АКТУЕЛНО

СВЕТ: Русија „спасла“ Северну Кореју, чак и Кина била против


Задовољни председник Северне Кореје Ким Џонг Ун

Русија је у среду спречила Савет безбедности Уједињених нација да осуди Северну Кореје због најновијег испаљивања ракете. То се догодило упркос томе што је осуда имала подршку Кине, савезнице Пјонгјанга, рекле су дипломате.

Амерички предлог осуде захтевао је од Пјонгјанга да се уздржи од спровођења проба нуклеарних или балистичких ракета, после неуспешног испаљивања једне у недељу. Према речима дипломата у Савету безбедности, Москва жели да побољша елементе текста, односно укаже на потребу да се решење постигне дијалогом.

Неколико њих, говорећи под условом да им се не објаве имена, признало је да су изненађени руском блокадом текста и то упркос томе што је текст подржао Пекинг који обично дипломатски штити Северну Кореју у УН.

У блокираном тексту, чланови Савета безбедности су изразили „апсолутну забринутост“ због „веома дестабилизујућег понашања“ Северне Кореје, претећи јој поново „значајнијим корацима“. Прошлог месеца, Савет је једногласно оштро осудио низ лансирања ракета Пјонгјанга.

Амбасадор Сједињених Америчких Држава при Уједињеним нацијама Ники Хејли послала је поруку Северној Кореји да САД не желе свађу и да је ни Северна Кореја не започиње.

Хејли је изјавила новинарима да је лопта у дворишту Северне Кореје и да је потез на њима, пренео је АП.

Руска блокада долази недељу дана пре састанка Савета безбедности о Северној Кореји, којом ће председавати шеф америчке дипломатије Рекс Тилерсон.

ИЗВОР: ВЕСТИ

***

Овај нацрт документа је, по вести коју је објавио руски RT, због неслагања Русије са деловима документа, у ствари повукла Америка, не Русија.

————

20.4.2017. за СРБски ФБРепортер приредила Биљана Диковић

1 reply »

  1. Rusija je potpuno u pravu, zbog blokade. Razlog je u tome što kaubosjki skotovi, blokiraju svaki protest bilo gde u svetu. E sad će da vide, da nisu jedine gazde u svetu, motka ima dva kraja. A Kinezi neće da budu previše srećni bolje je bilo da su stali uz Ruse. Ne postoje prijatelji za kauboje, stara istina :teško neprijateljima kauboja ali jao američkim „prijateljima“…

    Liked by 1 person