Председницу скупштине упитала је за непресавијене листиће са заокруженим бројем 6.

Лидера СРС Војислава Шешеља занимало је када ће српско-руском хуманитарном центру у Нишу бити дате исте привилегије које имају и припадници НАТО пакта, подсетивши да они имају дипломатске привилегије, слободу кретања, а уговорене су и размене поверљивих информација.
„Нато је овде да врши субверзивне делатности, укључујући крајњу војну окупацију, а Руси су овде да помажу у невољи код тешких страдања, климатских непогода“, рекао је Шешељ.

Посланик СНС Марко Атлагић питао је надлежне да ли је тачно да је полиција 1993. утврдила да је Саша Јанковић имао пиштољ без дозволе, да је тим оружјем почињено самоубиство у Јанковићевом стану.

„Да ли је одговарао због нелегалног држања оружја? Да ли је тацно да Саса Јанковић имао трагове барута на рукама? Зашто је Саша Јанковић рекао да није ушао у собу где је лежао мртав Гојковић, а онда је тврдио да га је мртвог мазио по глави“, питао је Атлагић. Оценио је да је Саша Јанковић опасан човек и да не треба да чуди што је слагао да је Вучић украо 319. 000 гласова, и захвалио грађанима што су гласали за актуелног премијера и човека који, каже, има велике квалитете за разлику од бившег Омбудсмана.

Посланик СДС- НПС Мирослав Алексић је имао питање за министра унутрашњих послова Небојшу Стефановића, а тражио је информације о томе докле се стигло са утврђивањем одговорности у случају Савамала, када су у изборној ноћи 2016. године у Херцеговачкој улици срушени објекти, док, каже, полиција није реаговала на позиве грађана.
Њега је занимали и докле се стигло се стигло са истрагом у вези са покушајем атентата на премијера у Јајинцима.

Лидер Двери Бошко Обрадовић каже да је циљ „најновијег образовног пакета да се у вртићима промовише хомосексуализам и сексуално насиље“, па је питао министра просвете Младена Шарчевића ко је израдио такве пилот пројекте у школама и вртићима без одобрења родитеља и да ли је за тај пакет добијена сагласност министра.

„Интересује нас шта су стручне квалификације ауторки и ко ће да одговара за сексуално насиље. Ви сте Сорош у Србији. Ако тражите Сороша наћи ћете га у министарству који израђује овакве пакете“, каже Обрадовић.

Посланика Народне сељачке странке Маријана Ристичевића занимало је шта су Тужилаштво и МУП предузели поводом тога што је „група која себе назива Двери насилно заузела“ зграду општине Пећинци 28. марта.
Ристичевић је, наиме, рекао да се та група насилнички понашала, тражила од портира, особе са инвалидитетом, да се „клања пред посланицима“, чије су фотографије показивали, те да је малтретирала чак и секретарицу Скупштине општине која је завршила у Хитној помоћи.
Питао је надлежне и шта ће надлежни предузети поводом изазивања верске мржње, наводећи да је Недим Сејдимовић из НДНВ на друштвеним мрежама „честитао Велики петак свима који славе“, кога сматра једним од организатора протеста у Новом Саду.
Својевремено је, додаје, „та група“ приказала Исуса Христа као геја.

Саша Радуловић из ДЈБ негодовао је што нису добили одговоре на 17 питања која су поставили председнику владе и председници парламента, те упитао Мају Гојковић зашто крши Пословник и не одговара на питања и зашто не санкционише председника владе који не одговара.
„Непоштовање правила, игнорисање правила и закона води младе људи на улицу који траже владавину права. Немате право да игноришете законе“, каже Радуловић.
Председника РИК Владимира Димитријевића питао је зашто грађани не могу да виде прелиминарне резултате председничких избора по својим бирачким местима и зашто их РИК крије.
„То може само да значи да РИК нешто крије од грађана“, сматра Радуловић и тврди да их РИК спречава да обаве увид у изборни материјала са избора у Сјеници и Новом Пазару.

Орлић одбацује тврдње опозиције да не добијају одговоре

Заменик шефа посланичке групе СНС Владимир Орлић одбацио је данас тврдње Саше Радуловића (Доста је било) да посланици не добијају одговоре на постављена питања члановима владе.
Орлић је новинарима у парламенту рекао да се у министарствима ангажују лица која раде на томе како би достављени одговори били квалитетни, те да посланици практично добијају целокупан предмет са образложењима које га прати.
„Данас је Саша Радуловић, шеф удружења грађана Далеко било, које се инаце лажно представља као неки покрет, а који безуспешно покушава да се региструје као странка очигледно осокољен чињеницом да је међу свим тим великим победницима на овогодишњим изборима био највећи победник дошао да настави са својим рекламирањем како би му резултати у будућности били још убедљивији“, рекао је Орлић.

Одговарајући на тврдње Радуловића да није добио одговоре на питања које је поставио председнику владе и председници парламента, што посланици иначе чине сваког уторка и четвртка када заседа скупштина, Орлић каже да се данас на та питања као ретко кад одговара.
„Данас се као ретко када на та питања одговара и они којима су упућена дају све од себе да одговори буду правовремени и у складу са реалним могућностима“, навео је Орлић.
Подсетио је и да је Радуловић добио мање гласова на председничким изборима 2. априла од неважећих листића.

***

Расправу у Скупштини Србије данас је обележила жустра полемика о протестима и пројекту „Београд на води“, као и о томе ко је освојио колико процената на изборима, а уместо о потврђивању 12 међународних споразума, посланици су углавном говорили о повредама Пословника.

Шеф посланичке групе СНС Александар Мартиновић је, одговарајући на наводе посланика ДС Балше Божовића, прочитао позив на протест за који је рекао да је 6. априла мејлом упутила ДС.
„Ви сте организатори протеста. Јасно ми је што је мало људи на протесту, јер га организује безначајна политичка странка“, рекао је Мартиновић.
Наводећи да је један од транспарената на протестима и онај на коме је исписано „Елита се радује, народ гладује“, Мартиновић каже да би учесници протеста требало да прошетају и виде где живе Драган Шутановац, Балша Божовић, Горан Јешић, Борис Тадић, Вук Јеремић, Зоран Живковић.
Предложио је министру пољопривреде Браниславу Недимовићу, који је присуствовао скупштинској расправи, да се формира фонд из кога би се финансирала исхрана за Шутановца, Божовића, Јешића и Борка Стефановића, да, како је рекао, „не буду људи гладни“.

Божовић је одбацио наводе Мартиновића да је ДС организатор протеста.
„Ово није протест ДС, него младих људи који су понижени“, додао је Божовић који је рекао и да „штетни“ уговори попут уговора о Београду на води праве „робовску нацију која не може да се одужи за оно за шта се задужују неки да би имали чак финансијску корист“.

Мартиновић је узвратио Божовићу да је лицемерје то што критикује уговор о Београду на води а управо његова вереница продаје станове у „Београду на води“.

Председница парламента Маја Гојковић је замолила да се дискутује без детаља из приватног живота.

Полемисали су и министар Александар Вулин и лидер Двери Бошко Обрадовић о томе ко је колико процената освојио на изборима.

Обрадовић је негодовао што му председавајући Ђорђе Милићевић из СПС не дозвољава да говори, али то омогућава, каже, министру Вулину за кога је рекао да га подржава 0,1 одсто бирача.

Вулин је одговорио Обрадовићу да Двери у Врбасу нису успеле ни да прикупе потписе за учешће на локалним изборима који ће бити одржани 23. априла, а да ће његов Покрет социјалиста наступити самостално на тим изборима, те подсетио да је Обрадовић на председничким изборима освојио 2,29 одсто гласова.

У полемику са Обрадовићем укључио се и посланик СНС Владимир Ђукановић који је рекао да они који су се до јуче заклињали у српство данас шетају са „Сорошевим представницима, неолибералним друговима и геј активистима“ и причају о лицемерју „они који су се наводно борили за цркву и земљу, а сада без проблема добијају савет од зене која је радила за америчку владу и њихово Министарство одбране“.
„Начин његовог обраћања није одлика српског народа и он мора да уважи вољу већинске Србије која је са два милиона гласова подржала Вучића“, каже Ђукановић.

Претходно је, током расправе, председница парламента Маја Гојковић изрекла опомену лидеру Нове странке Зорану Живковићу због, како је образложила, непристојног понашања.

Потом се јавио посланик Народне сељачке странке Маријан Ристичевић, који је показивао фотографије учесника протеста, и иронично затражио разумевање за Живковића, за кога је рекао да је његов „колега пољопривредник, познати виноделац у покушају, који се разуме у шверц дувана“.
Гојковић му је рекла да се држи дневног реда.
„Молим вас, само о дневном реду, а ја ћу се одбранити сама без проблема“, поручила је Гојковић.

Сутра гласање о потврђивању споразума и нова седница

Скупштини Србије гласаће сутра о потврђивању више међународних споразума, након чега ће почети нову седницу на чијем дневном реду су предлози закона о биомедицински потпомогнутој оплодњи и о трансфузијској медицини.
Посланици ће се најпре у 9:30 изјаснити о потврђивању Споразума влада Србије и Немачке о сарадњи у области безбедности, измени Споразума влада Србије и Бугарске о полицијској сарадњи, као и о Споразуму влада Србије и Пољске о сарадњи у борби против организованог и других видова криминала.
Гласаће се и о потврђивању Споразума Владе Србије и Владе Државе Катар о узајамном подстицању и заштити улагања, Споразума влада Србије и Мађарском о пловидби Тисом, као и о потврђивању Протокола о елиминацији незаконите трговине дуванским производима.
Посланици ће се изјаснити и о потврђивању Споразума Србије и Румуније о социјалној сигурности, Конвенције о Европском шумарском институту и Доха Амандмани на Кјото протокол уз Оквирну конвенцију УН о промени климе.
На дневном реду је и гласање о Споразуму о учешћу у Средњоевропском програму универзитетске размене („CEEPUS III“), Споразуму Владе Србије и осталих чланица Иницијативе за реформу образовања у Југоисточној Европи, о седишту Секретаријата Иницијативе за реформу образовања у Југоисточној Европи, као и Споразума влада Србије и Чешке о сарадњи у области културе, образовања, науке, омладине и спорта.

Скупштина би требало да констатује оставку Заштитника грађана Саше Јанковића и да се изјасни о измени одлука о избору чланова скупштинских одбора и састава сталне делегације у Парламентарној скупштини Савета Европе.

ИЗВОР: Танјуг/РТВ

————
20.4.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

Хвала за коментар. Ваш коментар ће бити видљив након "модерације". Коментари који садрже претеће, увредљиве и вулгарне изразе неће бити објављени...

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

w

Повезивање са %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.